RS Aggarwal Class 8 Math Tenth Chapter Profit and Loss Exercise 10B Solution

RS Aggarwal Class 8 Math Tenth Chapter Profit and Loss Exercise 10B Solution

EXERCISE 10B

(1) The marked price of a water cooler is Rs 4650. The shopkeeper offers an off-season discount of 18% on it. Find its selling price.

(2)  The price of a sweater was slashed from Rs 960 to Rs 816 by a shopkeeper in the winter season. Find the rate of discount given by him.

(3) Find the rate of discount being given on a shirt whose selling price is Rs 1092 after deducting a discount of Rs 208 on its marked price.

(4) After allowing a discount of 8% on a toy, it is sold for Rs 216.20. Find the marked price of the toy.

Solution: Selling price = Rs 216.20

Rate of discount = 8%

(5)  A tea set bought for Rs 528 after getting a discount of 12% on its marked price. Find the marked price of tea set.

(6) A dealer marks his goods at 35% above the cost price and allows a discount of 20% on the marked price. Find his gain or loss per cent.

Solution: Let the cost price be Rs 100.

Then, the market price = Rs (100 + 35) = Rs 135

(7) A cellphone was marked at 40% above the cost price and discount of 30% was given on its marked price. Find the gain or loss per cent made by the shopkeeper.

Solution: Let the Cost price be Rs 100.

Market price = Rs (100 + 40) = Rs 140

(8) A dealer purchased a fan for Rs 1080. After allowing a discount of 25% on its marked price, he gains 25%. Find the marked price of fan.

⇒ 75x = 135000

⇒ x = 1800

Hence, the market price is Rs 1800.

(9) A dealer bought a refrigerator for Rs 11515. After allowing a discount of 16% on its marked price, he gains 20%. Find the marked price of the refrigerator.

⇒ 84x = 1381800

⇒ x = 16450

Hence, the market price is Rs 16450.

(10) A jeweller allows a discount of 16% to his customers and still gains 20%. Find the marked price of a ring which costs the jeweller Rs 1190.

⇒ 84x = 142800

⇒ x = 1700

Hence, the market price is Rs 1700.

(11) After allowing a discount of 10% on the marked price, a trader still makes a gain of 17%. By what per cent is the marked price above the cost price?

Solution: Let the cost price be Rs 100.

Selling price = Rs (100 + 17) = Rs 117

Let the market price be Rs x.

⇒ x = 130

Hence, the market price is (130 – 100) = 30% above the cost price.

(12) How much per cent above the cost price should a shopkeeper mark his goods so that after allowing a discount of 10% on the marked price, he gains 8%?

Solution: Let the cost price be Rs x.

Selling price = Rs (100 + 8) = Rs 108

Let the market price be Rs x.

Hence, the market price is (120 – 100) = 20% above the cost price.

(13) The marked price of TV is Rs 18500. A dealer allows two successive discounts of 20% and 5%. For how much is the TV available?

(14) Find the single discount which is equivalent to two successive discounts of 20% and 5%.

Solution: Let the market price be Rs 100.


3 Comments

Add a Comment
  1. these app is very good

  2. Question no. 12 me mp find karne samay first step me 108 hai or second step me 1080 kaha se aaya

    1. Galti se bat geya Soory we will change it soon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + 19 =