ML Aggarwal CBSE Solutions Class 8 Math Sixth Chapter Percentage and its Applications Exercise 6.4

ML Aggarwal CBSE Solutions Class 8 Math 6th Chapter Percentage and its Applications Exercise 6.4

(1) (i) CP = 50/-

GST = 5% of 50

∴ = 5/100 X50

= 5/2 /-

∴ SP = 50 + 5/2

= 100+5/2

= 105/2 = 50.50/- (Ans)

(ii) 1kg = 150/-

∴ CP of 5kg = 150X5 = 750/-

∴ GST = 5% of CP

= 5/100 X750

= 37.5/-

∴ SP = 750 + 37.5

= 787.50/- (Ans)

(2) (i) Let , original price = x

∴ GST = 8% of x

= 8x/100 = 2x/25

According to question –

X + 2x/25 = 13500

Or, 25x + 2x/25 = 13500

Or, 27x/25 = 13500

Or, x = 13500X25/27

Or, x = 12500

∴ Original price = 12500/-

(ii) Let, original price = x

∴ GST = 8% x = 8x/10 = 2x/25

According to question –

X + 2x/25 = 180

Or, 25x + 2x/25 = 180

Or, 27x = 180 X 25

Or, x = 180X25/27 = 500/3 = 166.66/-

(3) SP = 34992

Let, CP = x

∴ GST = 8% of x = 8x/100 = 2x/25

According to question –

X + 2x/25 = 34992

Or, 25x + 2x/25 = 34992

Or, 27x = 34992 X 25

Or, x = 34992 X 25/37 = 32,400

∴ CP = 32,400 /- (Ans)

(4) SP = 1296/-

Original price = 1200/-

Let, GST = x% of 1200

= x/100 X1200 = 12x

According to question –

1200 + 12x = 1296

Or, 12x = 1296 – 1200 = 96

Or, x = 96/12 = 8

∴ GST = 8% (Ans)

(5) Let, CP = x

GST1 = 8% of x

= 8x/100 = 2x/25

Old SP = 523.80

According to qne –

X + 2x/25 = 523.80

Or, 25x + 2x/25 = 523.80

Or, 27x = 523.80 X 25

Or, x = 523.50 X 25/27 = 485

∴ CP = 485/-

Now, GST2 = 10% of 485

= 10/100 X485

∴ Now SP = 485 + 48.50

= 533.50/- (Ans)

(6) MP = 4800/-

Dis = 10%

∴ SP = 4800 X 90/100

= 4320/-

GST = 8% of SP

= 8/100 X 4320

= 345.6/-

∴ The paid amount = 4320 + 345.6

= 4665.60/- (Ans)

(7) MP = 10900/-

Let, the reduce price = x

∴ GST = 9% X x

= 9x/100

According to question –

X + 9x/100 = 10900

Or, 100x + 9x/100 = 10900

Or, 109x = 10900 X 100

Or, 109x = 10900 X 100

Or, x = 10900 X 100/109 = 10000

∴ Amount reduce = 10900 – 10000

= 900 /- (Ans)


Updated: May 28, 2021 — 3:42 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × one =