RS Aggarwal Class 6 Math Second Chapter Factors And Multiples Exercise 2F Solution

RS Aggarwal Class 6 Math Second Chapter Factors And Multiples Exercise 2F Solution

EXERCISE 2F

Mark () against the correct answer in each of the following:

(1) Which of the following numbers is divisible by 3?

Ans: (c) 83479560

(2) Which of the following numbers is divisible by 9?

Ans: (a) 8576901

(3) Which of the following numbers is divisible by 4?

Ans: (d) 87941032

(4) Which of the following numbers is divisible by 8?

Ans: (b) 37450176

(5) Which of the following numbers is divisible by 6?

Ans: (a) 8790432

(6) Which of the following numbers is divisible by 11?

Ans: (c) 22222222

(7) Which of the following is a prime number?

Ans: (d) 97

(8) Which of the following is a prime number?

Ans: (c) 179

(9) Which of the following is a prime number?

Ans: (c) 263

(10) Which of the following are co-primes?

Ans: (b) 9, 10

(11) Which of the following is a composite number?

Ans: (c) 32

(12) The HCF of 144 and 198 is     18    .

(13) The HCF of 144, 180 and 192 is       12         .

(14) Which of the following are co-primes?

Ans: (b) 161, 192

 (16) The greatest number which divides 134 and 167 leaving 2 as remainder in each case is       33           .

(17) The LCM of 24, 36, 40 is       360          .

(18) The LCM of 12, 15, 20, 27 is       540             .

(19) The smallest number which when diminished by 3 is divisible by 14, 28, 36 and 45, is         1263       .

(20) The HCF of two co-primes is       1           .

(21) If a and b are co-primes, then their LCM is        ab           .

(22) The product of two numbers is 2160 and their HCF is 12. The LCM of these numbers is         180           .

(23) The HCF of two numbers is 145 and their LCM is 21758. If one of the numbers is 725, the other number is         435              .

(24) The least number divisible by each of the numbers 15, 20, 24, 32 and 36 is       1440         .               

(25) Three bells toll together at intervals of 9, 12, 15 minutes. If they start tolling together after what time will they next toll together?

Ans: (d) 3 hours.


Leave a Reply

Your email address will not be published.