Respiration in Organisms MCQ Questions Class 7 Science Chapter 10

Respiration in Organisms MCQ Questions Class 7 Science Chapter 10

NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms. Respiration in Organisms MCQ Questions with Answers from Class 7 Science.

Respiration in Organisms MCQ Questions Class 7 Science Chapter 10

Respiration in Organisms Multiple Choice Questions with Answers Class 7 Science Chapter 10 PDF is available.

1.) The process of breakdown of food in the cell with the release of energy is called ____ ?

a) Anaerobic respiration

b) Aerobic respiration

c) Cellular respiration

Ans. c) Cellular respiration

2.) When breakdown of glucose occurs with the use of oxygen it is called ____ ?

a) Anaerobic respiration

b) Aerobic respiration

c) Cellular respiration

Ans. b) Aerobic respiration

3.) When breakdown of food occurs without using oxygen it is called ____ ?

a) Anaerobic respiration

b) Aerobic respiration

c) Cellular respiration

Ans. a) Anaerobic respiration

4.) The organisms that can survive in the absence of air , are called ____ ?

a) Anaerobes

b) Aerobes

Ans. a) Anaerobes

5.) Yeasts get energy through ____ respiration ?

a) Anaerobic respiration

b) Aerobic respiration

c) Cellular respiration

Ans. a) Anaerobic respiration

6.) The taking in of air rich in oxygen into the body is called ____ ?

a) Exhalation

b) Inhalation

Ans. b) Inhalation

 

In case you are missed :- Previous Chapter MCQ Questions

 

7.) The giving out of air rich in carbon dioxide is known as ____ ?

a) Exhalation

b) Inhalation

Ans. a) Exhalation

8.) Insects have a network of air tubes called ____ for gas exchange ?

a) Spiracles

b) Tracheae

Ans. b) Tracheae

9.) The breathing organs in fish are ___ ?

a) Spiracles

b) Grills

Ans. b) Grills

10.) The leaves of the plants have tiny pores called ____ for exchange of gas ?

a) Stomata

b) Grills

Ans. a) Stomata

11.) In cockroaches , air enters the body through ____ ?

a) Grills

b) Grills

c) Spiracles

Ans. c) Spiracles

12.) The normal range of breating rate per minute in an average adult person at rest is ____ ?

a) 15-18

b) 20-25

c) 30-37

Ans. a) 15-18

In case you are missed :- Next Chapter MCQ Questions

Updated: April 11, 2023 — 2:08 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *