ML Aggarwal CBSE Solutions Class 6 Math First Chapter Knowing Our Numbers Exercise 1.1

ML Aggarwal CBSE Solutions Class 6 Math First Chapter Knowing Our Numbers Exercise 1.1

ML Aggarwal Class 6 Ex. 1.1 Solution

(1) Write the smallest natural number. Can you write the largest natural number?

Solution: The smallest natural number is 1. No there is no largest natural number.

(2) Fill in the blanks:

Solution: (i) 1 lakh = 10 ten thousand.

(ii) 1 million = 10 hundred thousand.

(iii) 1 crore = 100 ten lakh

(iv) 1 billion = 10 hundred million.

(3) Insert commas suitably and write each of the following numbers in words in the Indian system and the International system of numeration:

Solution:

  Indian System International System
(i) 506723 5,06,723 506,723
(ii) 180018018 18,00,18,018 180,018,018

506723 – Five lakh Six Thousand Seven Hundred Twenty Three.

180018018 – Eighteen Crore Eighteen Thousand Eighteen.

(4) Write the following numbers in expanded form:

(i) 750687 = 700000 + 50000 + 0000 + 600 + 80 + 7

(ii) 5032109 = 5000000 + 000000 + 30000 + 2000 + 100 + 00 + 9

(5) Write the following numbers in figures:

(i) Seven lakh three thousand four hundred twenty – 703420

(ii) Eighty crore twenty three thousand ninety three – 800023093

Place Value chart:

Ten Crore Crore Ten Lakh Lakh Ten Thousand Thousand Hundred Tens Ones
      7 0 3 4 2 0
8 0 0 0 2 3 0 9 3

(6) Write each of the following numbers in numeral form and place commas correctly:

(i) Seventy three lakh seventy thousand four hundred seven – 73,70,407.

(ii) Nine crore five lakh forty one – 9,05,00,041

(iii) Fifty Eight Million four hundred twenty three thousand two hundred two – 58,423,202

(7) Write the face value and place value of the digit 6 in the number 756032.

Solution: Face value – 6

Place Value – 6000

(8) Find the different between the place value and the face value of the digit 9 in the number 229301

Solution: Place value = 9000

Face Value = 9

9000 – 9 = 8991

(9) Determine the difference of the place value of two 7’s in 37014472

Solution: First Place value of 7 = 7000000

Second Place value of 7 = 70

The differences are = 7000000 – 70

= 6999930

(10) Determine the product of place value and the face value of the digit 4 in the number 5437

Solution: The place value of 4 = 400

Face value of 4 = 4

The products are = 400 x 4 = 1600

(11) Find the difference between the number 895 and that obtained on reversing the digits.

Solution: Reversing number = 598

The differences are = 895 – 598 = 297.

____ x ____


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *