Maharashtra Board Class 6 History Chapter 1 The Indian Subcontinent and History Solution

Maharashtra Board Class 6 History Solution Chapter 1 – The Indian Subcontinent and History

Balbharati Maharashtra Board Class 6 History Solution Chapter 1: The Indian Subcontinent and History. Marathi or English Medium Students of Class 6 get here The Indian Subcontinent and History full Exercise Solution.

Std

Maharashtra Class 6

Subject

History and Civics Solution

Chapter

The Indian Subcontinent and History

(1) (1) What is history?

Ans. History is a coherent account of the significant past events in the progress of human culture.

(2) Where do human settlements flourish?

Ans. Human settlements have flourished wherever the means of living are plentiful.

(3) What do the people in the hilly region depend on for their food?

Ans. In hilly regions, people depend more on heating and gathering for their food.

(4) Which is the earliest civilization in India ?

Ans. Harappa was the earliest civilization in India. It was in the plains of the Sindhu-Ganga-Brahmaputra.

(2) (1) What does human life depend on ?

Ans. All human life in any region depended to a large extent on its geographical characteristics. e.g. life of people in hilly regions is more strenuous than that of the people in plain.

(2) What features of our surroundings form the means of our livelihood?

Ans. The climate, rainfall, agricultural produce , flora and faunaof the region where we live are the means of our livehood.

(3) Which region is known as the Indian subcontinent ?

Ans. Afghanistan, Pakistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Srilanka are known as the Indian subcontinent.

More Extra Questions 

 

Multiple choice questions: (marks:1)

 

1.) Assertion (A): The trade route from China passed through central Asia and reached Arabia is known as the ‘silk road’ or ‘silk route’.

Reason (R): silk was the main commodity exported to the western countries using this route.

a. Both A and R are true and R is the correct explanation of R.

b. Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.

c. A is true but R is false.

d. R is true but A is false.

Ans: both A and R are true and R is the correct explanation of A.

 

Answer the following questions: (marks:1)

 

1.) What are the four major pillars of history?

Ans: time,place, society and individuals are the four major pillars of history.

 

2.) Which mountain range separated the Indian subcontinent from the deserts of Central Asia?

Ans: The hindukush and the Himalaya ranges separated the Indian subcontinent from the deserts of Central Asia.

 

3.) What is known as the ‘ western ghats ‘?

Ans: The Sahyadri mountain range is known as Western ghats.

 

4.) What is known as the ‘ eastern ghats ‘?

Ans: The mountains on the eastern side of the Deccan plateau are known as Eastern ghats.

 

5.) Which is the largest desert in India?

Ans: The Thar desert is the largest desert in India.

 

6.) Which is the largest plateau of India?

Ans: The Deccan plateau is the largest plateau in India.

 

7.) Which is called a peninsula?

Ans: A region which is bounded by the sea on three sides is called a peninsula.

 

Answer the following questions: (marks:2 / 3)

1.) Which road is known as the ‘silk road’ or ‘silk route’ and why?

Ans: The trade route from China passed through central Asia and reached Arabia is knownas the ‘silk road’ or ‘silk route’. Because silk was the main commodity exported to thewestern countries using this route it is known as the ‘silk route’.

 

2. Write about the boundary of India?

Ans: India extends far and wide. To its north lie the Himalayas; to the east the Bay of Bengal; to the west the Arabian sea and to the south the Indian Ocean.

 

3. Which manuscripts give us information about Indian islands?

Ans: ‘ periplus of the erythrean sea’ or ‘ handbook of the red sea’ written by an unknown Greek sailor gives us information about Indian islands.

 

4. Which region is known as South Asia?

Ans: Afghanistan, Pakistan , Nepal, Bhutan, Bangladesh, sri lanka and India together form the region which is known as South Asia.

 

Answer the following question: (marks:5)

1. Discuss about the geographical features of India?

Ans: India extends far and wide. To its north lie the Himalayas; to the east the Bay of Bengal; to the west the Arabian sea and to the south the Indian Ocean. The following regions playing an important role for the discussion of India’s geographical features:-

 

A. The Himalayas:

The Hindukush and Himalayan ranges have created an impermeable wall on the northern side of the Indian subcontinent. This wall has separated the Indian subcontinent from the deserts of Central Asia.

 

B. The plains of the Sindhu-Ganga-Brahmaputra:

This region consists of the basins of the three big rivers, Sindhu, Ganga, Brahmaputra andt heir tributaries. This region extends from Sindh-Punjab in the west and Bangladesh in the east.

 

C. The Thar desert:

The Thar desert is the largest desert in India. It extends across Rajasthan, Haryana and some parts of Gujarat. A part of the desert lies in today’s Pakistan. The desert has the Satluj river to its north, the Aravalli mountain range to its east, the Rann of Kachchh to its south and the Indus (Sindhu) river to its west.

 

D. The Deccan plateau:

It is the largest plateau in India. This region has the Arabian Sea to its west, the Indian Ocean to its south, and the Bay of Bengal to its east. A region thus bound by the sea on the three sides are called a peninsula. A major part of the Indian peninsula is occupied by the Deccan Plateau.

 

E. The coastal regions:

From the time of the Harappan civilization, ancient India had trade relations with the western countries. This trade was carried on by sea. Therefore, India had developed contact and interaction with foreign cultures and people at the sea ports. Later on, land routes came to be used for trade and transport.

 

F. The islands in the sea:

Andaman and Nicobar islands in the Bay of Bengal. Lakshadweep is a group of is lands in the Arabian Sea. The location of these islands may have been important in ancient sea trade. These are the main geographical features of India.

 

See below for more chapters solutions

Updated: July 30, 2022 — 1:31 pm

2 Comments

Add a Comment
  1. Thanks to this solution

  2. It’s so much helpful… thank you

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *