RS Aggarwal Class 6 Math Fourth Chapter Integers Exercise 4F Solution

RS Aggarwal Class 6 Math Fourth Chapter Integers Exercise 4F Solution

EXERCISE 4F

Mark () against the correct answer in each of the following:

(1) Which of the following is a true statement?

Ans: – 4 < – 3

(2) 2 less than – 3 is

Ans: – 3 – 2

= – 5

(3) 4 more than – 5 is

Ans: 4 – 5

= – 1

(4) 2 less than – 7

Ans: – 7 – 2

= – 9

(5) 7 +

-3

=?

Ans: 7 + 3

= 10

(6) (- 42) + (- 35) =?

Ans: – 42 – 35

= – 77

(7) (- 37) + 6 =?

Ans: – 37 +6

= – 31

(8) 49 + (- 27) =?

Ans: 49 – 27

= 22

(9) The successor of – 18 is

Ans: -18 + 1

= – 17

(10) The predecessor of – 16 is

Ans: – 16 – 1

= – 17

(11) The additive inverse of – 5 is

Ans: 5

(12) – 12 – (- 5) =?

Ans: – 12 + 5

= – 7

(13) 5 – (- 8) =?

Ans: 5 +8

= 13

(14) The sum of two integers is – 25. If one of them is 30 then the other is

Ans: – 25 – 30

= – 55

(15) The sum of integers is 20. If one of them is – 5 then the other is

Ans: 20 – (- 5)

= 25

(16) The sum of two integers is – 13. If one of them is 8 then the other is

Ans: – 13 – 8

= – 21

(17) On subtracting – 8 from 0, we get

Ans: 8

(18) 8 + (- 8) =?

Ans: 8 – 8

= 0.

(19) (- 6) + 4 – (- 3) =?

Ans: – 6 + 4 + 3

= – 6 + 7

= 1

(20) 6 – (- 4) =?

Ans: 6 + 4

= 10

(21) (- 7) + (- 9) + 12 + (- 16) =?

Ans: – 7 – 9 + 12- 16

= 12 – (7 + 9 + 16)

= 12 – 32

= – 20

(22) On subtracting 8 from – 4, we get

Ans: – 4 – 8

= – 12

(23) On subtracting – 9 from – 6, we get

Ans: – 6 – (- 9)

= – 6 + 9

= 3

(24) On subtracting – 5 from 10, we get

Ans: 10 – (- 5)

= 10 + 5

= 15

(25) (- 6) x 9 =?

Ans: – 54

(26) (- 9) x 6 + (- 9) x 4 =?

Ans: – 54 + (- 36)

= – 54 – 36

= – 90

(27) 36 ÷ (- 9) =?

Ans: – 4


Leave a Reply

Your email address will not be published.