PSEB Class 10 Computer Science Chapter 5 Operating System Solution

PSEB Punjab Board Class 10 Computer Science Textbook Solution Chapter 5 Operating System Exercise Questions and Answers

Q1) Multiple Choice Question :-

1) An operating system is a …………………………………..

a) Terminal b) System Software c) Application Software d) Processor

2) refers to keeping several programs in different parts of the main memory at the same time and executing them concurrently.

a) Multi-application b) Multi-processing c) Multi-programming d) Multi-timing

3) The users of does not interact with the computer directly.

a) Batch Processing System b) Time Sharing System

c) Network Operating d) Distributed system

4) A acts as a security guard between the internet and our local area network.

a) Operating System b) Processor c) Firewall d) Security Threat

5) GUI stands for …………………………….

a) Graphical User Interface b) Graphics User Interface

c) Graphical User Interface d) None of these

Q2) Fill in the blanks :-

1) The little CPU time given to each user in the Time Sharing operating system is known as Time Slice or Time Quantum.

2) Protection refers to a mechanism or a way to control the access of programs, processes, or users to the resources defined by a computer system.

3) System Software (Operating system) is a program that acts as an interface between the user and the computer hardware.

4) Malware replicates itself and infects the files and programs of our PC and can make them non-functional.

Q3) Write True or False :-

1) In tightly coupled systems, there is a single primary memory, which is shared by all the processors. True

2) A Multi-User Operating System is a system that allows only one user to access a computer system at one time. True

3) Confidentiality ensures that data exchanged is not accessible to unauthorized users.

True

4) Firewall cannot block unauthorized access to our PC. False

5) Anti-malware is a computer program used to prevent, detect and remove malware. True

Q4) Short answer type Questions :-

1) What is an Operating System

Ans :- The Operating System is also known as System Software. It is the program which performs the various tasks like controlling of Input and Output devices, managing of files and folders and running of applications of system software. For ex – WINDOWS, DOS, UNIX, MACINTOSH & LINUX are some of the popular well known operating system. Mobile computers like tablets and smartphones have their own operating system like Android, iOS for Apple devices

2) Write the name of types of operating system

Ans :- Batch Operating System, Multi-Programming Operating System, Time-Sharing Operating System, Multi-Processing Operating System, Network Operating System, real-Time Operating System etc are the types of operating system.

3) Make a list of the common functions of operating system

Ans :- Providing Hardware access as a common services, Controlling regulating and supervising resources in the computer, Starting and stopping programs execution, Controlling Access to the memory, Serving multiple users at the same time, Providing security etc are some of the common functions of operating system.

4) What are Computer Security Threats? Write their names.

Ans :- Computer Security Threats means the threat of occurrence the malicious attacks electronically and disturbs the PC smooth functioning. There are some mostly used computer security threats which are malwares, Phishing, Rootkit, Keylogger etc.

5) What is a Firewall?

Ans :- As the name suggests, the firewall is a wall that is been built digitally in between the internet and the local area networked computers. With the help of firewall, the computers can be secured from the attacks of the hackers by providing unauthorized access to the computer PC.

Q5) Long Answer Type Questions :-

1) Explain various functions of operating system.

Ans :- :- The basic functions of an Operating System are as follows:-

i) Providing Hardware access as a common services :- Computer system is made up with the combination of Hardware’s and Software’s. The operating system gives the instructions to the hardware’s which are been attached to the computer system, and controls the entire workings of the hardware.

ii) Controlling regulating and supervising resources in the computer:- Modern computers are much more powerful, that they can access, the memory storage, power etc. Compilers are not only able of running only one programs at a time, but can run more than one or many programs at a time. This is called as Multiprogramming. When one is running at a time, the computer has the ability of accessing the resources. When the two programs are running at a same time, you can start printer at the same time by giving same storage locations.

iii) Starting and stopping programs execution:- when the computer starts, it runs the operating system. During the booting of computer operating system also runs a special program called as shell. Shell provides the user interface to the user. It accepts the requests for performing operations in the form of clicking the mouse button, typing a command, touching a touch panel etc and fulfils the operations/requests. System requests the operating system to start or close any programs as if operating system has fully control over the system.

iv) Controlling Access to the memory:- The main memory is the important resource that matches the speed of the CPU. Any program must be first loaded and rubbed on main memory, and non trivial data set must be manipulated in main memory for its manipulation. Operating system controls the accessing of main memory just like other resources.

v) Serving multiple users at the same time:- An O.S is designed as a single user system(used by one user at a time) or multi user system(used by many at a time). It is actually helpful to run the program of many users on a single computer known as server, each user performing the I/O through the devices like mouse, keyboard and monitor. This is much helpful when all the users cannot be provided with powerful computers, the single computer must be shared among many.

A multiuser system provides the benefits of file sharing. The system at a far distance can be easily accessed with the help of internet.

vi) Providing security:- As if the many users are using the same computer system.

O.S must provide some level of privacy between the users, so that they cannot disturb the work of each other’s. As if the users are getting together on a joint project at the same time, they must be able to share the resources. The O.S must provide secured mechanism where all permitted resources are used and unauthorised ones are rejected. With the use of computer networks and internet, anyone can access the computer system which is far distance away. Its much helpful to the organization’s having different branches at different places in the world or for the staff who have to travel from one place to another due to work. Anyone can access anyone ones computer can be a drawback.

2) Write the difference between the Single-user and Multi-user operating systems.

Ans :- The difference between the Single-user and Multi-user operating systems are as followed :-

Sr.

No

Single-user Operating System Multi-User Operating System
1. This system allows only one user to

access the computer at same time.

This system allows more than one users

to access the computer at same time.

2. In the system, all the resources are been provided to only single user In this system, all the computer resources

are been distributed/shared between/among the multiple users

3. As the resources are been allotted to only single user then the processing

speed is also faster.

As the resources are been distributed into many users, then the processing speed is

also slower.

4 This system is very easy and simple to

design.

This system is very difficult and much

complicated to design.

5. Single User Single Task System and Single User Multi- task System are the two types in Single User Operating

System.

Time Sharing Operating System and Distributed Operating System are the two type of Multi-User Operating System.
6. MS DOS, Windows 95, Windows NT, Windows 2000, personal Computers etc are the examples of Single User

Operating System.

Mainframe computers such as IBM AS400, Linux and Unix, Distributed OS etc are some examples of Multi-User

Operating System.


3) What is Time Sharing Operating System? Write its advantages and disadvantages

Ans :- It allows many computer users/programs to share the computer resources. It refers to where the computer resources are been shared with other programs in a very less allotted time. The time given is very less and every user/each has their own CPU and they are the sole owner of the CPU. You may also find that the time sharing system gets linked with the computer system at the same time. The techniques like CPU scheduling and multi-programming are been used by the time-sharing operating system. In the circular way the CPU’s little time is been given to the program of every user. Hence the little time given is known as Time Quantum or Time Slice which ranges from 10 t2 20 billions of seconds.

 

The advantages and disadvantages of Time -Sharing System is as followed :-

Advantages of Time Sharing System

  • CPU’s idle time is reduced.
  • Paper’s output/use id been reduced.
  • The software duplication is avoided
  • The time regarding turnaround (Quick Response) & Response is neglected.

Disadvantages of Time-Sharing System

  • For using user programs, large main memory is been required.
  • It requires CPU scheduling techniques
  • Memory management is required.
  • Arise in the questions regarding security and Integrity of user programs and data.

4) What is Multi-Processing Operating Systems? Explain.

Ans :- In this system, computers are been linked to each other with two or more CPU’s, and hence can do work on several programs. Different CPU’s performs the task of processing/ work simultaneously on the instructions given by different programs or different instructions can be executed from the same programs. Below is the diagram/structure of the Multi-Processing System

Tightly Coupled Systems and Loosely Coupled Systems are the two types of Multi- processing systems. Tightly coupled systems, the all the processors shares the primary memory, but the loosen coupled systems, every processor has its own local memory. Hence the tightly coupled systems are known as Parallel Processing Operating Systems whereas the loosen coupled systems are also known as Distributed Operating System.

Dear Student, I appreciate your efforts and hard work that you all had put in. Thank you for being concerned with us and I wish you for your continued success.

For more update, follow this page PSEB Notes and Solutions

Updated: August 9, 2022 — 1:48 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.