PSEB Class 7 Science Chapter 10 Respiration in Organisms Solution

PSEB Punjab Board Class 7 Science Textbook Solution Chapter 10 Respiration in Organisms Exercise Questions and Answers

 

 

 

Chapter 10 Respiration in Organisms

 

Q.1 Fill in the blanks:

1. Lactic acid is produced during ……………… respiration.

Answer:- anaerobic respiration.

 

2. Taking in air rich in oxygen is called…………..

Answer:- Inhalation.

 

3. The number of times a person breathes in a minute is termed as……………..

Answer:- respiration rate.

 

4. Exchange of gases in the leaves of plants takes place through…………..

Answer:- stomata.

 

5. The skin of earthworms is………….. to touch.

Answer:- moist.

 

Q.2 True or false:

1. Frogs can breathe through their skin as well as lungs.(T/F)

Answer:- True.

 

2. We cannot feel breathing movements in our body.(T/F)

Answer:- False.

 

3. Aerobic respiration produces more energy than anaerobic respiration.(T/F)

Answer:- True.

 

4. During heavy exercise the breathing rate of persons slows down.(T/F)

Answer:- False.

 

5. Insects have organ, called trachea for respiration.(T/F)

Answer:- False

 

Q.3 Match the column:

Answers :-

1. Lenticels – b) Old stem.

2. Yeast – d) Alcohol.

3. Fish – a) Gills.

4. Stomata – e) Leaves.

5. Earthworm – c) Skin.

 

Q.4 Choose the correct option

1. The earthworms respire through:

(a) Trachea

(b) Gills

(c) Lungs

(d) Skin

Answer:- d. Skin.

 

2. Respiration helps in:

(a) Digestion

(b) Energy Production

(c) Locomotion

(d) Chromosomes

Answer:- b. Energy production.

 

3. In cockroaches, air enters the body through:

(a) Skin

(b) Lungs

(c) Spiracles

(d) Gills

Answer:- c. Spiracles.

 

4. In old and woody stem gaseous exchange take place through:

(a) Stomata

(b) Lenticels

(c) Root hair

(d) Do not respire

Answer:- b. Lenticels.

 

5. During heavy exercise we get cramps due to:

(a) Glucose

(b) Oxygen

(c) Lactic acid

d) Alcohol

Answer:- c. Lactic acid

 

Q.5 Very short answer type questions

1. Define the term breathing rate.

Answer:- the number of times a person breathes in a minute is termed as the breathing
rate.

 

2. What is respiration? Name two types of respiration.

Answer:- The process of production of energy which intake of oxygen and release carbon dioxide is called respiration. There are two types of respiration

1) aerobic respiration and 2) anaerobic respiration.

 

Q.6 Short answer type questions:

1. Why do we get muscle cramps after heavy exercise?

Answer:- Muscle cramp heaven because of the anaerobic respiration of muscle cells the
partial breakdown of glucose in the absence of oxygen produces lactic acid the accumulation of dirty acid causes muscle cramps.

 

2. Why does an over-watered potted plant die?

Answer:- This happens because the air spaces in the soil get occupied by water. Plants
roots cannot get sufficient oxygen that is needed and plants die.

 

3. Why do we often sneeze when we inhale a lot of dust-laden air?

Answer:- There are a lot of unwanted particles in the air around us, such as dust particles, pollens etc. When we inhale, these particles get entrapped in the mucus and hair present in the nasal cavity. However, sometimes these particles may pass through the hair in the nasal cavity. These particles irritate the lining of the cavity, as a result we sneeze.

 

Q.7 Long answer type questions:

1. How respiration is different from breathing?

Answer:- Breathing is the biological process of inhaling and exhaling gases between cells and the environment, on the other hand respiration is a chemical process for the production of energy in cells.

 

2. Draw labelled diagram of human respiratory system.

Answer:- 

 

3. List similarities and differences between aerobic and anaerobic respiration.

Answer:- Following are the similarities and differences between aerobic and anaerobic
respiration.

Similarities:

  • The similarities between aerobic and anaerobic respiration, is that they both use
    glucose as the starting molecule. This is called the substrate.
  • In addition, both aerobic and anaerobic respiration produce ATP, however, aerobic
    respiration produces a lot more ATP compared to anaerobic respiration.
  • Food is oxidized in both cases and energy is released.

Differences:

  • Aerobic respiration takes place in presence of oxygen; whereas anaerobic respiration takes place in absence of oxygen.
  • Carbon dioxide and water are the end products of aerobic respiration, while alcohol is
    the end product of anaerobic respiration.
  • Aerobic respiration releases more energy than anaerobic respiration.

 

Dear Student, I appreciate your efforts and hard work that you all had put in. Thank you for being concerned with us and I wish you for your continued success.

 

For more update, follow this page PSEB Notes and Solutions

Updated: August 23, 2022 — 4:19 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *