KSEEB Solution Class 9 English Second Language Prose Unit 7 The Will Of Sacrifice Question Answers

KSEEB Solution Class 9 English Second Language – The Will Of Sacrifice 

Board KSEEB
Class Nine (9)
Subject English
Language 2nd Language
Chapter 7
Chapter Name The Will Of Sacrifice

 

The Will Of Sacrifice Class 9 English Karnataka Board Kannada

 

UNIT – 7

PROSE

THE WILL OF SACRIFICE

 

Work in pairs /groups and answer the following questions orally:

 

1.) Why does the poet think that he is blessed?

Answer: The poet is thinks that he is blessed because he is born to this land and has luck to love her.

 

2.) What is very precious for the poet?

Answer: Living wealth of her love is very precious for the poet.

 

3.) Why does the poet value ‘living wealth’ more than ‘queenly treasure’? Discuss in groups.

Answer: Living wealth is more precious than the queenly treasure so the poet values it the most. There is satisfaction and much love in living wealth.

 

Share your responses

1.) Who actively participated in the freedom struggle from Bhagat Singh’s family?

Answer: Bhagath Singh’s grandfather Arjan Singh, father Kishan Singh and Uncle Ajit Singh, were all active in the freedom struggle.

 

2.) Name the political leaders who were in contact with Bhagat Singh when he was in DAV School in Lahore.

Answer: Lala Lajpat Rai and Ras Bihari Bose were the political leaders who were in contact with Bhagat Singh when he was in DAV School in Lahore.

 

3.) How did Bhagat Singh respond to Gandhiji’s call?

Answer: Bhagat Singh left his school and and joined the National School at Lahore as a response to Gandhiji’s call.

 

4.) Where did Bhagat Singh come in contact with Bhagwati Charan and Sukhdev?

Answer: Bhagat Singh came in contact with Bhagwati Charan and Sukhdev at the National School at Lahore .

 

5.) Why is Bhagat Singh remembered even today?

Answer: Bhagat Singh is remembered today because of his bold revolutionary figure. He was also a great thinker. He sacrificed his life for his nation.

 

6.) Who did Bhagat Singh want to take revenge on? Why?

Answer: Bhagat Singh wanted to take revenge on Deputy Inspector General Scott because Scott had killed veteran freedom fighter Lala Lajpat Rai.

 

7.) According to Bhagat Singh, where does the value of man lie?

Answer: According to Bhagat Singh, the value of a man lies not in what he is capable of receiving but in what he is capable of giving.

 

Share your responses

1.) What was the only prayer of the people who were with Bhagat Singh?

Answer: The only prayer of the people who were with Bhagat Singh was to escape from the noose.

 

2.) What do you mean by the phrase ‘transportation for life’?

Answer: The phrase ‘transportation for life’ means to send the convicts to faraway place, as a punishment.

 

3.) What kind of punishment does Bhagat Singh talk about?

Answer: Bhagat Singh is talking about the death punishment.

 

4.) What expectations did Bhagat Singh have from the people who escaped the gallows of death?

Answer: Those who have escaped the gallows of death should live and show to the world that they cannot only embrace gallows for the ideals but also bear the worst type of tortures in the dark dingy prison cells.

 

 

Share your responses

1.) What kind of life did Bhagat Singh desire to lead?

Answer: Bhagat Singh desired to lead a normal and natural life. He didn’t want live as a prisoner or under restrictions.

 

2.) Bhagat Singh’s name has become a symbol of revolution.

  • elevation
  • relaxation
  • revolution
  • reorientation

 

3.) Bhagat Singh was never afraid of meeting death.

  • friends
  • death
  • enemies
  • relatives

 

4.) Bhagat Singh is a model of sacrifice.

  • social service
  • political wisdom
  • oration
  • sacrifice

 

5.) ‘If I live I might perhaps get a chance to fulfil them’.

 

a.) What wishes did he want to fulfil?

Answer: He nurtured some ambitions for doing something for humanity and for his country, these were the wishes that he wanted to fulfill.

 

b.) Who is he telling this?

Answer: He is telling this to the LCC convicts/ freedom fighters.

 

6.) Why did Bhagat Singh feel proud of himself?

Answer: Bhagat Singh was proud of himself because he didn’t fear the death. He was waiting for the final test of his life. He was willingly and smilingly ready to sacrifice his life for his country.

 

Think about the text

C1. Read the following questions, discuss and write :

 

1.) How did Bhagat Singh participate in the freedom struggle?

Answer: Bhagat Singh left his school and joined the National School at Lahore as a response to Mahatma Gandhi’s call for non-cooperation against British rule in 1921. In National School at Lahore he came in contact with revolutionaries such as Bhagwati Charan, Sukhdev and others. He became a member of the Hindustan Republican Association formed by the revolutionaries of Uttar Pradesh. There he was initiated into their firebrand activities.

 

2.) What made the revolutionaries use guns and bombs against the British?

Answer: The revolutionaries believed that the British rule was unjust and oppressive. Therefore, it was legitimate on their part to use violence as a weapon to overthrow the foreigners and this is why they used bombs and guns against the British.

 

3.) What are the means of production, according to Bhagat Singh?

Answer: According to Bhagat Singh land, labor and capital are the means of production. He advocated that these means should be under collective or state ownership.

 

4.) How was Bhagat Singh able to keep the spark of freedom struggle alive?

Answer: Bhagat Singh was able to keep the spark of freedom struggle alive by writing his letters from the jail cell.

 

5.) Why is Bhagat Singh remembered even today?

Answer: Bhagat Singh was a bold revolutionary figure who was also a great thinker. He believed in socialism and this is why he is still remembered even today.

 

C 2. Read the following questions, discuss and write :

1.) What were the incidents that brought changes in Bhagat Singh’s life?

Answer: At an anti-British procession, veteran freedom fighter Lala Lajpat Rai was attacked by the police and it resulted in the death of him. This is the incident which brought a total change in the life of Bhagat Singh. Bhagat Singh determined to avenge Lajpat’s Rai’s death by shooting the British official responsible for the killing, Deputy Inspector General Scott. He shot down

Assistant Superintendent Saunders instead, mistaking him for Scott. He threw bombs in the Central Assembly Hall while the Assembly was in session.

 

2.) How would you have tried Bhagat Singh if you were the judge in the British Court?

Answer: I would have honored Bhagat Singh.

 

3.) “The value of a man lies not in what he is capable of receiving, but in what he is capable of giving.” Discuss with your classmates.

Answer: We should always give well to others. It is not important what the country has given to us but it is always important to see what we have given to our country. We should have unconditional love towards our country and we should do something to our country. We should strive to do best for our country.

 

Vocabulary

V1.) Match the following adjectives in column ‘A’ with suitable words in column ‘B’ to form appropriate word combinations.

1.) Revolutionary ideas

2.) Collective efforts

3.) Turbulent waters

4.) Conditional reflexes

5.) Freedom struggle

6.) Dingy rooms

7.) Wet floor

 

V2.) In the following sentences, substitute the underlined words with appropriate phrasal verbs given in brackets:

 

1.) A committee has been set up to examine the problem.

Answer: A committee has been set up to look into the problem.

 

2.) They managed to extinguish the fire after ten hours.

Answer: They managed to put out the fire after ten hours.

 

3.) Lots of people arrived for the music concert.

Answer: Lots of people turned up for the music concert.

 

4) True friends support one another in times of need.

Answer: True friends stand by one another in times of need.

 

5.) Whatever the temptation, he won’t yield to corruption.

Answer: Whatever the temptation, he won’t give in to corruption.

Updated: February 26, 2022 — 4:19 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *