NCERT Class 6 Science Ninth Chapter Living Organisms Characteristics and Habitats Solution

NCERT Class 6 Science Ninth Chapter Living Organisms Characteristics and  Habitats Solution

NCERT Class 6 Science Chapter 9 Solution: Dear students Here in this post we are posted Ninth Chapter Living Organisms Characteristics and  Habitats full exercise questions & answer by our arts teacher. This Solution is helpful for CBSE English medium students. Download this 9th Chapter Science solution & prepare your homework.

Q1. What is habitat?

Ans- Habitat is the surrounding where all living and nonliving organisms live. It is also known as the surrounding where the plants and animals live.

Q2. How are cactus adapted to survive in a desert?

Ans- The desert plants lose very small amount of water through transpiration. The cactus is one of the plant which grows in desert. It is adapted in the form of spines which helps in reducing loss of water to leaves through transpiration. The stems are covered by thick waxy layer which helps to retain water in tissues of cactus.

Q3. Fill in the blanks:-

1.) The presence of specific features, which enables a plant or an animal to live in a particular habitat is called as _adaptation.

2.) The habitats of the plants and animals that live on land are called as _terrestrial habitat.

3.) The habitats of the plants and animals that live in water are called as_aquactic habitat.

4.) Soil water and air are the_abiotic factors of a habitat.

5.) Changes in the surroundings that make us respond to them are called_stimuli.

Q4. Which of the things in the following list are nonliving?

Plough, Mushroom, Sewing machine, Radio, Boat, Water hyacinth, Earthworm

Ans- The nonliving things are as follows:- plough, sewing machine, radio,boat.

Q5. Give an example of a non-living thing, which shows any two characteristics of living things.

Ans- The non living thing which shows characteristics of living things are train and boat. These two need the support of living things .

Q6. Which of the non-living things listed below, were once part of a living thing?

Butter, Leather, Soil, Wool, Electric bulb, Cooking oil, Salt, Apple, Rubber

Ans- Wool, leather, electric bulb, apple, rubber are the non living things which were once part of a living thing.

Q7. List the common characteristics of living things.

Ans- The common characteristics of living things are as follows:-

  • They need food to live.
  • They need shelter to live.
  • There is respiration in living things.
  • They grow and respond to the environment.
  • They reproduce , grow and show movement.

More Questions and Answers from NCERT Class 6 Science Ch 9 Chapter

Q1. Do all the living things have same habitat?

Ans- All the living things do not have the same habitat. They are habituated by there behaviour and surrounding environment. The survival of every living thing is different and are survived in different habitat. They have different adaptation.

Q2. What are biotic and abiotic components?

Ans- Biotic components are those components in which all the organisms, plants and animals living in a habitat are known as biotic components.

Abiotic components are the components which the nonliving things like soil, rock water and air which constitute in a habitat are abiotic components.

Q3. Explain terrestrial habitat?

Ans- The plants and animals that live on land are known as terrestrial habitat. In this terrestrial habitat it includes the animals and plants which live in desert, mountain regions and grasslands. Some terrestrial habitat are as follows:-

1.) Deserts:- There are some animals and plants which live in desert and are habituated to desert adaptations. Plant like cactus survive in desert adaptations. These plants lose water from leaves through transpiration. The cactus by thickness of stem helps to retain water from leaves through transpiration. The animal is camel which live in desert.

2.) Mountain regions:- These habitat is mostly in the cool area and windy area. The snowfall may take place in winters. There are large varieties of plants and animals which are survived in mountain regions. The trees which are adapted in mountain regions have needle like leaves. The animals which adapt in mountain regions are yak, snow leopard and mountain goat.

3.) Grassland:- These habitat is in which the animals grow in grasses or forest. They are adapted in forest or grasslands. The lions and tigers are adapted on grassland and forest.

Q4. Explain the aquatic habitat?

Ans- The plants and animals which live in water are called as aquatic habitat. The aquatic habitat is in which the animals and plants survive under water. Some aquatic habitat are oceans and ponds and lakes. The aquatic habitat are as follows:-

1.) Oceans:- In oceans the animals which are streamlined are adapted inside ocean. They stay deeper in the ocean. The animals which live in ocean are octopus and squids these do not have streamlined body shape live in deeper of the oceans.

2.) Ponds and lakes:- In the ponds and lakes the plants are survived. Under the water the plants are adapted these are floated under water. Some plants have the roots fixed under water.

Q5. Define the terms:-

1.) Respiration- The process of breathing oxygen inside and produce carbon dioxide outside the body is known as respiration.

2.) Stimuli- In the surroundings the changes occur which make us respond is called as stimuli.

3.) Excretion- The process of getting rid of the waste by organisms is called as excretion.

Q6. Is there same characteristics observed in all living organisms?

Ans- Yes all the characteristics are almost same in all living organisms. They grow by surrounding environment and all the living organisms need food. They also need to respire and excrete the waste. All the organisms reproduce and grow.


Updated: March 19, 2021 — 12:02 am

Leave a Reply

Your email address will not be published.