RS Aggarwal Class 6 Math Third Chapter Whole Numbers Exercise 3D Solution

RS Aggarwal Class 6 Math Third Chapter Whole Numbers Exercise 3D Solution

EXERCISE 3D

(1) Fill in the blanks to make each of the following a true statement:

(i) 246 x 1= 246

(ii) 1369 x 0= 0

(iii) 593 x 188= 188 x 593

(iv) 286 x 753= 753 x 286

(v) 38 x (91 X 37)= 91 x (38 x 37)

(vi) 13 x 100 x 1000= 1300000

(vii) 59 x 66 + 59 x 34= 59 x ( 66 + 34)

(viii) 68 x 95= 68 x 100- 68 x 5

(2) State the property used in each of the following statements:

(i) 19 x 17= 17 x 19

Ans: Commutative law for multiplication of whole numbers.

(ii) (16 x 32) is a whole number

Ans: Closer property for multiplication of whole numbers.

(iii) (29 x 36)= 18= 29 x (36 x 18)

Ans: Associative law for multiplication of whole numbers.

(iv) 1480 x 1= 1480

Ans: 1 is the multiplicative identity in whole numbers.

(v) 1732 x 0= 0

Ans: a x 0= 0 for every whole number a.

(vi) 72 x 98 + 72 x 2= 72 x (98 + 2)

Ans: Distributive law of multiplication over addition in whole numbers.

(vii) 63 x 126 – 63 x 26= 63 x (126 – 26)

Ans: Distributive law of multiplication over subtraction in whole numbers.

(3) Find the value of each of the following using various properties:

(i) 647 x 13 + 647 x 7= 12940

(ii) 8759 x 94 + 8759 x 6= 875900

(iii) 7459 x 999 + 7459= 7459000

(iv) 9870 x 561 – 9870 x 461= 987000

(v) 569 x 17 + 569 x 13 + 569 x 70= 56900

(vi) 16825 x 16825 – 16825 x 6825=  16825000

(4) Determine each of the following products, using distributive laws:

(i) 2 x 1658 x 50= 165800

(ii) 4 x 927 x 25= 92700

(iii) 625 x 20 x 8 x 50= 5000000

(iv) 574 x 625 x 16= 5740000

(v) 250 x 60 x 50 x 8= 60000000

(vi) 8 x 125 x 40 x 25= 10000000

(5) Find each of the following products, using distributive laws:

(i) 740 x 105= 77700

(ii) 245 x 1008= 246960

(iii) 947 x 96= 90912

(iv) 996 x 367= 365532

(v) 472 x 1097= 517784

(vi) 580 x 64= 37120

(vii) 439 x 997= 437683

.(viii) 1553 x 198= 307494

(6) Find each of the following products, using distributive laws:

(i) 3576 x 9= 32184

(ii) 847 x 99= 83853

(iii) 2437 x 999= 2434563

(7) Find the products:

(i) 458 x 67= 30686

(ii) 3709 x 89= 330101

(iii) 4617 x 234= 1080378

(iv) 15208 x 542= 8242736

(8) Find the product of the largest 3-digits number and the largest 5-digits number.

Ans: 99899001

(9) A car moves at a uniform speed of 75 km per hour. How much distance will it cover in 98 hours?

Solution: 75 x 98= 7350.

Ans: The required distance is 7350 km.

(10) A dealer purchased 139 VCRs. If the cost of each set is RS 24350, find the cost of all the sets together.

Solution: 139 x 24350= 3384650

Ans: The required cost is 3384650 rupees.

(11) A housing society constructed 197 houses. If the cost of each house is RS 450000, what is the total cost for all the houses?

Solution: 197 x 450000= 88650000

Ans: The total cost for all hoses was 88650000 rupees.

(12) 50 chairs and 30 blackboards were purchased for a school. If each chair costs RS 1065 and each blackboard costs RS 1645, find the total amount of the bill.

Solution: (50 x 1065) + (30 x 1645)= 53250 + 49350= 102600

Ans: The required bill is 102600 rupees.

(13) There are six sections of class VI in a school and there are 45 students in each section. If the monthly charges from each student be RS 1650, find the total monthly collection from class VI.

Solution: (45 x 1650) x 6= 445500

Ans: The total monthly collection from class VI is RS 445500.

(14) The Product of two whole numbers is zero. What do you conclude?

Ans: At least one of the given numbers is zero.

(15) Fill in the blanks:

(i) Sum of two odd numbers is an even number.

(ii) Product of two odd numbers is an odd number.

(iii) a ≠ 0 and a x a = a → a= 1.


Leave a Reply

Your email address will not be published.