Maharashtra Board Class 6 History Chapter 8 States after the Maurya Empire Solution

Maharashtra Board Class 6 History Solution Chapter 8 – States after the Maurya Empire

Balbharati Maharashtra Board Class 6 History Solution Chapter 8: States after the Maurya Empire. Marathi or English Medium Students of Class 6 get here States after the Maurya Empire  full Exercise Solution.

Std Maharashtra Class 6
Subject History and Civics Solution
Chapter States after the Maurya Empire

(1.) (1) The kings who started the minting of gold coins in India.

Ans. The Kushana kings.

(2) The city established by Kanishka in Kashmir.

Ans. Kanishkapur.

(3) The king who played the veena.

Ans. Samudragupta.

(4) Another name for Kamrup.

Ans. Ancient Assam.

(3.) (1) Emperor Kanishka

Ans. Emperor Kanishka was a Kushana king. His empire extended from Kabul in the west to Varanasi in the eat. The famous Vaidya Charka was also in Kanishka’s court.

(2) The Iron Pillar at Mehrauli

Ans. The Iron Pillar at Mehrauli has not rested even in the course of the last fifteen hundred years. It is an excellent specimen of the metallurgical skill of the ancient Indian people.

 

More Extra Questions

 

Multiple choice questions: (marks:1)

 

1.) The founder of the Gupta dynasty was:

A.) Srigupta

B.) Samudragupta

C.) Chandragupta

Ans: Srigupta.

 

2.) ‘ Pragjyotish ‘ currently known as:

A.) Guwahati

B.) Delhi\

C.) Kashmir

Ans: Guwahati.

 

3.) Kashmir was ruled by:

A.) Maurya dynasty

B.) Karkota dynasty

C.) Gupta dynasty

Ans: karkota dynasty.

 

4.) The rise of the Gupta dynasty occurred on:

A.) First century CE

B.) Third century CE

C.) Fourth century CE

Ans: Third century CE.

 

5.) ‘ Rajatarangini ‘ was written by:

A.) Ashwaghosh

B.) Harshavardhan

C.) Kalhan

Ans: kalhan.

 

Answer the following questions: (marks:1)

 

1.) Who was the last Maurya emperor?

Ans: Brihadrath was the last Maurya emperor.

 

2.) ‘ Milind panha ‘ was written by whom?

Ans: Milind panha was written by Buddhist bhikkhu Nagasena.

 

3.) Who were the notable kings of the Gupta dynasty?

Ans: samudragupta and chandragupta two were the notable kings of the Gupta dynasty.

 

4.) What were the three plays written by harshavardhan?

Ans: The three plays written by Harshavardhan were ‘ Ratnavali’, ‘ Naganand’ and ‘ Priyadarshika’.

 

5.) What were the texts written by Asvaghosh?

Ans: ‘ Buddhacharita’ and ‘Vajrasuchi’ were written by Asvaghosh.

 

6.) Which emperor of the Gupta dynasty was an expert Veena player?

Ans: samudragupta was an expert Veena player.

 

Answer the following questions: (marks:2/ 3)

 

1.) What do you know about kanishka’s gold coin?

Ans: Kanishka’s gold coin was minted by Emperor Kanishka. It has the words ‘ShaoNanoShao Kaneshki Koshano’ on one side. It means ‘King of kings, Emperor Kanishka Kushan’. On the other side, there is an image of Gautama Buddha and the word ‘Boddo’, meaningBuddha, written in the Greek script.

 

2.) What is ‘ Harshacharita’?

Ans: Harshacharita is a biography of Emperor Harshavardhan, written by the poet
banabhatta. In this biography he provides information on the life and achievements of Harsha Vardhan.

 

3.) Who was Yuan chwang?

Ans: The Buddhist bhikkhu, Yuan Chwang had come to India from China during
harshavardhan’s regime. He travelled to all parts of India. He stayed at the Nalanda
University for two years. On returning to his homeland, he translated many Buddhist
manuscripts into Chinese.

 

4.) What is ‘ Prayag Prashasti’ or ‘Allahabad Prashasti’ ?

Ans: A pillar inscription at prayag describes samudragupta’s conquests and victories. Thisinscription is known as Prayag Prashasti or Allahabad Prashasti.

 

Answer the following questions: (marks:5)

 

1.) Who was Fa-Hien ? What did Fa Hien describe in his travelogue?(1+4=5)

Ans: Fa Hien was the Chinese traveller who came to India during the reign of Chandraguptatwo.

Fa Hien was a Buddhist bhikkhu. He has written an account of his travels in India. From his writings we learn about the efficient administration of the Gupta emperors.

  • In his travelogue he described the social life during the Gupta period. He said that Indian cities are big and prosperous.
  • He described that there are several charitable organizations.
  • In his travelogue he also described that the city has hospitals where the poor get medical treatment free of charge.
  • There are great vihars and temples.
  • People are free to choose any occupation.
  • People do not drink alcohol or commit violence.\
  • People move freely, there are no restrictions on their movements. Government officers and soldiers paid their salaries regularly.
  • The administration of the Gupta rule is conducted in a proper manner.

 

See below for more chapters solutions

Updated: July 2, 2022 — 10:20 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *