Maharashtra Board Class 5 Math Chapter 9 Decimal Fractions Solution

Maharashtra Board Class 5 Math Solution Chapter 9 – Decimal Fractions

Balbharati Maharashtra Board Class 5 Math Solution Chapter 9: Decimal Fractions. Marathi or English Medium Students of Class 5 get here Decimal Fractions full Exercise Solution.

Std

Maharashtra Class 5
Subject

Math Solution

Chapter

Decimal Fractions


PROBLEM SET 36

Write the following mixed fractions in decimal form and read them aloud

The decimal place is created for writing a fraction. When writing numbers, a dot (.) is written after the last digit of the whole part of a number to indicate the end of that part.

This symbol is called a decimal point. The decimal point is used to write 8/10 as 0.8. This is read as ‘zero point eight’.

(1) 3.9

(2) 1.4

(3) 5.3

(4) 0.8

(5) 0.7

PROBLEM SET 37

Write the following mixed fractions in decimal form and read them aloud.

(1)

Fractions Tens Units Tenths Hundredths Decimal fractions in figures Decimal fractions

in words

9 1 9.1 Nine point one

(2)

Fractions Tens Units Tenths Hundredths Decimal fractions in figures Decimal fractions

in words

9 0 1 9.01 Nine point zero one

(3)

Fractions Tens Units Tenths Hundredths Decimal fractions in figures Decimal fractions

in words

4 5 3 4.53 Four point fifty three

(4)

Fractions Tens Units Tenths Hundredths Decimal fractions in figures Decimal fractions

in words

7 8 0.78 Zero point seven eight

(5)

Fractions Tens Units Tenths Hundredths Decimal fractions in figures Decimal fractions

in words

5 0.05 Zero point zero five

(6)

Fractions Tens Units Tenths Hundredths Decimal fractions in figures Decimal fractions

in words

5 0 0.5 Zero point five

(7)

Fractions Tens Units Tenths Hundredths Decimal fractions in figures Decimal fractions

in words

2 0 0.2 Zero point two

(8)

Fractions Tens Units Tenths Hundredths Decimal fractions in figures Decimal fractions

in words

2 0 0.2 Zero point two

PROBLEM SET 38

Read the decimal fraction and write down the place value of each digit.

(1) 6.13

Digits 6 1 3
Place Hundreds Tens Units Tenths Hundredths
Place value 6×1 = 6 1×1/10 = 0.1 3×1/100 = 0.03

(2) 48.84

Digits 4 8 8 4
Place Hundreds Tens Units Tenths Hundredths
Place value 4×10 = 40 8×1 = 8 8×1/10 = 0.8 4×1/100 = 0.04

(3) 72.05

Digits 7 2 0 5
Place Hundreds Tens Units Tenths Hundredths
Place value 7×10 = 70 2×1 = 2 0 5×1/100 = 0.05

(4)3.4

Digits 3 4
Place Hundreds Tens Units Tenths Hundredths
Place value 3×1 = 3 4×1/10 = 0.4

(5) 0.59

Digits 0 5 9
Place Hundreds Tens Units Tenths Hundredths
Place value 0 5×1/10 = 0.5 9×1/100 = 0.09

PROBLEM SET 39

1.) Write how many rupees and how many paise.

(1) 58.43

1 rupee = 100 paise

So, 58 rupees = (58×100) = 5800 paise

0.40 rupees = 40 paise

0.03 rupees = 3 paise

Answer = 58 rupees 43 paise.

(2) 9.30

1 rupee = 100 paise

So, 9 rupees = (9×100) = 900 paise

0.30 rupees =30paise

Answer = 9 rupees 30 paise.

(3) 2.30

1 rupee = 100 paise

So, 2 rupees = (2×100) = 200 paise

0.30 rupees = 30 paise

Answer = 2 rupees 30 paise.

(4) 2.3

1 rupee = 100 paise

So, 2 rupees = (2×100) = 200 paise

0.30 rupees = 30 paise

Answer = 2 rupees 30 paise.

2.) Write how many rupees in decimal form.

(1) 6 rupees 25 paise

1 paise  = 0.01 rupees

25 paise = 0.25 rupees

So, 6 rupees 25 paise  = 6.25 rupees

(2) 15 rupees 70 paise

1 paise  = 0.01 rupees

70 paise = 0.70 rupees

So, 15 rupees 70paise  = 15.70 rupees

(3) 8 rupees 5 paise

1 paise  = 0.01 rupees

5 paise = 0.05 rupees

So, 8 rupees 5 paise  = 8.05  rupees

(4) 22 rupees 4 paise = 22.04 rupees

(5) 720 paise  = 7.20 rupees

  1. Write how many metres and how many centimetres.

(1) 58.75 m

1 m = 100 cm

58 m = (58×100) = 5800 cm

0.70 m = 70 cm

0.05 m = 5cm

Answer = 58 meters 75 centimeter

(2) 9.30 m

1 m = 100 cm

9 m = (9×100) = 900 cm

0.30 m = 30 cm

Answer = 9 meter 30 centimeter

(3) 0.30 m

0.30 m = 30 cm

Answer = 30 centimeter

(4) 0.3 m

0.3 m or 0.30 m = 30 cm

Answer = 30 centimeter

(5) 1.62 m

1 m = 100 cm

1 m = (1×100) = 100 cm

0.60 m = 60 cm

0.02 m = 2cm

Answer = 1 meters 62 centimeter

(6) 91.34 m = 91 meter 34 centimeter

(7) 7.02 m = 7 meter 2 centimeter

(8) 0.09 m = 9 centimeter

  1. Write how many metres in decimal form.

(1) 1 m 50 cm

1 cm = 0.01 meter

50  cm = 0.50 meter

so, 1 m 50 cm = 1.50 meter

(2) 50 m 40 cm

1 cm = 0.01 m

40 cm = 0.40 m

so, 50 m 40 cm = 50.40 m

(3) 50 m 4 cm

1 cm = 0.01 m

4 cm = 0.4 m

so, 50 m 4 cm = 50.4 m

(4) 734 cm

1 cm = 0.01 m

100 cm = 1 m

700 cm = 7 m

30 cm = 0.30 m

4 cm = 0.04 m

so, 734 cm = 7.34 m

(5) 10 cm

1 cm = 0.01 m

10 cm = 0.10 m

so, 10 cm = 0.10 m

(6) 2 cm

1 cm = 0.01 m

So, 2 cm = 0.02 m

5.) Write how many centimetres and how many millimetres.

(1) 6.9 cm

1 centimeter = 10 milimeters

6 cm = 60 mm

0.9 cm = 9 mm

So, 6,9 cm =  6 centimeter 9 milimeter

(2) 20.4 cm

1 centimeter = 10 milimeters

20 cm = 200 mm

0.4 cm = 4mm

So, 20.4 cm = 20 centimeter 4 milimeter

(3) 0.8 cm

1 centimeter = 10 milimeters

So, 0.8 cm = 8 mm

(4) 0.5 cm

1 centimeter = 10 milimeters

0.5 cm = 5 mm

6.) Write how many centimetres in decimal form.

(1) 7 cm 1 mm

1 cm = 10 mm

7 cm = 70 mm

1 mm = 0.1 cm

So, 7 cm 1 mm = 7.1 cm

(2) 16 mm

1 mm = 0.1 cm

10 mm = 1 cm

6 mm = 0.6 cm

16 mm = 1.6 cm

(3) 144 mm

1 mm = 0.1 m

10 mm = 1 cm

100 mm = 10 cm

40 mm = 4 cm

4 mm = 0.4 cm

So, 144 mm = 14.4 centimeter

(4) 8 mm

1 mm = 0.1cm

8 mm = 0.8 cm

PROBLEM SET 40

Write the following fractions as decimal fractions.

(1) two and a half  = 2.5       

a half = ½

To convert this fraction into decimal form, the denominator of ½ must be converted into an equivalent fraction with denominator 10.

½ =  1×5/2×5 = 5/10  so, the decimal form will be 0.50

(2) two and a quarter = 2.25

a quarter =  ¼

To convert this fraction into decimal form, the denominator of ¼ must be converted into an equivalent fraction with denominator 100

¼ = 1×25/4×25 = 25/100  so, the decimal form will be 0.25

So the answer 2.25

(3) two and three quarters = 2.75

Three quarter =  ¾

To convert this fraction into decimal form, the denominator of ¾ must be converted into an equivalent fraction with denominator 100

¾  = 3×25/4×25 = 75/100  so, the decimal form will be 0.75

So the answer  3.75

(4) ten and a half = 10.5

a half = ½

To convert this fraction into decimal form, the denominator of ½ must be converted into an equivalent fraction with denominator 10.

½ =  1×5/2×5 = 5/10  so, the decimal form will be 0.50

So the answer = 10.5

(5) fourteen and three quarters = 14.75

Three quarter =  ¾

To convert this fraction into decimal form, the denominator of ¾ must be converted into an equivalent fraction with denominator 100

¾  = 3×25/4×25 = 75/100  so, the decimal form will be 0.75

So the answer  14.75

(6) sixteen and a quarter = 16.25

a quarter =  ¼

To convert this fraction into decimal form, the denominator of ¼ must be converted into an equivalent fraction with denominator 100

¼ = 1×25/4×25 = 25/100  so, the decimal form will be 0.25

So the answer 16.25

(7) twenty-eight and a half = 28.5

a half = ½

To convert this fraction into decimal form, the denominator of ½ must be converted into an equivalent fraction with denominator 10.

½ =  1×5/2×5 = 5/10  so, the decimal form will be 0.50

So the answer = 28.5

PROBLEM SET 41

1.) Convert the following into decimal fractions and add them.

(1) ‘One and a half metre’ and ‘two and a half metres’

One and half metre = 1.5 meter

Two and half meter = 2 meter

        1 . 5

+      2

         3 . 5

Answer = 3.5 metres

(2) ‘Four and three quarter rupees’ and ‘seven and a quarter rupees’

Four and three quarter = 4.75

Seven and a quarter = 7.25

   11
   4.75

+7.25

12.00

Answer = 12 rupees.

(3) ‘Six and a half metres’ and ‘three and three quarter metres’.

Six and half metres = 6.5 metres

Three and three quarter metres = 3.75 metres

     1
 6.5

+3.75

 10.25

Answer =  10.25 metres

2.)

(1) 23.4 + 87.9

   1 3
   23.4

+87.9

111.3

Answer = 111.3

(2) 35.74 + 816

     1 1
    35.74

+816.60

 852.34

Answer = 852.34

 

(3) 6.95 + 47.88

    1 11
    6.95

+47.88

 54.83

Answer = 54.83

(4) 41.03 + 9.98

  1 . 11
41.03

+9.98

 51.01

Answer = 51.01

3.)  

(1) 51.4 cm + 68.5 cm

  51.4

+68.5

119.9


Answer = 119.9 cm

(2) 94.7 m + 1738.45 m

    11 1
1738.45

 + 94.7

1833.15

Answer = 1833.15 m

(3)  5158.75 +  841.25

   111 11
5158.75

+841.25

6000.00

Answer = 6000.00

PROBLEM SET 42

1.) Subtract the following :

(1) 25.74 – 13.42

H T U   Tenths Hundredths
           
  2

1

5

3

.

.

7

4

4

2

  1 2 . 3 2

answer = 12.32

(2) 206.35 – 168.22

H T U   Tenths Hundredths
  1 1      
2

1

0

6

6

8

.

.

3

2

5

2

0 3 8 . 1 3

Answer = 38.13

(3) 63.4 – 31.8

H T U   Tenths Hundredths
        1  
  6

3

3

1

.

.

4

8

 

 

  3 1 . 6  

 Answer = 31.6

(4) 63.43 – 31.8

H T U   Tenths Hundredths
           
  6

3

3

1

.

.

4

8

3

0

  3 1   6 3

Answer = 31.63

(5) 63.4 – 31.83

H T U   Tenths Hundredths
        1 1
  6

3

3

1

.

.

4

8

0

3

  3 1 . 5 7

Answer = 31.57

(6) 8.23 – 5.45

H T U   Tenths Hundredths
        1 1
   

 

8

5

.

.

2

4

3

5

    2 . 7 8

Answer = 2.78.

(7) 18.23 – 9.45

H T U   Tenths Hundredths
    1   1 1
  1

 

8

9

.

.

2

4

3

5

  0 8 . 7 8

Answer = 8.78

(8) 78.03 – 41.65

H T U   Tenths Hundredths
        1 1
  7

4

8

1

.

.

0

6

3

5

  3 6 . 3 8

Answer = 36.38

2.) Vrinda was 1.48 m tall. After a year, her height became 1.53 m. How many centimetres did her height increase in a year ?

 Vrinda’s height was = 1.48 m

Her height after 1 year = 1.53

So calculating her height increase,

T U   Tenths Hundredths
        1
  1

1

.

.

5

4

3

8

  0 . 0 5

1 m = 100 cm

0.05 m = 5 cm

Answer = her height increased 5 centimetres in a year.

Updated: June 21, 2021 — 4:47 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + five =