RBSE Class 10 Information Technology Chapter 13 Virus and Antivirus Solution

Rajasthan Board Class 10 Information Technology Chapter 13 Solution Virus and Antivirus RBSE Class 10 Information Technology Solution for Chapter 13

Q1) Objective type questions

1) which one of the following is an antivirus software?

A) virus protector

B) quick heal

C) VMware

D) HCK

Ans- B) Quick heal

2) by whom the term virus is described?

A) Fred Cohen

B) Jontly Rhodes

C) Jon Nuemann

D) Fred stark

Ans- A) Fred Cohen

3) which year the term is described?

A) 1982

B)1992

C)1985

D)1986

Ans- C) 1985

2 Very short answer type questions.

1) Give the definition of computer virus?

Ans- Virus is defined as a portion of code which is capable of copying it self, it make multiple copies of it self and detrimental effect corrupting of system or destroying data in the computer.

2 ) what are the various medium for spreading computer viruses?

Ans- There is various medium for spread of virus , The virus is Spread 90% through various attachment that we are attached in email or any external attachment Internet like a USB or cable etc. Via these medium the virus is easily spread.

3) what is an antivirus software program?

Ans- The antivirus software program is the programs use for the avoiding and detecting and remove malicious Software issue and virus for implementing security . it is also known as malware software. And it use to keep the devices safe from the virus.

4) Write down the name for five most commonly used anti virus programs?

Ans- k- 7 security, AVG Internet security, Avast antivirus, quick Heal antivirus, Norton antivirus these are the five which are generally used to keep devices safe and these are the most famous antivirus software’s.

5 ) Give the name of basic steps for protecting computer from viruses.

Ans- Step 1- Install firewall then

Step 2- install antivirus software in device

Step 3 -install Antispyware software

Step 4 -use the complex and secure passwords

Step 5- Lastly check on the security setting of the browser.

6) What are different type of firewall? Write down short definition for each?

Ans- there are two types of firewall. software firewall and hardware firewall

Software firewall- the software for all is installed on an individual computer to protect single device.

Hardware firewall – the hardware firewall Is useful to protect the devices, The hardware firewall allow you to protect your entry network which is come from the outside world with single physical device.

3 Short answer type question.

1) How to update software? explain in brief ?

Ans- To update your software following are the steps to update the software

Step 1- firstly Open the antivirus program and look for update

Step 2 – check for updates

Step 3 – click on the live update.

These are steps to update software. the new antivirus program provide the facility to update software of antivirus program.

2) Explain about virus protection software with example

Ans- In current day there are lots of virus protection software are available for the protecting the computer from the virus comes through via various medium. there are two type of virus protection software available that is free and paid version in terms. the free version have less feature are available.

While the paid version have premium feature are available. These two type virus protection generally used to protect device from virus.

Example of virus protection software is a AVG Internet security, Norton antivirus, K7 total security.

3) give difference between virus and antivirus?

Ans- Virus – 1) Virus program it can infecting computers by affecting folders and file, destroy the data, which can be accessed by the other computer.

2) It is a portion of code which is able of copying itself, it make multiple copies of itself and typically has detrimental effect.

Antivirus – 1) Antivirus avoid , finding and removing malware of computer virus. It protect device from virus by its preventing entry, detecting and removing virus or unauthorized access.

2) It keep the device safe by prevent from harmful loading of web pages.

4) How could a computer antivirus provide protection? Explain any two method in brief?

Ans- Antivirus software protect your computer from the attacking of virus by preventing detecting and removing of virus. The antivirus give you a proper safety of the system. the antivirus software prevent your computer from the taking of newly created virus. The antivirus provide the feature email protection identify theft and blocking off pop -ups . Firewall act as antivirus and it keep a device safe from viruses

1) Install firewall – The firewall act as a security guard its first step to provide security to the computer. It make a barrier between the computer or unauthorized program trying to approach the computer by the Internet. The firewall alerts you If the unauthorized effete to access Your system.

2) Install antivirus software – The antivirus is an software which is facility to guard the computer system from the unauthorised access or software which can harm the system. The anti virus software prevent the entry of unauthorized access, it detect and remove such unauthorized access. If you want to insure for the proper safety of the system you must install the antivirus software.

4 Essay type question

1) Hey explain method of protection from the virus in detail?

Ans- To protect your computer from the virus there are numerous way the layers of defense the hiders for hackers to use PC.

following are the steps to protect the computer From the virus.

  1. install firewall
  2. install antivirus software
  3. install anti spyware software
  4. use complex and secure passwords
  5. Take on the security setting of the browser

1) Install firewall – The firewall act as a security guard. Its first step to provide security to the computer. It make a barrier between the computer or unauthorized program trying to approach the computer by the Internet. the firewall alerts you If the unauthorized effete to access Your system.

2) Install antivirus software – The antivirus is an software which is facility to guard the computer system from the unauthorised access or software which can harm the system. If you want to insure for the proper safety of the system you must install the antivirus software.

3) Install anti spyware software- this program gather someone’s personal information or the information which is related to an organization without there concert with intent for redirecting the information to the third party for the malicious activities. the comodo free antivirus comes with spyware protection built in.

4) Use complex and secure passwords – the complex password are used to pose difficulties for the hackers for the hit correct password. The ideal password have at least characters in length and include the combination of letters number and both cases upper and lower with the including special characters .

5) take on the security settings of the browser – the security setting of the browser should review and set the level according to desired security level of your browser. in current the new version of browser provide for the built in security and privacy settings.

2) Explain virus and antivirus in detail?

Ans- virus – It’s an program a piece of code that is capable of coping itself and typically has a deter mental effect. virus is capable to hmm your computer it can corrupt the system or destroying data. The virus can insert malicious code into existing document, Program or OS and it can spread itself by various means. In your device over the 90% of virus spread by the attachment of virus on email or any external attachment like a USB cable etc. it is malicious File coding to infect computers. the common destructive activities are activated in your computer by the virus displayed biased or humorous message on The user screen spamming e – mail contact, logging their keystrokes or corrupting data etc.

Anti virus – the abbreviation of antivirus software( AVS) And it’s also called as anti- malware software . The main purpose of antivirus software to protect the computer from virus. it is software to use for detecting and preventing from the harmful loading of web pages from the Internet. The antivirus software can also detect an unauthorised transmission between the USB or flash drive add a computer. It prevent the incoming threats by the scanning your entries computer regularly for the known threat and provide


Updated: February 21, 2021 — 12:20 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

sixteen − four =