Lakhmir Singh Manjit Kaur Class 10 Biology Ch 6 ‘Management of Natural Resources’ Inside Questions & Answer

Here in this page we are provided Lakhmir Singh Manjit Kaur Class 10 Biology Chapter six Management of Natural Resources All Inside Questions. All this extra questions Management of Natural Resources Questions answer are helpful.

Inside Questions of Lakhmir Singh Manjit Kaur Class 10 Biology Chapter 6 ‘Management of Natural Resources’:

Board CBSE
Class 10
Subject Biology
Chapter Name Management of Natural Resources
Done by Sourav Saha (B.A, D.ed, B.Ed)

Management of Natural Resources Inside Questions And Answers by: Saurav Saha

(1) What is called Natural Resources? Name some important Natural resources.

Ans. Anything in the environment which can be used is called a natural resources.

Some important natural resources are: Forests and Wildlife, Water, Coal and Petroleum.

(2) Define Management of Natural Resources.

Ans. A system of controlling the use of natural resources in such a way as to avoid their wastage and to use them in the most effective way is called management of natural resources.

(3) Define Sustainable development.

Ans. The development which meets the current basic human needs and also preserves the resources for the needs of future generation is called sustainable development.

(4) Why do we need to manage our natural resources?

Ans. This is because –

(i) The resources of the earth are limited.

(ii) The proper management of natural resources takes into consideration long term perspective and prevent their exploitation to the hilt for short term gains.

(iii) The proper management can ensure equitable distribution of natural resources so that all the people can benefit from the development of these resources.

(5) Define Forest

Ans. A large area of land on which trees and other plants grow naturally is called forest.

(6) What is wildlife?

Ans. The wild animals and birds which live in a forest are called wild animals.

(7) What is called flora and fauna?

Ans. The plants and animals are called flora and fauna.

(8) Why forest are called biodiversity hotspots?

Ans. This is because to the presence of a large number of species.

(9) Who is called stakeholder?

Ans. A person with an interest or concern in something is called stakeholder.

(10) Name the four stakeholder who conserve the forest. Define.

Ans. There are four stakeholders who conserved the forest.

(i) The people who live in and around the forest and are dependent to some extent on forest produce to lead their life.

(ii) The forest department of the government which own the forest land and controls the resources from the forest.

(iii) The industrialists who use various forest products for their factories such as wood for making paper and furniture and tendu leaves for making bidis .

(iv) The forest and wildlife activities who want to see the forests in their pristine form.

(11) People living near the forest usually use the resource of the forest in a way that much damage is not done to environment. Describe.

Ans. The people who live in villages around the forests take firewood from the forest trees. They usually cut the branches of the trees and pluck their leaves but do not cut down the whole trees.

They take bamboo from the forest to make their huts and baskets for collecting and storing food materials. The local people take wood for making agricultural implements and gather fruits, nuts and medicinal herbs from the forest.

They also collect green fodder and graze their cattle in the forest.

(12) Why forest department has a major stake in the resources of forest and wildlife?

Ans. This is because it is a good source of revenue for the government.

(13) Name some of the major industries which are based on forest produce.

Ans. Timber Industry, Peper manufacturing industry, Lac industry and Sports equipments industry.

(14) Write the advantages of Silviculture programme.

Ans. The advantages are:

(i) It produces a large quantity of raw materials for industry.

(ii) It increases the area of earth under forests.

(iii) It maintains a perfect water cycle in nature.

(iv) It prevents flood.

(15) Name one community in India for whom conservation of forests and wildlife has been a religious belief.

Ans. Bishnoi community.

(16) Why snake is called friends of farmer?

Ans. This is because it eats vermins like rats and mice which are pests and damage the crops.

(17) Write briefly some of the measures to be taken for the conservation of wildlife.

Ans. Laws should be made to impose a total ban on poaching or capturing of any animal or bird belonging to an endangered species.

If some type of wild animals and birds are in abundance today their indiscriminate killing should not be allowed by the forest authorities.

The natural habitats of wild animals and birds should be preserved by establishing national park and sanctuaries throughout the country.

(18) Write the various sources of water.

Ans. Rains, Rivers, Lakes, Ponds , Wells etc.

(19) We are not able to meet the demand for water of all the people. Give reason.

Ans. This is because-

(i) Our population is increasing rapidly.

(ii) Due to lack of sufficient vegetation cover on ground, only a little rainwater seeps into the ground and gets stored as ground water.

(iii) The high yielding varieties of crops require much more water for irrigation.

(20) Explain why dams are useful for the society?

Ans. This is because –

(i) Water from a dam is used for irrigation in fields through a network of canals.

(ii) Water from a dam is supplied to the people in towns and cities through pipeline after suitable treatment.

(iii) The falling water from the dam is used for generating electricity.

(21) Write the reason of pollution of river water.

Ans. The pollution  of river water is caused by the dumping of untreated sewage and industrial wastes into it.

(22) The contamination of river water can be usually found from 2 factors. Write them.

(i) the presence of coilform bacteria in river water.

(ii) Measurement of pH of river water.

(23) In which year A multicrore Ganga Action Plan project was launched.

Ans. In 1985.

(24) Write some methods used for water harvesting by the rural people.

Ans. Some methods used for water harvesting by the rural people or farmers were – Digging of small pits and lakes, Building of small earthen dams, Construction of dykes, Construction of sand and limestone reservoirs and setting up of rood top water collecting units.

(25) Name ancient water harvesting structures used in Rajasthan , .Maharashtra, Madhya pradesh and Uttar Pradesh, Bihar, Himachal Pradesh, Jammu region, Tamil nadu, Kerala, Karnataka.

Ans. Rajasthan – Khadin.

Maharashtra – Bandharas.

Madhya Pradesh and Uttar Pradesh – Bhundhis.

Bihar – Ahars, Pynes

Himachal Pradesh – Kulhs

Jammu region – Ponds

Tamil nadu – Eris

Kerala – Surangams.

Karnataka – Kattas.

(26) Write the various advantages of water stored in the ground.

Ans. The advantages are –

(i) The water stored in ground does not evaporate.

(ii) The water stored in ground spreads out recharge wells and provides moisture for crops over a wide area.

(iii) The water stored in ground is protected from co0ntamination by human and animal wastes.

(27) What are called fossil fuels?

Ans. Coal and Petroleum are called fossil fuels.

(28) Write the uses of coal.

Ans  Coal is used as a fuel as such in homes and in industry.

Coal is used to generate electricity at thermal power plants.

(29) Write the uses of Petrol and Diesel.

Ans. Petrol and Diesel are used as fuels in transport to runs scooters, motorcycles, cars, buses, trucks, trains ships and aeroplanes.

(30) Write the use of Kerosene.

Ans. Kerosene is used as domestic fuel for cooking food.

(31) Write some of the steps which can be taken to conserve energy resources.

Ans. Switch off the light fans, television and other electrical appliances when not needed.

Use energy efficient appliances to save electricity. This can be done CFL, flurfoscent tube lights.

Use stairs to climb at least up to three floors of a building instead of  taking a lift.

Solar cooker should be used to cook food whenever possible.

Fuel efficient engines of motor vehicles should be designed to reduce the consumption of petrol and diesel.

(32) Write the harmful effects of Sulphur Di Oxide, Nitrogen Oxides and Carbon Monoxide which are produces by the combustion of Coal and Petroleum.

Ans. Sulphur Di Oxide:- It attacks the lungs causing bronchitis and other disease.

Sulphur Di Oxide dissolves in rain water making it acidic.

Nitrogen Oxides: Nitrogen oxides attack the breathing system and cause acid rain.

Carbon Monoxide: Carbon monoxide is poisonous gas. If Carbon monoxide gets into our blood stream. It stops red blood cells from carrying oxygen from lungs to the rest of the body causing suffocation.

(33) Why we need to use fossil fuels judiciously.

Ans. (i) Fossil fuels left in the earth are limited which will get exhausted soon.

(ii) The products of combustions of fossil fuels pollute the environment.

(34) Define 3Rs briefly.

Ans. Three R’s stand for Reduce, Recycle and Reuse.

Reduce means that we use less of the natural resources by cutting down on those practices which lead to their wastage.

Example: We can reduce the wastage of electricity by switching off unnecessary lights and fan.

The wastage of water can be reduced by repairing leaking taps immediately.

Recycle: Recycle means that we should collect the used and discarded items of paper, plastic, glass and send them to the respective industries for making fresh paper, plastic, glass, metals and send them to the respective industries for making fresh paper, plastic, glass, metal objects.

Reuse: Reuse means that if possible we should use the same things again.

Example: The plastic jars in which we buy various food items like jams and pickels etc can be used later on for storing things like salt, spices, sugar, tea leaves etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one + 3 =