RS Aggarwal Class 8 Math Tenth Chapter Profit and Loss Exercise 10A Solution

RS Aggarwal Class 8 Math Tenth Chapter Profit and Loss Exercise 10A Solution

EXERCISE 10A

(1) Find the gain or loss per cent when:

(i)  CP = Rs 620 and SP = Rs 713

(ii) CP = Rs 675 and SP = Rs 630

(iii) CP = Rs 345 and SP = Rs 372.60

(iv) CP = Rs 80 and SP = Rs 76.80

(2) Find the selling price when:

(i) CP = Rs 1650 and gain = 4%

(iii) CP = Rs 875 and loss = 12%


(3) Find the cost price when:

(i) SP = Rs 1596 and gain = 12%


(iii) SP = Rs 657.60 and loss = 4%


(4) Manjit bought an iron safe for Rs 12160 and paid Rs 340 for its transportation. Then, he sold it for Rs 12875. Find his gain per cent.

Solution: CP of the iron = Rs 12160, overheads = Rs 340

Total cost price = Rs (12160 + 340) = Rs 12500

Selling price = Rs 12875

Since, (SP) > (CP), Manjit gains,

Gain = Rs (12875 – 12500) = Rs 375

(6) Hari bought 20 kg of rice at Rs 36 per kg and 25 kg of rice at Rs 32 per kg. He mixed the two varieties and sold the mixture at Rs 38 per kg. Find his gain per cent in the whole transaction.

Solution: Cost of 20 kg rice = Rs (36 × 20) = Rs 720

Cost of 25 kg rice = Rs (32 × 25) = Rs 800

Total CP of rice = Rs (720 + 800) = Rs 1520.

SP of the (20 + 25) = 45 kg rice = Rs (45 × 38) = 1710

Since, (SP) > (CP)

Gain = Rs (1710 – 1520) = Rs 190

(7) Coffee costing Rs 250 per kg was mixed with chicory costing Rs 75 per kg in the ratio 5 : 2 for a certain blend. If the mixture was sold at Rs 230 per kg, find the gain or loss per cent.

Solution: Let mixed of coffee and chicory be 5 kg and 2 kg respectively.

CP of the mixture = Rs [(250 × 5) + (75 × 2)] = Rs (1250 + 150) = Rs 1400

SP = Rs (7 × 230) = Rs 1610

Since, (SP) > (CP)

Gain = Rs (1610 – 1400) = Rs 210

(8) If the selling price of 16 water bottles is equal to the cost price of 17 water bottles. Find the gain per cent earned by the dealer.

Solution: Let the sell price of each candles be Rs x.

Then, SP of 17 water bottles = Rs 17x.

CP of 17 water bottles = SP of 16 water bottles = Rs 16x

Thus, SP = Rs 17x and CP = Rs 16x

Since, (SP) > (CP)

Gain = Rs (17x – 16x) = Rs x.

(9) The cost price of 12 candles is equal to the selling price of 15 candles. Find the loss per cent.

Solution: Let the CP of each candle be Rs x.

Then, CP of 15 candles = Rs 15x

SP of 15 candles = CP of 12 candles = Rs 12x

Thus, CP = Rs 15x and SP = 12x

Since, CP > SP

Loss = Rs (15x – 12x) = Rs 3x

(10) By selling 130 cassettes, a man gains an amount equal to the selling price of 5 cassettes. Find the gain per cent.

Solution: Gain = (SP of 130 cassettes) – (CP of 130 cassettes)

⇒ (SP of 5 cassettes) = (SP of 130 cassettes) – (CP of 130 cassettes)

⇒ (SP of 5 cassettes) – (SP of 130 cassettes) = – (CP of 130 cassettes)

⇒ – (SP of 125 cassettes) = – (CP of 130 cassettes)

⇒ (SP of 125 cassettes) = (CP of 130 cassettes)

Let the Sp of the each cassettes be Rs x.

SP of the 5 cassettes = Rs 5x

SP of the 125 cassettes = Rs 125x

Gain = SP – CP

⇒ CP = SP – gain

= 125x – 5x = Rs 120x

(11) By selling 45 lemons, a vendor loses a sum equal to the selling price of 3 lemons. Find his gain or loss per cent.

Solution: Loss= (CP of 45 lemons) – (SP of 45 lemons)

⇒ (SP of 3 lemons) = (CP of 45 lemons) – (SP of 45 lemons)

⇒ (SP of 3 lemons) + (SP of 45 lemons) = (CP of 45 lemons)

⇒ (SP of 48 lemons) = (CP of 45 lemons)

Let the CP of each lemon be Rs x.

Then, CP of 48 lemons = Rs 48x

Thus CP = Rs 48x and SP = Rs 45x

Since, (CP) > (SP)

Loss = Rs (48x – 45x) = Rs 3x

(12) Oranges are bought at 6 for Rs 20 and sold at 4 for Rs 18. Find the gain or loss per cent.

Solution: LCM of 6 and 4 = 12

Let the number of oranges bought be 12.

CP of 6 oranges = Rs 20.

∴ CP = Rs 40 and SP = Rs 54

Since, SP > CP

Gain = Rs (54 – 40) = Rs 14

(13) A vendor purchased bananas at Rs 40 per dozen and sold them at 10 for Rs 36. Find his gain or loss per cent.

Solution: LCM of 12 and 10 = 60

Let the number of bananas bought be 60.

CP of 12 bananas = Rs 40

∴ CP = Rs 200 and SP = RS 216

Since, SP > CP

Gain = RS (216 – 200) = Rs 16

(14) A man bought apples at 10 for Rs 75 and sold them at Rs 75 per dozen. Find his loss per cent.

Solution: LCM of 10 and 12 = 60

Let the number of apples bought be 60.

CP of 10 apples = Rs 75

(15) A man purchased some eggs at 3 for Rs 16 and sold them at 5 for Rs 36. Thus, he gained Rs 168 in all. How many eggs did he purchase?

Solution: Let the number of eggs be x.

CP of 3 eggs = Rs 16

⇒ 28x = 2520

⇒ x = 90

Hence, the man purchase 90 eggs.

(16) A dealer sold a camera for Rs 1080 gaining 1/8 of its cost price. Find (i) the cost price the camera, and (ii) the gain per cent earned by the dealer.

Solution: SP of the camera = Rs 1080

Let Rs x be the CP.

Gain = Rs (1/8)x…….(i)

Also gain = Rs (1080 – x) …….(ii)

From (i) and (ii), we have:

From (i) and (ii), we have:

∴ 1/8 x=1080 – x

⇒ x = 8640 – 8x

⇒ x + 8x = 8640

⇒ 9x = 8640

⇒ x = 960

∴ CP = Rs 960

(17) Meenakshi sells a pen for Rs 54 and loses 1/10 of her outlay. Find (i) the cost price of the pen and (ii) the loss per cent.

Solution: SP of the pen = Rs 54

Let the CP of the pen be Rs x.

(18) A dealer gets Rs 940 more if instead of selling a table at a loss of 10%, it is sold at a gain of 10%. Find the cost price of the table.

Solution: Let the CP of the table be Rs x.

While he loss:

Loss % = 10%

Suppose that SP is the selling price when he incurs a loss of 10%.

Suppose last second SP is selling price when he makes gain of 10%.

(19)A dealer gets Rs 56 less if instead of selling a chair at a gain 15%, it is sold at a gain of 8%. Find the cost price of the chair.

Solution: Let the cost price of the chair be Rs x.

Hence, the cost price of the chair is Rs 800.

(20) A cycle was sold at a gain of 10%. Had it been sold for Rs 260 more, the gain would have been 14%. Find the cost price of the cycle.

Solution: Let the cost price of the cycle be Rs x.

Hence, the cost price of the cycle is Rs 6500.

(21) Sonu buys 40 kg of wheat at Rs 12.50 per kg and 30 kg of wheat at Rs 14 per kg. At what rate per kg should he sell the mixture to gain 5% on the whole?

Solution: CP of the first variety of wheat = Rs (40 × 12.50) = Rs 500

CP of second variety of wheat = Rs (30 × 14) = Rs 420.

Total Cp of wheat = Rs (500 + 420) = Rs 920.

Total amount of wheat = (40 + 30) kg = 70 kg

(22) Wasim bought two cricket bats for Rs 840 and Rs 360 respectively. He sells the first bat at a gain of 15% and the second one at a loss of 5%. Find his gain or loss per cent in the whole transaction.

Solution: CP of the first bat = Rs 840.

Gain% = 15%

Total CP of two bats = Rs (840 + 360) = Rs 1200

Total SP of two bats = Rs (966 + 342) = Rs 1308

Since, SP > CP

Gain = Rs (1308 – 1200)= Rs 108

(23) Hema bought two pairs of jeans for Rs 1450 each. She sold one of them at a gain of 8% and the other at a loss of 4%. Find her gain or loss per cent in the whole transaction.

Solution: CP of the first jeans = Rs 1450.

Gain% = 8%

Total CP of two jeans = Rs (1450 + 1450) = Rs 2900

Total SP of two jeans = Rs (1566 + 1392) = Rs 2958

Since, SP > CP

∴ Gain = Rs (2950 – 2900) = Rs 58

(24) A grocer purchased 200 kg of rice at Rs 25 per kg. He sold 80 kg of it at a gain of 10% and 40 kg at a loss of 4%. At what rate per kg should he sell the remainder to gain 8% on his total investment?

Solution: CP of 200 kg rice = Rs (200 × 25) = Rs 5000

CP of 80 kg sugar = Rs (80 × 25) = Rs 2000

CP of 40 kg sugar = Rs (40 × 250 = Rs 100

Money to be earned through sale of remaining 80 kg = Rs (5400 – 2200 + 960) = Rs 2240

Selling price of the remainder rice = Rs (2240/80) kg=Rs 28 per kg

(25) If the selling price of a TV set is equal to 6/5 of its cost price, find the gain percent.

Solution: Let the CP be Rs x.

(26) If the selling price of a flower vase is 5/6 of its cost price, find the loss per cent.

Solution: Let the CP be Rs x.

(27) By selling a bouquet for Rs 322, a florist gains 15%. At what price should he sell it to gain 25%?

Solution: SP of the bouquet = Rs 322

Gain % = 15%

(28) By selling an umbrella for Rs 336, a shopkeeper losses 4%. At what price must he sell it to gain 4%?

Solution: SP of the umbrella = Rs 336

Loss% = 4%

(29) A radio is sold for Rs 3120 at a loss of 4%. What will be the gain or loss per cent if it is sold for Rs 3445?

Solution: Let the original price of radio be Rs x.

SP = Rs 3120.

SP = CP – Loss

If the radio sold for Rs 3445, then it’s a gain because SP > CP

Gain = Rs (3445 – 3250) = Rs 195

(30) Luxmi sold two sarees for Rs 1980 each. On one, she lost 10%, while on the other sher gained 10%. Find her gain or loss per cent in the whole transaction.

Solution: SP of one saree = Rs 1980

Lost = 10%

Total SP of the sarees = Rs (1980 + 1980) = Rs 3960

Total CP = Rs (2200 + 1800) = Rs 4000

Since, CP > SP

Loss = Rs (4000 – 3960) = Rs 40

(31) A shopkeeper sold two fans for Rs 1140 each. On one he gains 14%, while on the other he loses 5%. Calculate his gain or loss per cent in the whole transaction.

Solution: SP of first fan = Rs 1140

Gain% = 14%

Total CP = Rs (1000 + 12000 = Rs 2200

Total SP = Rs (1140 + 1140) = Rs 2280

Since, SP > CP

Gain = Rs (2280 – 2200) = Rs 80

(32) Vinod sold a watch to Arun at a gain of 12% and Arun had to sell it to Manoj at a loss of 5%. If Manoj paid Rs 3990 for it, how much did Vinod pay for the watch?

Solution: SP of the watch Manoj = Rs 3990

Loss% = 5%

(33) Ahmed buys a plot of land for Rs 480000. He sells 2/5 of it at a loss of 6%. At what gain per cent should he sell the remaining part of the plot to gain 10% on the whole?

Solution: CP of the land = Rs 480000

(34) A grocer bought sugar worth of Rs 4500. He sold one-third of it at a gain of 10%. At what gain per cent must the remaining sugar be sold to have a gain of 12% on the whole?

Solution: CP of sugar = Rs 4500

Profit on 1/3 of the sugar = 10%


25 Comments

Add a Comment
  1. U made a mistake in question 31

    The total CP=1000+1200

    1. Upps ok we will check it.
      Thank You

  2. Hiiiiiiii
    I
    am
    Ravi
    mehra

    1. Hii Ravi how may we help you

    2. Hiii
      This is Mahira.
      Your solutions helped me a lot to solve this exercise.
      Soo,
      THANKS A LOT TO YOU !

      1. Thank You Mahira and Please share Us

  3. U made a mistake in number 24

    1. Tell me details

  4. Hey where is Q.5?

    1. Question bolo

  5. from where 2520 came q. no. =
    15

    1. Guys Please explain some one

  6. Hiii
    This is Mahira.
    Your solutions helped me a lot to solve this exercise.
    Soo,
    THANKS A LOT TO YOU !

  7. Hi mam my name is Harh
    your solutions help me a lot in my exams so
    THANKS MAM

  8. Hi mam my name is Harh
    your solutions help me a lot in my exams so please keep helping us
    THANKS MAM
    Have a good day and night

    1. I think final exam complete, You can also get Class 9 Solution please attach with us

  9. It was really helpful for me.

  10. Hrishikesh Pandey

    I have a better answer for question 33, Ahmad buys a plot of land at ₹480000……

    •the 6% is negative because it is loss.
    • 3/5 because 2/5 he already sold at loss, so rest 3/5 is left for x% profit.
    • total land he has is 5/5.

    (-6/100 x 2/5) + (X/100 x 3/5) = (10/100 x 5/5)

    (-12/500) + (3x/500) = 10/100

    (3x-12)/500 = 1/10

    3x-12 = 500/10

    3x-12 = 50

    3x = 50+12

    3x = 62

    x = 62/3

    x = 20.6%

    1. Wow. Its also great..

  11. Thank You Chandan

  12. Mimi das sir I am friend of chandan. I think netexplanations is best in math.

  13. Sir I am Aanchal kumari friend of Chandan.I think netexplanations is best in math.

    1. Thank You Anchal

  14. mimi das ki jai ho jai ho.I am joking.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five + fourteen =