RS Aggarwal Class 6 Math Seventh Chapter Decimals Exercise 7C Solution

RS Aggarwal Class 6 Math Seventh Chapter Decimals Exercise 7C Solution

EXERCISE 7C

Add the following decimals:

(1) 9.6, 14.8, 37 and 5.9

Solution: Converting the given decimals, we get

9.6, 14.8, 37.0, 5.9

Writing these decimals in column form and adding, we get:

9.6
14.8
37.0
+5.9
67.3

Hence, the sum of the given decimals is 67.3

(2) 23.7, 106.94, 68.9 and 29.5

Solution: Converting the given decimals, we get

23.70, 106.94, 68.90, 29.50

Writing these decimals in column form and adding, we get:

(23.70+106.94+68.90+29.50) = 229.04

Hence, the sum of the given decimals is 229.04

(3) 72.8, 7.68, 16.23 and 0.7

Solution: Converting the given decimals, we get

72.80, 7.68, 16.23, 0.70

Writing these decimals in column and adding, we get:

(72.80+7.68+16.23+0.70) = 97.41

Hence, the sum of the given decimals is 97.41

(4) 18.6, 84.75, 8.345 and 9.7

Solution: Converting the given decimals, we get

18.600, 84.750, 8.345, 9.700

Writing these decimals in column and adding, we get:

(18.600 + 84.750 + 8.345 + 9.700) = 121.395

Hence, the sum of the given decimals is 121.395

(5) 8.236, 16.064, 63.8 and 27.53

Solution: Converting the given decimals, we get

8.236, 16.064, 63.800, 27.530

Writing these decimals in column and adding, we get:

(8.236 + 16.064 + 63.800 + 27.530) = 115.63

Hence, the sum of the given decimals is 115.63

(6) 28.9, 19.64, 123.697 and 0.354

Solution: Converting the given decimals, we get

28.900, 19.640, 123.697, 0.354

Writing these decimals in column and adding, we get:

(28.900 + 19.640 + 123.697 + 0.354) = 172.591

Hence, the sum of the given decimals is 172.591

(7) 4.37, 9.638, 17.007 and 6.8

Solution: Converting the given decimals, we get

4.370, 9.638, 17.007, 6.800

Writing these decimals in column and adding, we get:

(4.370 + 9.638 + 17.007 + 6.800) = 37.815

Hence, the sum of the given decimals is 37.815

(8) 14.5, 0.038, 118.573 and 6.84

Solution: Converting the given decimals, we get

14.500, 0.038, 118.573, 6.840

Writing these decimals in column and adding, we get:

(14.500 + 0.038 + 118.573 + 6.840) = 139.951

Hence, the sum of the given decimals is 139.951

(9) During three days of a week, a rickshaw puller earns Rs 32.60, Rs 56.80 and Rs 72 respectively. What is his total earning during these days?

Solution: We have:

1st day 32.60 rupees

2nd day 56.80 rupees

3rd day 72.00 rupees

Total earning in three days (32.60 + 56.80 + 72.00) = 161.4

Hence, the earning money of the rickshaw puller is 161.40 rupees.

(10) A man purchase an almirah for Rs 11025, gives 172.50 as its cartage and spends Rs 64.80 on its repair. How much does the almirah cost him?

Solution: We have:

Cost of almirah 11025.00 rupees

Its cartage 172.50 rupees

Spend for the repair 64.80 rupees

Total spends money are (11025.00 + 172.50 + 64.80) = 11262.3 rupees

Hence, The cost of almirah is 11262.30 rupees.

(11) Ramesh covers 36 km 235 m by taxi, 4 km 85 m by rickshaw and 1 km 80 m on foot. What is the total distance covered by him?

Solution: We have:

Distance covered during the taxi 36.235 km

Distance covered by the rickshaw 4.850 km

Distance covered by the foot 1.800 km

The total distance is (36.235 + 4.850 + 1.800) = 41.328

Hence, the length of his journey = 41.400 km = 41 km 400 m.

(12) A bag contains 45 kg 80 g of sugar and the mass of the empty bag is 950 g. What is the mass of the bag containing this much of sugar?

Solution: Weight of empty bag = 0.950 kg

Weight of the sugar filled in it = 45.800 kg

Total weight = (0.950 + 45.080) = 46.3 kg

Hence, the total weight of the bag filled with sugar = 46.30 kg = 46 kg 30 g.

(13) Ramu bought 2 m 70 cm cloth for his shirt and 2 m 60 cm cloth for his pyjamas. Find the total length of cloth bought by him?

Solution: We have:

The length for cloth of shirt = 2.70 m

The length for cloth of pyjamas = 2.60 m

Total length of cloth = (2.70 + 2.60) = 5.3 m

Hence, the total length of cloth bought by him = 5 m 30 cm.

(14) Radhika bought 2 m 5 cm cloth for her salwar and 3 m 35 cm cloth for her shirt. Find the total length of cloth bought by her.

Solution: We have:

The length for her salwar = 2.05 m

The length for her shirt = 3.35 m

Total length of cloth = (2.05 + 3.35) = 5.4 m =5 m 40 cm.

Hence, the total length of cloth bought by her = 5 m 40 c,m.


Leave a Reply

Your email address will not be published.