# Exercise 13.3

### 1. The list price of a refrigerator is Rs.9700. If a value-added tax of 6% is to be charged on it, how much one has to pay to buy the refrigerator?

#### Solution:

List price of the refrigerator = Rs. 9700

VAT = 6%

So, VAT = 6% of Rs.9700

= (6/100) × 9700

= Rs. 582

So, the total amount one has to pay is (Rs. 9700 + Rs.582) = Rs.10282

The total amount one has to pay is Rs. 10282.

### 2. Vikram bought a watch for Rs. 825. If this amount includes 10% VAT on the list price, what was the list price of the watch?

#### Solution:

Let the list price of the watch be Rs. x Thus the list price of the watch is Rs. 750.

### 3. Aman bought a shirt for Rs. 374.50 which includes 7 % VAT. Find the list price of the shirt.

#### Solution:

Let the list price of the shirt be Rs. x

Then,

= x + (7/100) = 374.50x + 0.07x = Rs.350

The list price of the shirt is Rs. 350.

### 4. Rani purchases a pair of shoes whose sale price is Rs.175. if she pays VAT at the same rate of 7%, how much amount does she pay as VAT? Also, find the net value of the pair of the pair of shoes.

#### Solution:

Given, S.P of the pair of shoes = Rs.175

VAT = 7%

Therefore, 7% of 175

= (7/100) × 175

= Rs. 12.25

Rani has to pay Rs.12.25 as VAT

Total cost = Rs. 175 + Rs.12.25 = Rs. 187.25

### 5. Swarna paid Rs. 20 as Vat on a pair of shoes worth Rs.250. find the rate of the VAT.

#### Solution:

Given, amount paid by Swarna for a pair of shoes = Rs.250

VAT paid by her = Rs. 20

Let the rate of VAT be x%

Then, x% of 250 = 2.5x = 8

= x = 8

Swarna paid 8% VAT on the pair of shoes.

### 6. Sarita buys goods worth Rs. 5500. She gets a rebate of 5% on it. After getting the rebate if VAT at the rate of 5% is charged, find the amount she will have to pay for the goods.

#### Solution:

Given,

Price of goods = Rs. 5500

Discount = 5%

So, Amount to be paid for the goods = Rs. (5225+261.25) = Rs. 5486.25

### 7. Swarna paid Rs. 20 as Vat on a pair of shoes worth Rs.250. find the rate of the VAT.

#### Solution:

Given, amount paid by Swarna for a pair of shoes = Rs.250

VAT paid by her = Rs. 20

Let the rate of VAT be x%

Then, x% of 250

= (x/100) × 250 = 8

= 2.5x = 8

= x = 8

Swarna paid 8% VAT on the pair of shoes.

### 8. Sarita buys goods worth Rs.5500. she gets a rebate of 5% on it. After getting the rebate if VAT at the rate of 5% is charged, find the amount she will have to pay for the goods.

#### Solution:

Price after getting a rebate of 5% on Rs.550

= 5% on Rs. 5500 = Rs. 261.25

The amount to be paid for the goods = Rs. (5225+261.25) = Rs 5486.25

### 9. The cost of furniture inclusive of the VAT is Rs. 7150. If the rate of the VAT is 105, find the original cost of the furniture.

#### Solution:

Cost of the furniture inclusive VAT = Rs. 7150

Let the original cost of the furniture be Rs. x

Cost of the furniture = 10% of x + x = Rs. 7150

= 1.10x = 7150

= x = Rs.6500

Thus, the original cost of the furniture is Rs. 6500.

### 10. A refrigerator is available for Rs. 13750 including VAT. If the rate of the VAT is 10%, find the original cost of the furniture.

#### Solution:

Cost of the refrigerator inclusive VAT is = Rs. 13750

Let the original cost of the furniture be Rs. x

Cost of the furniture = 10% of x + x = 13750

=1.10x = 13750

= x = Rs. 12500

Thus, the original cost of the furniture is Rs. 12500

### 11. A color TV is available for Rs. 134400 inclusive of VAT. If the original cost of the TV is Rs. 12000, find the rate of VAT.

#### Solution:

Cost price of the TV including VAT = Rs. 13440

Let the rate of VAT be x%

Cost of the TV = x% of 1200 +1200

= 13440-12000 = 120x

= 120x = 1440

= x= 12

Thus, the rate of the VAT on the color TV is 12%

### 12. Reena goes to a shop to buy a radio, costing Rs. 2568. The rate of the VAT is 7%. She tells the shopkeeper to reduce the price of the radio such that she has to pay Rs. 2568, inclusive of VAT. Find the reduction needed at the price of radio.

#### Solution:

Let the reduced price, excluding VAT, of the radio be Rs. x

Then, vat = 7% of Rs. x = 0.07x

S.P OF THE RADIO = Rs. x + Rs. 0.07x

= 1.07x

But, S.P = Rs. 2568

= 1.07x=2568

= x = Rs. 2400

Hence, the reduction in the price of the radio = Rs. 2568 – Rs 2400

= Rs. 168

The reduction of the price of the radio is Rs. 168.

### 13. Rajat goes to a departmental store and buys the following articles:

 Item Price per item Rate of VAT 2 Pairs of shoes   1 Sewing machine   2 Tez – Sets Rs. 800   Rs. 1500   Rs. 650 5%   6%   4%

Calculate the total amount he has to pay to the store.

#### Solution:

Given,

CP OF 2 PAIR OF SHOES = Rs. 800×2 = Rs. 1600

Rate of vat = 5%

So, ∴ Amount Rajat needs to pay for 2 tea-sets = Rs. (1300+52) = Rs. 1352

Hence,

Total amount Rajat needs to pay = Rs (1680+1590+1352) = Rs. 4662

### 14. Ajit buys a motorcycle for Rs. 17600 including value-added tax. If the rate of the VAT is 10%, what is the sale price of the motorcycle?

#### Solution:

Let the sale price of the motorcycle be Rs. x = X = 16000

Thus, the sale price of the motorcycle is Rs. 16000.

### Solution:

Let the rate of VAT be x%. So x = 10

Manoj was charged 105 VAT on the leather jacket

### 16. Rakesh goes to a departmental store and purchases the following articles:

(i) biscuits and bakery products costing Rs. 50, VAT @ 5%

(ii) medicine costing Rs.90, VAT @ 10%

(iii) clothes costing Rs. 400, VAT @ 1% and

(iv) cosmetics costing Rs. 150, VAT @ 10%.

Calculate the total amount to be paid by Rakesh to the store.

#### Solution:

(i) Given,

Cost of biscuits and bakery products = Rs. 50

VAT = 5% Total amount paid for biscuits and bakery products = Rs. (50+2.50) = Rs. 52.50

(ii) Given,

Cost of medicine = Rs. 90

VAT = 10% Total amount paid for medicines = Rs. (90+9) = Rs. 99

(iii) Given,

Cost of clothes = Rs. 400

VAT = 1% Total amount paid for clothes = Rs. (400+4) Rs. 404

(iv) Given,

Cost of cosmetics = Rs. 150

VAT = 10%

Vat = 10 % Total amount paid for cosmetic = Rs (150+15) = Rs 165

Hence,

Total amount Rakesh paid at departmental store = Rs. (52.50+99+404+165) =Rs.720.50

### 17. Rajeeta purchased a set of cosmetics. She paid Rs.165 for it including VAT. If the rate of Vat is 10%, find the sale price of the set.

#### Solution:

Let the sale price of the set be Rs. x

Given that the VAT charged is 10%

Cost of the set = x + 10% of x = 165

= 1.10x = 165

= x = Rs.150

Thus, the sale price of the set is Rs. 150

### 18. Sunita purchases a bicycle for Rs.660. she has paid a VAT of 10%. Find the list price of the bicycle.

#### Solution:

Let the sale price of the bicycle be Rs. x

VAT charged = 10%

Again, cost of the bicycle = x + 10% of x = 660

= 1.10x = 660

= x = Rs.600

Thus, the list price of the bicycle is Rs. 600

### 19. The sales price of a television, inclusive of the VAT is Rs.13500. if the VAT is charged at the rate of 8 % of the list price, find the list price of the television.

#### Solution:

Let the list price be the TV be Rs. x

VAT charged = 8%

Given, cost price of the TV = Rs. 13500

So, cost price of the TV = x + 8% of x

= x+ 0.08x = 13500

= x = 12500

Thus the list price of the TV is Rs. 12500

### 20. Shikha purchased a car with marked price Rs.210000 at a discount of 5%. If the VAT is charged at the rate of 10%, find the amount she had paid for purchasing the car.

#### Solution:

Marked price of the car = Rs. 210000

Discount allowed = 5%

Therefore, discount = 5% of 210000 = Rs. 19950

Thus, the amount paid by shikha to the car = Rs. 199500+ Rs. 19950

= Rs. 219450

### 21. Shikha purchased a car with a marked price of Rs. 210000 at a discount of 5%. If VAT is charged at the rate of 10%, find the amount Shikha had paid for purchasing the car.

#### Solution:

Given,

Marked price = Rs 210000

Discount = 5% Total cost shikha has to pay for purchasing the Car = 199500 + 19950 = 219450 Rs

### 22. Shruti bought a set of cosmetic items for Rs.345 including 15% value-added tax and a purse for Rs.110 including 10% VAT. What percent is the VAT charged on the whole transaction?

#### Solution:

Let the price of the cosmetic items be Rs. x and the price of the purse be Rs. y

VAT = 15% of x But, the selling price of the cosmetic items and purse is Rs. 345 and Rs. 110 respectively.

So, VAT on the whole transaction is 13.75%.

### 23. The list price of the cooler is Rs. 2563. The rate of the VAT is 10%. The customer requests the shopkeeper to allow a discount in the price of the cooler to such an extent that the price remains Rs. 2563 inclusive of VAT. Find the discount in the price of the cooler.

#### Solution:

Let the reduced price of the cooler, excluding VAT be Rs. x

VAT= 10% of Rs. x = x = Rs. 2330

Hence, discount allowed in the of the cooler = Rs. 2563- Rs 2330 = Rs 233

Discount allowed in the price of the cooler is Rs. 233

### 24. List price of a washing machine is Rs. 9000. If the dealer allows a discount of 5% on the cash payment, how much money will a customer pay to the dealer in cash, if the rate of VAT is 10%?

#### Solution:

Given,

List price of washing machine = 900

Discounts = 5%

Selling Price =

VAT = 10% OF 8550 Total money customer has to pay = 8550+855= 9405/-

Updated: November 29, 2019 — 4:08 pm