NCERT Exemplar Class 6 Science Water

NCERT Exemplar Solution Class 6 Science Chapter 14 Water Full Explanation. NCERT Exemplar Class 6 Science – Chapter 14 Water. NCERT Exemplar Class 6 Science Water Solution by Experts.

NCERT Exemplar Class 6 Science Water Solution

  • Multiple Choice Questions

1) Which of the following activity does not involve use of water ?

a) Washing clothes

b) Bathing

c) Cleaning utensils

d) Drying wet clothes

Answer:- d) Drying wet clothes

Drying needs heat, not the water.

2) In which of the following activities will you use minimum amount of water ?

a) Bathing

b) Brushing teeth

c) Washing clothes

d) Mopping a room

Answer:- b) brushing teeth

Brushing the teethes need very less amount of water as compared to other given options.

3) The quantity of water required to produce one page of your book is

a) One bucket

b) Ten buckets

c) Two glasses

d) Few drops

Answer:- c) Two glasses

Two glasses of water is generally requires to produce one page of book.

4) Water in our tap comes from a

a) River

b) Lake

c) Well

d) River ,lake or well

Answer:- d) River, lake or well

River, lake or well are the storage of rain water. These are storage of portable drinking water.

5) In which of the following case evaporation of water will be slowest?

a) A tray of water kept in sunlight

b) A kettle of water kept on a burner

c) A glass of water kept in a room.

d) A bucket of water kept on rooftop.

Answer:-  c) A glass of water kept in a room.

Evaporation depends upon the area larger the area large amount of evaporation in small time and  glass has small area and kept in room where heat is not directly present. Thus evaporation in glass of water kept in a room will be slowest.

6) Transpiration is a process in which plants

a) Receive water from soil

b) Absorb water vapour from air

c) Prepare food from water

d) Release water vapour

Answer:- d) Release water vapour

Transpiration is the removal of small amount water in the form of tiny water droplets from the stomata of leaves. It is then converted into the water vapour .

7) Clouds are

a) Tiny drops of water floating in air.

b) Mixture of dust and water vapour.

c) Particles of water vapour.

d) Rain drops in air.

Answer:- a) Tiny drops of water floating in air.

Water vapour after condensation forms tiny droplets and remains floating in the air which is appear us as clouds.

8) Wells are fed by

a) Pond water

b) Lake water

c) Rain water

d) Ground water

Answer:- d) Ground water

Ground water is a seepage of raining water and thus it increases the level of water inside the ground is increases which fed the wells.

9) Floods cause extensive damage to

a) Crops

b) Property and human life

c) Domestic animals

d) All of the above

Answer:- d) All of the above.

Floods are natural disaster in which spread over a large area and it causes damage to crops, property and human life and also domestic animals.

10) “Catch water where it fells” is the basic idea behind

a) Recycling of water

b) Making dams to store water

c) Rain water harvesting

d) Condensation of water vapour

Answer:-  c) Rain water harvesting.

We have save water for future because we have very small amount of usable water remained thus rain water harvesting is very important idea and this slogan is belongs to the saving rain water.

  • Very Short Answer Questions

11) Look at fig. 14.1

Write down activists shown in the figure which water is being used.

Answer:-  Activities going on in the given picture are –

1) Someone is bathing with the bucket of water.

2) Someone boy is washing clothes with the bucket of water.

3) A women is taking out water from well.

These activities in which water is being used are going on in the given picture.

12) Write any two activities which require more than a bucket of water.

Answer:- some activities which requires more than a bucket of water are as follows-

1) Washing clothes more than 2 people.

2) Giving water to the plants in the garden.

3) Irrigating the farms .

4) Washing utensils.

13) Write any two activities which require less than one bucket of water .

Answer:- The activities which requires less than one bucket of water are as follows.

1) Washing a single cloth.

2) Brushing teeth.

3) Watering a single plant

4) Mopping a single room.

  • Short Answer Questions

14) Why do wet clothes placed on a clothes line get dry after some time? Explain.

Answer:-

Clothes get dried due to heat. Sunlight’s Heat converts the water present in the wet clothes into vapours. And thus the clothes get dried due to evaporation of water.

15) Water kept in sunlight gets heat from sun and is evaporated. But how does water kept under the shade of tree so gets evaporated? Explain.

Answer:-

Water kept in sunlight gets heat from the sun and is evaporated directly due to heat of the sun. But due to heat of sun our surrounding and air blowing around also gets warm. These warm or hot air gives heat for the evaporation of water which is kept under the shade of tree. And thus the water gets evaporated.

16) How does the areas covered with concrete affect the availability of ground water ?

Answer:-

Open ground contains soil which performs the function of seepage of water and water is thus goes inside the some layers down in the ground. There it is stored in the gaps of rocks and it increases the level and storage of water inside the earth’s surface.

But areas covered with concrete stops the water seepage inside the ground.

And thus it reduces the availability of water inside the ground.

17) Why is there a need for conserving water ? Give two reasons.

Answer:-

Conversation of water is very much necessary

Drinking water or portable water is available only 3 % on the earth.

And population on the earth is increasing day by day. As much as the population much is the need of water.

But excess use of water, decreasing the quantity of useful water. Which may further leads to the shortage of drinking of water.

18) Fill in the blanks selecting words from the following list

Snow , rain, clouds, vapour, evaporation, transpiration.

Water , as ______ goes into atmosphere by the processes of _______ and forms _____ , which on condensation fall in the form of ______and _____.

Answer:-

Water , as vapour goes into atmosphere by the processes of evaporation and forms Transpiration, which on condensation fall in the form of clouds , snow and rain.

  • Long Answer Questions

19) Air around us is transparent but when thick smoke thick clouds etc. Are present in the air it does not remain transparent.

Answer:-

Air present in our surroundings is transparent . As we can see very clearly through it. But sometimes due to thick smog, smoke or thick clouds air becomes translucent. We cannot clearly see through such Translucent air.

20) Draw a diagram to show how sea water reaches a lake or pond.

Answer:-

21) Dissolve two spoons of common salt in half a cup of water . Now if you want to get the salt back, what will you do?

Answer:-

Evaporation is the process by which the salt from the mixture of salt and water will get back.

If the mixture is heated on low flame or keep the mixture under the sun, will remove the water from the mixture, heat will convert the water into vapours. Vapours goes in the surrounding and only salt remains from it.

22) Explain the process of rooftop rain water harvesting with the help of a suitable diagram.

Answer:-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *