KSEEB Solution Class 9 English Second Language Prose Unit 6 The Noble Bishop Question Answers

KSEEB Solution Class 9 English Second Language – The Noble Bishop

Board KSEEB
Class Nine (9)
Subject English
Language 2nd Language
Chapter 6
Chapter Name The Noble Bishop

The Noble Bishop Class 9 English Karnataka Board Kannada

 

UNIT 6

The Noble Bishop

 

1.) Which is the animal that is referred to in the above incident?

a.) a cat b.) a dog c.) a horse d.) a rabbit

 

2.) Why do you think that the pet has entered only your compound and not that of others?

Answer: The pet has entered only our compound because we are friendly and have affection towards to it.

 

3.) How would you treat the wounded pet? Discuss this incident with your teacher and classmates.

Answer: I would treat the wounded pet by applying some medicine.

 

Check your comprehension

C1.) Work in pairs and answer the following questions in a sentence or two each :

 

1.) Who was Jean Valjean?

Answer: Jean Valjean was a convict.

 

2.) Who brought the silver candlesticks from the mantel?

Answer: Baptistine brought the silver candlesticks from the mantel.

 

3.) What did the stranger steal from the Bishop’s place?

Answer: The stranger stole the silverware from the Bishop’s place.

 

4.) Why was Jean Valjean surprised at the Bishop’s behavior the next morning?

Answer: Jean Valjean was surprised at the Bishop’s behavior the next morning because despite his act of stealing, the Bishop addressed him as friend before the policeman and also told him that he had given him the silverware.

 

5.) Why was Jean Valjean finally set free?

Answer: Bishop told the sergeant that it was he had given the silverware to Jean Valjean and this is why he was finally set free.

 

6.) What did Jean Valjean promise the Bishop?

Answer: Jean Valjean promised the Bishop that he would become an honest man.

 

Think about the text

C2. Discuss in groups and write answers for the following questions :

 

1.) What do you think were Jean Valjean’s feelings when he was called ‘friend’?

Answer: Nobody had addressed Jean Valjean ‘friend’ so affectionately. When the Bishop addressed Jean as ‘friend’ he was touched by it and said that the Bishop was a great soul. He also thanked the Bishop.

 

2.) Why did Jean Valjean say that he was a beast?

Answer: Jean Valjean was sentenced for 19 years in the galleys for stealing some bread. The punishment was harsh and he was ill-treated. He was chained up like a wild animal and lashed like a hound which made him like a beast.

 

3.) What kind of a person was the Bishop?

Answer: Bishop was a kind man with heart of gold.

 

4.) Why did Jean Valjean hesitate to steal the silverware at first?

Answer: Jean Valjean thought that the Bishop might be awake so he hesitated to steal the silverware at first.

 

5.) Was there any change in Jean Valjean’s attitude when he left the Bishop? What was the change?

Answer: Jean Valjean did have a restless conscience of committing a crime of stealing from such kind-hearted person’s home but then he did steal. Later in the story, we come to see that there is a huge change in Jean Valjean when the bishop advised him to be an honest man.

 

C3.) Discuss the following questions in small groups and present your answers to the class. Write a short paragraph on each question :

 

1.) Describe the sufferings of Jean Valjean.

Answer: Jean Valjean stole some bread and for that he was punished for his act. He was sentenced for 19 years in the galleys. It was those nineteen years of hell for him. There he was chained like a wild animal. He was lashed like a hound. He was fed on filth in those years. His name and soul was taken away in those brutal years which made him a beast. He was called by his number and not name. He was a man once but the ill-treatment made him a beast. He suffered to hell in those nineteen years.

 

2.) Explain how the Bishop reacted when Jean Valjean was brought before him by the police.

Answer: Jean Valjena stole the silverware from the Bishop’s house. He was then caught by the police. They brought him to the Bishop. Instead of reacting in rude way, the Bishop addressed him as a friend. He told the sergeant that he gave the silverware to Jean. The Bishop was a kind and soft-hearted man who not only saved Jean from getting arrested but also changed him. After his act of kindness, Jean Valjean became an honest man.

 

C4.) Say whether the following statements are true or false. Write ‘T’ or ‘F’ in the following accordingly:

 

1.) Jean Valjean was in the galleys only for a few years.False

 

2.) All the people were kind to Jean Valjean. False

 

3.) The Bishop woke up in the middle of the night. False

 

4.) Baptistine said that the silver was stolen. True

 

5.) The silverware belonged to Jean Valjean. False

 

Vocabulary

V1.) Infer the meaning of the underlined words from the context. You can choose the right word from those given in brackets :

1.) Jean Valjean pleaded with the police and said that hewas not guilty. (requested, fought, argued)

 

2.) He fed on filth for nineteen years. (bread, dirty food, fish)

 

3.) The Bishop slept tranquilly. (fast, quickly, peacefully)

 

4.) He stood terrified at this radiant figure. (frightening, shining, dim)

 

5.) The moral world has no greater spectacle than this. (scenery, glasses, sight)

 

Match the following words with their homophones :

1.) Bread    –    bred

 

2.) Through  –  threw

 

3.) Right    –     write

 

4.) Night     –     knight

 

5.) Scene   –      seen

 

Task 2:

Find the homophones for the following words.

1.) Wait      –    Weight

 

2.) Cell     –     Sale, sell

 

3.) Waist    –    Waste

 

4.) Fare  –        Fair

 

5.) Pray   –     Prey

 

Task 3:

Prepare a list of five words under each head with the letter ‘r’ in the beginning, in the middle and at the end. Pronounce them. Verify with the help of a dictionary.

1.) ‘r’ in the beginning            –           Roast, ring, right, roam, roar

 

2.) ‘r’ in the middle     –           Sorry, art, three, words, journey

 

3.) ‘r’ at the end          –           Silver, car, water, sister, power

 

Write a few more words in which the letter ‘h’ is silent.

1.) High

2.) Scheme

3.) Chord

4.) Rough

5.) Height

 

Read the following sentences taken from the lesson. Say what function each modal serves in the sentence. Choose from the options given.

1.) You may be tired. (granting permission, expressing possibility, offering)

2.) We can let him go. (granting permission, expressing possibility, offering)

3.) You can take these candlesticks. (granting permission, expressing possibility, offering)

4.) You may go in peace. (granting permission, expressing possibility, offering)

 

Task 1:

Read the following dialogue and underline the modals used.

Patient : May I come in, Sir?

Doctor : Yes, you may.

Patient : I’ve been suffering from fever for the past two days.

Doctor : Did you take any medicine?

Patient : No, I didn’t. I’ve got a cold too. (Doctor examines the patient.)

Doctor : Your body temperature is 102° F. You must take medicines for at least three days.

Patient : Can I attend office?

Doctor : You shouldn’t. You must take rest.

Patient : What about the diet?

Doctor : You should be on liquid diet.

Patient : Should I see you again?

Doctor : You needn’t. But if the fever persists for more than three days, come and see me.

Patient : Sure.

Doctor : Here is the prescription.

Patient : Thank you, Sir.

Doctor : You’re welcome.

 

Task 1: Say whether the following sentences are simple, compound or complex sentences.

1.) The rain stopped, so we decided to continue our journey.

Answer: Compound sentence

 

2.) When I reached home, I was surprised to see Gopi waiting for me.

Answer: Complex sentence

 

3.) Ravi raised his voice and shouted at his friend.

Answer: Compound sentence

 

4.) The teacher advised Uma to study well.

Answer: Simple sentence

 

5.) As Sumathi is blind, the dog is leading her.

Answer: Complex sentence

 

 

Task 2: Combine the following sentences using the conjunctions given in brackets.

 

1.) He opened his box. He took out his new shirt. (and)

Answer: He opened his box and took out his new shirt

 

2.) Mohan was sick. He stayed at home. (as)

Answer: As Mohan was sick, he stayed at home.

 

3.) Leela worked hard. She could not do well in the exam. (but)

Answer: Leela worked hard, but she could not do well in the exam.

 

4.) Sachin scored a century. The spectators applauded him. (when)

Answer: When Sachin scored a century, the spectators applauded him.

 

5.) Let us have supper. By then your bed will be made ready. (while)

Answer: Let us have supper while your bed is being made ready.

 

Task 3: Here is an interesting passage on ‘Sweet Smile’. Pick out simple, compound and complex sentences from the passage.

A child smiles not only because it is happy but also because it wants to communicate with loving elders. A cheerful smile brings instant attention. Any grown-up is instantly motivated to respond to a smiling child. When a child is hungry, it cries. It hears a few soothing words and stops crying. There is nothing as infectious as a warm smile, even among adults. Sometimes evenserious faces break into a smile and even the smile of a stranger carries the universal message “I care”. Do you like to smile?

 

Simple sentences

1.) A cheerful smile brings instant attention

2.) Any grown-up is instantly motivated to respond to a smiling child.

 

Compound sentences

1.) A child smiles not only because it is happy but also because it wants to communicate with loving elders

2.) It hears a few soothing words and stops crying.

 

Complex sentences

1.) When a child is hungry, it cries.

2.) There is nothing as infectious as a warm smile, even among adults.

3.) Sometimes even serious faces break into a smile and even the smile of a stranger carries the universal message.

Updated: February 26, 2022 — 3:57 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *