RS Aggarwal Class 5 Solutions Chapter 15 Time
Exercise – 62
1) Write the time using a.m. or p.m. or noon or midnight.
a) 0640 hour
Solution: 0640 hour = 6:40 a.m. 
b) 0130 hour
Solution: 0130 hour = 1:30 a.m. 
c) 0020 hour
Solution: 0020 hour = 0:20 a.m. 
d) 1206 hour
Solution: 1206 hour = 12:06 p.m. 
e) 1256 hour
Solution: 1256 hour = 12:56 p.m. 
f) 1438 hour
Solution: 
g) 1624 hour
Solution: 1624 hour = 4:24 p.m. 
h) 0000 hour
Solution: 0000 hour = 12 midnight 
i) 2347 hour
Solution: 2347 hour = 11:47 p.m. 
j) 2139 hour
Solution: 2139 hour = 9:39 p.m. 
k) 1354 hour
Solution: 1354 hour = 1:54 p.m. 
l) 2000 hour
Solution: 2000 hour = 8:00 p.m. 
2) Convert the following into 24hour clock time.
a) 4:05 a.m.
Solution: 4:05 a.m. = 0405 hour 
b) 11:32 a.m.
Solution: 11:32 a.m. = 1132 hour 
c) 0:08 a.m.
Solution: 0:08 a.m. = 0008 hour 
d) 0:46 a.m.
Solution: 0:46 a.m. = 0046 hour 
e) 12:15 p.m.
Solution: 12:15 p.m. = 1215 hour 
f) 2:18 p.m.
Solution: 2:18 p.m. = 1418 hour 
g) 10:00 p.m.
Solution: 10:00 p.m. = 2200 hour 
h) 0:58 a.m.
Solution: 0:58 a.m. = 0058 hour 
i) 12:58 p.m.
Solution: 12:58 p.m. = 1258 hour 
j) 1:10 a.m.
Solution: 1:10 a.m. = 110 hour 
k) 2:30 a.m.
Solution: 2:30 a.m. = 230 hour 
l) 9:30 p.m.
Solution: 9:30 p.m. = 2130 hour 
3) Given below is an extract from an Airline Timetable.
Plane A  Plane B  Plane C  
Delhi  0005  1210  1835 
Lucknow  0045  1305  1915 
Patna  0125  1350  2000 
This table shows the departure times of three planes from Delhi and Lucknow and arrival time at Patna.
Read it carefully and answer the following questions. Express them in a.m. or p.m.
a) When dose the plane B leave Delhi?
Solution:
The plane B leave Delhi at = 1210 hour = 12:10 p.m.
b) When does the plane A leave Lucknow?
Solution:
The plane A leave Lucknow at = 0045 hour = 0:45 a.m.
c) When does the plane C reach Patna?
Solution:
The plane C reach Patna at = 2000 hour = 8:00 p.m.
4) Given below is an extract from a Railway Timetable. Study the table carefully and answer the questions given below. State the time in terms of a.m. or p.m.
Stations  Kalka Mail  Purva Express  Rajdhani Express  
Delhi  a
d 
0730
0800 

New Delhi  a
d 
1430
1610 
2140
2210 

Kanpur  a
d 
1450
1505 
2305
2325 
0020
0100 
Asansol  a
d 
0046
0130 
0850
0905 
0730
0800 
Howrah  a
d 
0700

1450

1205 
Here, a stands for arrival and d stands for departure.
a) When does the PurvaExpress leave NewDelhi?
Solution:
The PurvaExpress leave NewDelhi at = 1610 hour = 4:10 p.m.
b) At what time does the KalkaMail reach Asansol?
Solution:
The KalkaMail reach Asansol at = 0046 hour = 0:46 a.m.
c) At what time does the RajdhaniExpress reach Howrah?
Solution:
The RajdhaniExpress reach Howrah at = 1205 hour = 12:05 p.m.
d) At what time does the PurvaExpress reach Kanpur?
Solution:
The PurvaExpress reach Kanpur at = 2305 hour = 11:05 p.m.
Exercise – 63
1) Convert:
a) 8 days into hours
Solution: 1 day = 24 hour. 8 days = (8×24) hour = 192 hour 
b) 17 days into hour
Solution: 1 day = 24 hour. 17 days = (17×24) hour = 408 hour 
c) 6 day 19 hour into hour
Solution: 6 days + 19 hour = (6×24) hour + 19 hour = (144+19) hour = 163 hour 
d) 14 days 6 hour into hours
Solution: 14 days + 6 hour = (14×24) hour + 6 hour = (336+6) hour = 342 hour 
e) 11 days 11 hour into hour
Solution: 11 days + 11 hour = (11×24) hour + 11 hour = 264 hour + 11 hour = 275 hour 
2) Convert:
a) 10 hours into minutes
Solution: 1 hour = 60 minutes 10 hour = (10×60) minutes = 600 minutes 
b) 8 hours 56 minutes into minutes
Solution: 8 hours + 56 minutes = (8×60) minutes + 56 minutes = (480 + 56) minutes = 536 minutes 
c) 16 hours 43 minutes into minutes
Solution: 16 hours + 43 minutes = (16×60) minutes + 43 minutes = (960 + 43) minutes = 1003 minutes 
d) 3 days 12 hours 25 minutes into minutes
Solution: 3 days + 12 hours + 25 minutes = (3×24)×60 minutes + (12×60) minutes + 25 minutes = (4320 + 720 + 25) minutes = 5065 minutes 
e) 2 days into minutes
Solution: 2 days = (2×24) hour = (48×60) minutes = 2880 minutes 
3) Convert:
a) 9 minutes into seconds.
Solution: 1 minute = 60 seconds 9 minutes = (9×60) seconds = 540 seconds 
b) 6 minutes 54 seconds into seconds
Solution: 6 minutes + 54 seconds = (6×60) seconds + 54 seconds = (360 + 54) seconds = 414 seconds 
c) 13 minutes 36 seconds into second
Solution: 13 minutes + 36 seconds = (13×60) seconds + 36 seconds = (780 + 36) seconds = 816 seconds 
d) 3 hour 25 minutes 16 seconds into seconds
Solution: 3 hour + 25 minutes + 16 seconds = (3×60)×60 seconds + (25×60) seconds + 16 seconds = (10800 + 1500 + 16) seconds = 12316 seconds 
e) 5 hours 5 minutes 5 seconds into seconds
Solution: 5 hour + 5 minutes + 5 seconds = (5×60)×60 seconds + (5×60) seconds + 5 seconds = (18000 + 300 + 5) seconds = 18305 seconds 
4) Convert:
a) 4 year into months
Solution: 1 year = 12 months 4 year = (4×12) months = 48 months 
b) 5 year 10 months into months
Solution: 5 year + 10 months = (5×12) months + 10 months = (60 + 10) months = 70 months 
c) 14 years 8 months into months
Solution: 14 year + 8 months = (14×12) months + 8 months = (168 + 8) months = 176 months 
5) Convert:
a) 5 weeks 6 days into days
Solution: 1 week = 7 days 5 weeks + 6 days = (5×7) days + 6 days = 35 days + 6 days = 41 days 
b) 8 weeks 4 days into days
Solution: 8 weeks + 4 days = (8×7) days + 4 days = 56 days + 4 days = 60 days 
c) 43 weeks 1 day into days
Solution: 43 weeks + 1 days = (43×7) days + 1 days = 302 days 
d) 2 years into days
Solution: 1 year = 365 days 2 year = (2×365) days = 730 days 
e) 3 years 120 days into days
Solution: 3 years + 120 days = (3×365) days + 120 days = 1095 days + 120 days = 1215 days

6) Convert:
a) 137 minutes into hour and minutes
Solution: We know that 60 minutes = 1 hour 137 minutes = 137/60 hour = 2 hour 17 minutes 
b) 385 minutes into hour and minutes
Solution: 385 minutes = 386/60 hour = 6 hour 26 minutes 
c) 1023 minutes into hour and minutes
Solution: 1023 minutes = 17 hour 3 minutes 
d) 2006 minutes into hour and minutes
Solution: 2006 minutes = 2006/60 hour = 33 hour 26 minutes 
7) Convert:
a) 1354 seconds into minutes and seconds
Solution: We know that 60 seconds = 1 minutes 1354 seconds = 1354/60 minutes = 22 minutes 34 seconds 
b) 2105 seconds into minutes and seconds
Solution: 2105 seconds = 2105/60 minutes = 35 minutes 5 seconds 
c) 3268 seconds into minutes and seconds
Solution: 3268 seconds = 3268/60 minutes = 54 minutes 28 seconds 
8)
a) 73 hour into days and hour
Solution: We know that 24 hour = 1 day 73 hour = 73/24 day = 3 day 1 hour 
b) 200 hour into days and hour
Solution: 200 hour = 8 day 8 hour 
c) 529 hour into days and hour
Solution: 529 hour = 529/24 days = 22 days 1 hour 
d) 1016 hour into days and hour
Solution: 1016 hour = 1016/24 days = 42 days 8 hour 
9) Convert:
a) 230 days into weeks and days
Solution: We know that 7 days = 1 week 230 days = 230/7 weeks = 32 weeks and 6 days 
b) 341 days into weeks and days
Solution: 341 days = 341/7 weeks = 48 weeks 5 days 
c) 400 days into weeks and days
Solution: 400 days = 400/7 weeks = 57 weeks 1 day 
Exercise – 64
1) Add the following.
a) 2 days 18 hours and 3 days 12 hours
Solution:
Adding hours: 18 hours + 12 hours = 30 hours = 24 hours + 6 hour = 1 day 6 hour
Adding days: 1 day (Carried) + 2 days + 3 days = 6 days
2 days 18 hours + 3 days 12 hours = 6 days 6 hour
b) 14 days 16 hours and 6 days 8 hours
Solution:
Adding hours: 16 hours + 8 hours = 24 hours = 1 day
Adding days: 1 day (Carried) + 14 days + 6 days = 21 days
14 days 16 hours + 6 days 8 hours = 21 days
c) 5 weeks 4 days and 4 weeks 5 days
Solution:
Adding days: 4 days + 5 days = 9 days = 7 days + 2 days = 1 week 2 days
Adding weeks: 1 week (Carried) + 5 weeks + 4 weeks = 10 weeks
5 weeks 4 days + 4 weeks 5 days = 10 weeks 2 days
2) Add the following:
a) 5 hours 35 minutes and 4 hours and 15 minutes
Solution:
Adding minutes: 35 minutes + 15 minutes = 50 minutes
Adding hours: 5 hours + 4 hours = 9 hours
5 hours 35 minutes + 4 hours 15 minutes = 9 hours 50 minutes
b) 8 hours 46 minutes and 6 hours and 54 minutes
Solution:
Adding minutes: 46 minutes + 54 minutes = 100 minutes = 60 minutes + 40 minutes = 1 hour 40 minutes
Adding hours: 1 hour (Carried) + 8 hours + 6 hours = 15 hours
8 hours 46 minutes + 6 hours 54 minutes = 15 hours 40 minutes
c) 17 hours 8 minutes and 7 hours and 52 minutes
Solution:
Adding minutes: 8 minutes + 52 minutes = 60 minutes = 1 hour
Adding hours: 1 hour (Carried) + 17 hours + 7 hours = 25 hours
17 hours 8 minutes + 7 hours 52 minutes = 25 hours
d) 2 hour 30 minutes, 4 hour 50 minutes and 5 hour 40 minutes
Solution:
Adding minutes: 30 minutes + 50 minutes + 40 minutes = 120 minutes = 2 hours
Adding hours: 2 hour (Carried) + 2 hour + 4 hours + 5 hours = 13 hours
2 hour 30 minutes + 4 hours 50 minutes + 5 hours 40 minutes = 13 hours
3) Add the following:
a) 8 minutes 28 seconds and 6 minutes 17 seconds
Solution:
Adding seconds: 28 seconds + 17 seconds = 45 seconds
Adding minutes: 8 minutes + 6 minutes = 14 minutes
8 minutes 28 seconds + 6 minutes 17 seconds = 14 minutes 45 seconds
b) 13 minutes 32 second and 8 minutes 53 second
Solution:
Adding seconds: 32 seconds + 53 seconds = 85 seconds = 1 minute 25 seconds
Adding minutes: 1 minute (Carried) + 13 minutes + 8 minutes = 22 minutes
13 minutes 32 seconds + 8 minutes 53 seconds = 22 minutes 25 seconds
c) 17 minutes 46 second and 18 minutes 14 second
Solution:
Adding seconds: 46 seconds + 14 seconds = 60 seconds = 1 minute
Adding minutes: 1 minute (Carried) + 17 minutes + 18 minutes = 36 minutes
17 minutes 46seconds +18 minutes 14 seconds = 36 minutes
d) 9 minutes 45 seconds, 6 minutes 24 seconds and 8 minutes 16 seconds
Solution:
Adding seconds: 45 seconds + 24 seconds + 16 seconds = 85 seconds = 1 minute 25 seconds
Adding minutes: 1 minute (Carried) + 9 minutes + 6 minutes + 8 minutes = 24 minutes
9 minutes 45 seconds + 6 minutes 24 seconds + 8 minutes 16 seconds = 24 minutes 25 seconds
4) Subtract:
a) 3 days 12 hours from 5 days 20 hours
Solution:
Subtracting hours: 20 hours – 12 hours = 8 hours
Subtracting days: 5 days – 3 days = 2 days
5 days 20 hours – 3 days 12 hours = 2 day 8 hours
b) 8 days 18 hours from 12 days 10 hours
Solution:
Subtracting hours:
We cannot subtract 18 from 10 hours. So, we borrow 1 day, leaving behind 11 days.
Now, 24 hours + 10 hours = 34 hours
34 hours – 18 hours = 16 hours
Subtracting days: 11 days – 8 days = 3 days
12 days 10 hours – 8 days 18 hours = 3 days 16 hours
c) 7 days 6 hours from 10 days
Solution:
Subtracting hours:
We cannot subtract 6 hours from 0 hour. So, we borrow 1 day, leaving behind 9 days
Now, 24 hours – 6 hours = 18 hours
Subtracting days = 9 days – 7 days = 2 day
10 days – 7 days 6 hours = 2 day 8 hours
d) 3 weeks 5 days from 5 weeks 2 days
Solution:
Subtracting days:
We cannot subtract 5 days from 2 days. So, we borrow 1 week, leaving behind 4 weeks.
Now, 7 days + 2 days = 9 days
9 days – 5 days = 4 days
Subtracting weeks: 4 weeks – 3 weeks = 1 week
5 weeks 2 days – 3 weeks 5 days = 1 week 4 days
5) Subtract:
a) 6 hours 25 minutes from 8 hours 40 minutes
Solution:
Subtracting minutes: 40 minutes – 25 minutes = 15 minutes
Subtracting hours: 8 hours – 6 hours = 2 hours
8 hours 40 minutes – 6 hours 25 minutes = 2 hour 15 minutes
b) 8 hours 46 minutes from 11 hours 30 minutes
Solution:
Subtracting minutes:
We cannot subtract 46 minutes from 30 minutes. So, we borrow 1 hour, leaving behind 10 hours.
Now, 60 minutes + 30 minutes = 90 minutes
90 minutes – 46 minutes = 44 minutes
Subtracting hours: 10 hours – 8 hours = 2 hours
11 hours 30 minutes – 8 hours 46 minutes = 2 hours 44 minutes
c) 16 hours 34 minutes from 23 hours 26 minutes
Solution:
Subtracting minutes:
We cannot subtract 34 minutes from 26 minutes. So, we borrow 1 hour, leaving behind 22 hours.
Now, 60 minutes + 26 minutes = 86 minutes
86 minutes – 34minutes = 52 minutes
Subtracting hours: 22 hours – 16hours = 6 hours
23 hours 26 minutes – 16 hours 34 minutes = 6 hours 52 minutes
d) 9 hours 40 minutes from 24 hours
Solution:
Subtracting minutes:
We cannot subtract 40 minutes from 0 minutes. So, we borrow 1 hour, leaving behind 23 hours.
Now, 60 minutes – 40 minutes = 20 minutes
Subtracting hours: 23 hours – 9 hours = 14 hours
24 hours – 9 hours 40 minutes = 14 hours 20 minutes
6) Subtract:
a) 8 minutes 32 seconds from 12 minutes 40 seconds
Solution:
Subtracting seconds: 40 seconds – 32 seconds = 8 seconds
Subtracting minutes: 12 minutes – 8 minutes = 4 minutes
12 minutes 40 seconds – 8 minutes 32 seconds = 4 minutes 8 seconds
b) 24 minutes 54 seconds from 36 minutes 23 seconds
Solution:
Subtracting seconds:
We cannot subtract 54 seconds from 23 seconds. So, we borrow 1 minute, leaving behind 35 minutes.
Now, 60 seconds + 23 seconds = 83 seconds
83 seconds – 54 seconds = 29 seconds
Subtracting minutes: 35 seconds – 24 seconds = 11 minutes
36 minutes 23 seconds – 24 minutes 54 seconds = 11 minutes 29 seconds
c) 41 minutes 37 seconds from 54 minutes 25 seconds
Solution:
Subtracting seconds:
We cannot subtract 37 seconds from 25 seconds. So, we borrow 1 minute, leaving behind 53 minutes.
Now, 25 second + 60 seconds = 85 seconds
85 seconds 37 seconds = 48 seconds
Subtracting minutes: 53 minutes – 41 minutes = 12 minutes
54 minutes 25 seconds – 41 minutes 37 seconds = 12 minutes 48 seconds
d) 10 minutes 48 seconds from 13 minutes
Solution:
Subtracting seconds:
We cannot subtract 48 seconds from 0 seconds. So, we borrow 1 minute, leaving behind 12 minutes.
Now, 60 seconds – 48 seconds = 12 seconds
Subtracting minutes: 12 minutes – 10 minutes = 2 minute
13 minutes – 10 minutes 48 seconds = 2 minute 12 seconds
7) Subtract 14 years 9 months from 20 years.
Solution:
Subtracting months:
We cannot subtract 9 months from 0 months. So, we borrow 1 year, leaving behind 19 years.
Now, 12 months – 9 months = 3 months
Subtracting years: 19 years – 14 years = 5 years
20 years – 14 years 9 months = 5 years 3 months
8) What time will it be 3 hours 50 minutes after 7:30 p.m.?
Solution:
Convert 7:30 p.m. into hour.
We know that 7:30 p.m. means 1930 hour = 19 hours 30 minutes.
Add 3 hours 50 minutes to 19 hours 30 minutes.
Adding minutes: 30 minutes + 50 minutes = 80 minutes = 1 hours 20 minutes
Adding hours:1 hour (Carried) + 19 hours + 3 hours = 23 hours
Required time = 23 hours 20 minutes = 2320 hours = 11:20 p.m.
Hence, the time 3 hours 50 minutes after 7:30 p.m. is 11:20 p.m.
9) What time will it be 6 hours 30 minutes after 9:40 p.m.?
Solution:
Convert 9:40 p.m. into hour.
We know that 9:40 p.m. means 2140 hour = 21 hours 40 minutes.
Add 6 hours 30 minutes to 21 hours 40 minutes.
Adding minutes: 30 minutes + 40 minutes = 70 minutes = 1 hours 10 minutes
Adding hours:1 hour (Carried) + 21 hours + 6 hours = 28 hours
Required time = 28 hours 10 minutes = 0410 hours = 4:10 a.m.
Hence, the time 6 hours 30 minutes after 9:40 p.m. is 4:10 a.m.
10) What time was it 3 hours before 1:30 p.m.?
Solution:
Convert 1:30 p.m. into hours.
We know that 1:30 p.m. means 1330 hours = 13 hours 30 minutes
Subtract 3 hours from 13 hours 30 minutes
Subtracting minutes: 30 minutes – 0 minutes = 30 minutes
Subtracting hours: 13 hours – 3 hours = 10 hours
Required time = 10 hours 30 minutes = 1030 hours = 10:30 a.m.
Hence, the time 3 hours before 1:30 p.m. is 10:30 a.m.
11) What time was it 6 hours 25 minutes before 4:15 p.m.?
Solution:
Convert 4:15 p.m. into hours.
We know that 4:15 p.m. means 1615 hours = 16 hours 15 minutes
Subtract 6 hours 25 minutes from 16 hours 15 minutes
Subtracting minutes:
We cannot subtract 25 minutes from 15 minutes. So, we borrow 1 hour, leaving behind 15 hours.
Now, 60 minutes + 15 minutes = 75 minutes
75 minutes – 25 minutes = 50 minutes
Subtracting hours: 15 hours – 6 hours = 9 hours
Required time = 9 hours 50 minutes = 0950 hours = 9:50 a.m.
Hence, the time 6 hours 25 minutes before 4:15 p.m. is 9:50 a.m.
12) Find the interval between 7:25 a.m. and 3:10 p.m.
Solution:
Convert 7:25 a.m. and 3:10 p.m. into hours.
We know that 7:25 a.m. means 0725 hours = 7 hours 25 minutes
And 3:10 p.m. means 1510 hours = 15 hours 10 minutes
Subtract 7 hours 25 minutes from 15 hours 10 minutes
Subtracting minutes:
We cannot subtract 25 minutes from 10 minutes. So, we borrow 1 hour, leaving behind 14 hours.
Now, 60 minutes + 10 minutes = 70 minutes
70 minutes – 25 minutes = 45 minutes
Subtracting hours: 14 hours – 7 hours = 7 hours
Required time = 7 hours 45minutes
Hence, the interval between 7:25 a.m. and 3:10 p.m. is 7 hours 45 minutes.
Exercise – 65
1) Reetu’s school starts at 8:15 a.m. and close at 3:40 p.m. Find the working hours of her school?
Solution:
Opening time of the school = 8:15 a.m. = 0815 hours = 8 hours 15 minutes
Closing time of the school = 3:40 p.m. = 1540 hour = 15 hours 40 minutes
Working hours of the school = 15 hours 40 minutes – 8 hours 15 minutes = 7 hours 25 minutes
Hence, working hours of her school are 7 hours 25 minutes.
2) A stationary shop opens at 9:30 a.m. and close at 8:00 pm. How long does the shop remain open?
Solution:
Opening time of the shop = 9:30 a.m. = 0930 hours = 9 hours 30 minutes
Closing time of the shop = 8:00 p.m. = 2000 hours = 20 hours
Now, subtract 9 hours 30 minutes from 20 hours
Subtracting minutes:
We cannot subtract 30 minutes from 0 minutes. So, we borrow 1 hour, leaving behind 19 hours.
60 minutes – 30 minutes = 30 minutes
Subtracting hours: 19 hours – 9 hours = 10 hours
Required time = 10 hours 30 minutes
Hence, the shop remains open 10 hours 30 minutes.
3) A bus leaves the bus stop at 6:50 p.m. and reaches its destination 6:30 a.m. the next day. Find the duration of the journey.
Solution:
Departure time of the bus = 6:50 p.m. = 1850 hours
Time interval from 6:50 p.m. to 12 midnight:
2400 hours – 1850 hours = 24 hour – 18 hours 50 minutes
Time interval from 6:50 p.m. to 12 midnight is 5 hours 10 minutes
Time interval from 12 midnight to 6:30 a.m. = 6 hours 30 minutes
Total time taken = 5 hours 10 minutes + 6 hours 30 minutes = 11 hours 40 minutes
4) A train left New Delhi at 5:40 p.m. on Sunday and reached Bengaluru on Wednesday at 12:30 p.m. Find the total duration of the journey.
Solution:
Duration from 5:40 p.m. on Sunday to 5:40 p.m. on Tuesday
= 2 days = (2×24) hours = 48 hours
Duration from 5:40 p.m. to 12 midnight = 24 hours – 1740 hours = 24 hours – 17 hours 40 minutes = 6 hours 20 minutes
In the next day,
Duration from 12 midnight to 12:30 p.m. = 12 hours 30 minutes
Total time taken = 48 hours + 6 hours 20 minutes + 12 hours 30 minutes = 56 hours 50 minutes = 2 days 18 hours 50 minutes
5) Naresh joined a company on 8^{th} August 2010 and left it on 3^{rd} January 2015. How long did he work for the company?
Solution:
Period from 8^{th} August 2010 to 7^{th} August 2014 = 4 years
Period from 8^{th} August 2014 to 7^{th} December 2014 = 4 months
Period from 8^{th} December 2014 to 3^{rd} January 2015 = (23+3) days = 26 days
Total period for which he work for the company = 4 years 4 months 26 days
6) Neera’s winter vacations were from 5^{th} December, 2015 to 12^{th} February, 2016. For how many days her school was closed?
Solution:
Period from 5^{th} December 2015 to 4^{th} February 2016 = (31+31) days = 62 days
Period from 5^{th} February 2016 to 12^{th} February = 8 days
Total period = (62 + 8) days = 70 days
For 70 days Neera’s school was closed.
7) I started teaching at the age of 22 years 7 months. I am now 50 years 2 months old. How long have I been teaching?
Solution:
Starting age = 22 years 7 months
Current age = 50 years 2 months
Now, subtract 22 years 7 months from 50 years 2 months
Subtracting months:
We cannot subtract 7 months from 2 months. So, we borrow 1 year, leaving behind 49 years.
Now, 2 months + 12 months = 14 months
14 months – 7 months = 7 months
Subtracting years: 49 years – 22 years = 27 years
Required time = 27 years 7 months
Hence, i have been teaching for 27 years 7 months.
8) Punam was born on 7^{th} April 2004 and her brother Amit was born on 2^{nd}March 2009. Who is younger and by how much?
Solution:
Clearly, 2^{nd} March 2009 comes after 7^{th} April 2004.
So, Amit was born after Punam.
Amit is younger to Punam.
Period from 7^{th} April 2004 to 6^{th} April 2008 = 4 years
Period from 7^{th} April 2008 from 6^{th} February 2009 = 10 months
Period from 7^{th} February 2009 from 2^{nd} March 2009 = 23 days
Total period by which Amit is younger to Punam = 4 years 10 months 23 days
Also See: