Odisha Board Class 6 English Mice Question Answers Solution

Mice Question Answers – Odisha Board – Class 6 English

Odisha State Board Class 6 English all Question Answers for Mice. Here we have provided all questions Solution by Expert English Sir for OSEPA Class 6 Mice Question Answers Odia.

Mice Class 6 English Odisha Board

Board Odisha State Board
Class 6th
Subject English
Part 2
Lesson 01
Topic Question Answers Solution

 

LESSON 1

MICE

 

Comprehension Questions:

1.) What is the poem about?

Answer: The poem is about the mice.

 

2.) Who is “I” in the first line of the poem?

Answer: “I” refers to the poet in the first line of the poem.

 

3.) What are the tails of mice like?

Answer: The tails of the mice are long.

 

4.) “They have no skin at all”. Does this mean that they have no skin or they have very thin skins?

Answer: The mice have very thin skin.

 

5.) What is the color of their ears?

Answer: The color of their ears is pink.

 

6.) Where do they run about at night?

Answer: They run about the house at night.

 

7.) Which thing do they nibble?

Answer: The things that are not supposed to be touched at are nibbled by the mice.

 

8.) Do most people like mice? Why?

Answer: No, most people don’t like mice. They gnaw at the things and can spread some diseases too.

 

9.) Does the poet like mice?

Answer: Yes, the poet likes the mice.

 

10.) Which line tells you so?

Answer: I think mice are rather nice-this line refers that the poet likes the mice.

 

11.) Which lines are repeated in this poem?

Answer: I think mice are nice-these lines are repeated in this poem.

 

(a) MCQs: Choose the correct alternatives:

1.) Mice don’t have thick skins.

a.) thick skins.

b.) long tails.

c.) small faces.

d.) pink ears.

 

2.) Which of the following is not true?

a.) The poet likes mice.

b.) Everyone likes mice.

c.) No one likes mice.

d.) Both b and c.

 

3.) They haven’t any skin all’ means they have very thin skins.

a.) thick skins.

b.) very thin skins.

c.) no skins at all.

d.) black skins.

 

(b) Match items under column A with items under column B. Join them with lines. The first one is done for you.

 

A B
1. tails c. long
2. faces b. small
3. skins g. haven’t any
4. teeth e. white
5. ear d. pink
6. run about a. at night
7. nibble things f. they shouldn’t touch

 

5 Vocabulary

Match the words/phrases under A with their opposite words under B. Join them with lines. The first one is done for you.

1.) Long X short

 

2.) White X black

 

3.) No one X everyone

 

4.) Small X big

 

5.) Night X day

 

(b) Given below are some singular forms of some words use in this poem. Find out the plural forms of these words from the poem and write against each of the words.

Singular Plural
Mouse Mice
Tail Tails
Face Faces
Skin Skins
Ear Ears
Tooth Teeth

 

7.(a) Based on your matching above in -5(b), Vocabulary section, write some sentences. One is done for you.

1.) Tails of mice are long.

 

2.) Faces of mice are small.

 

3.) Skins of mice are thin.

 

4.) Ears of mice are pink.

 

5.) Teeth of mice are white.

 

( c ) The poet likes mice. However, you don’t like them. Rewrite the poem expressing your dislikes. The first two lines are done for you.

I think mice

Are not nice.

Their tails are long

Their faces small,

They haven’t any

Skins at all.

Their ears are pink,

Their teeth are white,

They run about

The house at night

They nibble things

They shouldn’t touch

And no one seems

To like them much

And I think mice

Are not nice.

 

(d) Write the answers the following questions.

(i) What is the poem about?

Answer: The poem is about the mice. It gives a vivid description of mice.

 

(ii) Who is “I” in the first line of the poem?

Answer: “I” refers to the poet in the first line of the poem.

 

(iii) Where do they run about at night?

Answer: The mice run about in the house at night.

 

(iv) Which things do they nibble?

Answer: The mice nibble those things which are not supposed to be touched. They damaged the things in the house.

 

9.) The poet likes mice. Do we like his/ her attitude? Why?

Answer:  We don’t like his/her attitude. In general, we don’t like mice for the damage it creates and the chances of spreading diseases through it. But here, the poet seems to like the mice and he/she has even described its physical qualities. We don’t really like mice, so the poet’s attitude make us feel strange about it.

 

I LIKE BATS Class 6 English Odisha Board

 

FOLLOW-UP LESSONS

I LIKE BATS

 

Comprehension Questions:

1.) How do bats hung?

Answer: Bats are hung upside down.

 

2.) What are bats compared to?

Answer: The bats are compared to silk-cotton fruits.

 

3.) Have you seen bats hanging upside down on trees in great number?

Answer: No, I haven’t seen bats hanging upside down on trees in great number yet.

 

4.) Have you seen silk-cotton fruit hanging in great number? Do they look alike?

Answer: Yes, I have seen silk-cotton fruit hanging in great number. Yes, bats and the fruits do look like.

 

5.) What is the meaning of the words ‘rewind’? See the dictionary at the end of this lesson.

Answer: Rewind- Skip back to an earlier point in the running time.

 

Writing:

(a) Answer the following questions.

 

(i) How do bats hang?

Answer: The bats hang upside down.

 

(ii) What are bats compared to?

Answer: The bats are compared to silk-cotton fruits.

 

(iii) What swing in the wind?

Answer: Silk-cotton fruits swing in the wind

 

(iv) Why does the poet like to hang like bats upside down?

Answer: The poet likes to relax and rewind after a day’s work, so he likes to hang like bats upside down.

 

(b) Let us summarize the poem. Fill in the gaps.

The poet likes upside down to see bats. Bats hang like silk-cotton fruits. This is a good way to relax and rewind. The poet wants to hang upside down like after the day’s work.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × 3 =