ML Aggarwal CBSE Solutions Class 6 Math First Chapter Knowing Our Numbers Exercise 1.3

ML Aggarwal CBSE Solutions Class 6 Math First Chapter Knowing Our Numbers Exercise 1.3

(1) In a particular year, a company manufactured 8570435 bicycles and next year it manufactured 8756430 bicycles. In which year more bicycles were manufactured and by how many?

Solution: Next year it manufactured more bicycles by –

(8756430 – 8570435 = 185995)

(2) What number must be subtracted from 1,02,59,756 to get 77,63,835

Solution: 1,02,59,756 – 77,63,835 = 2495921

(3) The sale receipt of a company during a year was Rs. 30587850. Next year it increased by Rs. 6375490. What was the total sale receipt of the company during these two years?

Solution: 30587850 + 6375490 = 36963340

(4) A machine manufactures 23875 screws per day. How many screws did it produce in the year 2012? Assume that the machine worked on all the days of the year.

Solution: 23875 x 366 = 8738250

(5) A merchant had Rs. 78,592 with him. He placed an order for purchasing 54 bicycles at Rs. 970 each. How much money will remain with him after the purchase.

Solution: 54 bicycles at Rs. 970 each = 54 x 970 = 52380

Money remain with him after the purchase = 78,592 – 52380 = 26212

(6) Amitabh is 1 m 82 cm tall and his wife is 35 cm shorter then him. What is his wife’s height?

Solution: 1 m 82 cm – 35 cm

= 1 m 47 cm.

(7) The mass of each gas cylinder is 21 kg 270 g. What is the total mass of 28 such cylinders?

Solution: 21 kg 270 gm = 21000 + 270 = 21270 gm

Now, 21270 x 28 = 595560 gm = 596 kg 560 gm.

(8) In order to make a shirt, 2 m 25 cm cloth is needed. What length of cloth is required to make 18 such shirts?

Solution: 2 m 25 cm = 2 x 100 + 25 = 200 + 25 = 225 cm

Now, 225 x 18 = 4050 cm = 40 m 50 cm

(9) The total mass of 12 packets of sweets, each of same size, is 15 kg 600 g. What is the mass of each such packet?

Solution: 15 kg 600 g = 15 x 1000 + 600 = 15000 + 600 = 15600 g

Now, 15600 x 12 = 187200 g = 187 kg 200 g.

(10) A vessel has 4 litres 500 milliliters of orange juice. In how many glasses, each of 25 mL   capacity, can it be filled?

Solution: 4 litres 500 milliliters  = 4 x 1000 + 500 = 4000 + 500 = 4500 ml

4500 x 25 = 112500 ml

Now,

112500 / 1000 = 112 l 500 ml.

(11) To stitch a trouser, 1 m 30 cm cloth is needed. Out of 25 m cloth, how many trousers can be switched and how many cloth is needed.

Solution: 1 x 1000 + 30 cm = 1000 + 30 cm = 1030 cm.

Now, 1030 x 25 = 25750 cm = 25 m 750 cm.

_____ x _____


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *