KSEEB Solution Class 9 English Second Language Prose Unit 4 Whatever We Do Question Answers

KSEEB Solution Class 9 English Second Language – Whatever We Do 

Board KSEEB
Class Nine (9)
Subject English
Language 2nd Language
Chapter 4
Chapter Name Whatever We Do

Whatever We Do Class 9 English Karnataka Board Kannada

 

UNIT 4

Whatever We Do

 

Share your responses

1.) The author says, “Let us make them better and better”. What does the word ‘them’ stand for here?

Answer: ‘Them’ stands for our actions or our words.

 

2.) Imagine that a parent of your friend says, “Work only for the result”. How would you respond to this statement?

Answer: Thank you for your suggestion.

 

3.) What are the ways in which we usually thank a person for having helped?

Answer: The following are the ways in which we usually thank a person for having helped:-

I am very grateful to you

You’ve been of great help.

I thank you from the bottom of my heart.

 

4.) How do you react if others make you wait?

Answer: If someone makes me wait I will keep patience and ask what got him/her late. And I would say“ it’s a pleasure waiting for you.”

 

5.) Why does the author lay emphasis on adding words to our actions and also on adding actions to our words?

Answer: To make things better, the author lays emphasis on adding words to our actions and also on adding actions to our words.

 

6.) What sort of word and what kind of action would make any situation better?

Answer: A better word and action would make any situation better.

 

Share your responses

 

1.) How do you think doctors can improve their image with their language?

Answer: Doctors can improve their image by choosing to talk nicely to their patients. By talking nicely and reassuringly a patient can feel much better. It is said that a couple of friendly

words from the doctor or even a smile can go a long way in making the patient feel better.

 

2.) What difference do you find in the autorickshaw driver’s response? Discuss.

Answer: In the first incident, we see how the auto man just downed the meter and didn’t show any act of courtesy. It would have been much better had he said yes sir, please get in or simply saying yes. But the auto man didn’t say anything of it. In the other incident we can see how another auto man told the author that it was his time to hand over his auto and couldn’t take him to his destination. The auto man even apologized to the author. This shows how the auto man was civil and well-mannered.

 

3.) If we decide to give alms to a beggar, how should we give it?

Answer: If we decide to give alms to beggar we should give it nicely and with some feelings. We should give it with saying- “here, take this.”

 

4.) How would public notices need to be changed, according to the author?

Answer: According to the author, the public notices should be made more polite than rough. Instead of saying/ writing- “No Smoking “we can also write- “Thank you for not smoking.”

 

5.) Pick out any public notice. Try to make it read more polite.

Answer: No smoking- Thank you for not smoking

Don’t seat sit for long time – Please make room for waiting customers, Kindly make room for waiting friends

 

Share your responses

1.) What word usually makes our enquiries more polite? Illustrate with an example.

Answer: The word “Please” usually makes our enquires more polite. When we receive someone’s call we generally ask- Who’s this? It seems to be rude and rough hear. We can replace it with by saying- “May I know who is calling please?”

 

2.) Imagine that you are talking to someone on the phone. How would you start the conversation?

Answer: I would start the conversation on the phone by saying- “May I know who is calling, please?”

 

3.) Read paragraph-14 carefully. Do you agree with the comparison made there? Discuss.

Answer: Yes, I agree with the comparison made there. It is very important to put someone else first than yourself. Using ‘you’ before is more polite and humble.

 

4.) Why does the author say that there is no formula for best action or best form of speech?

Answer: There is no limit to the improvement we can make in our action or speech. Nor can we say that a particular action or form of speech is the best. There is no formula. What is best may depend on the occasion and it maybe possible to continuously make improvement.

 

Working in pairs/groups attempt the following questions :

C1.) The author gives a number of instances of expressions that sound odd or unpleasant. Find all such expressions from the text and rewrite them in a polite form.

Answer: Thanks – Thanks a lot, I am very grateful to you, You’ve been of great help. I thank you from the bottom of my heart.

Sorry – Sorry I am not able to give

No smoking- Thank you for not smoking

Don’t sit here for a long time – Please make room for waiting customers, Kindly make room for waiting friends.

 

C2.) Recall a situation that still makes you feel pleased by the speaker’s words. Why? Discuss.

Answer: Once the author called an auto and said, “Central market.” The auto driver said , “Sorry sir, it’s time for me to hand over the auto.” This shows how well mannered the auto driver was. He spoke to the author in pleasant manner which impressed him.

 

C3.) How can we react if someone says ‘No’? Why? Discuss.

Answer: If someone says ‘No’ we should react to it politely. We should try to understand the feelings of the person and react in a polite manner.

 

Vocabulary

V1.) Read the following statements and working in pairs/ groups try to guess the meanings of the underlined words from the context:

1.) Success is a journey not a destination.

 

Answer: Journey – travelling from one place to another

Destination – the place set for the end of a journey

 

2.) Please make room for waiting customers.

Answer: Make room for – to clear a certain amount of space

 

3.) In posh restaurants the waiters or stewards do say, “Good morning”.

Answer: Posh – expensive

Stewards – a person whose responsibility it is to take care of something

 

4.) On a certain occasion I hailed an autorickshaw.

Answer: Hailed – to call/ wave at someone or something

 

5.) Some don’t say anything but try to shun the beggar by their body language.

Answer: Shun – to avoid

 

6.) And finally when the giving becomes inevitable they give grudgingly.

Answer: Inevitable – something that cannot be avoided

Grudgingly – unwillingly

 

7.) In South India some restaurants are famous for the tasty fare they offer.

Answer: Tasty fare – pleasant taste

 

V2. i) Work with your partner and match words under A with their meanings under B.

(Refer to a good dictionary if necessary)

1.) Erstwhile    –           former; previous

2.) Grateful     –           feeling or showing thanks

3.) Flattered    –           to be pleased when someone praises you

4.) Shun           –           avoid; reject

5.) Grudge       –           resent

 

ii) Fill in the blanks in the sentences below with appropriate words or word forms given under column A.

 

1.) Aditi grudges having to pay so much tax.

 

2.) Santosh knew Krishna was only flattering him because he wanted to borrow some money.

 

3.) Vittal’serst while friends turned against him.

 

4.) Students have to be grateful to all the teachers for their help.

 

5.) Rukmini has shunned publicity since she retired from theatre.

 

Read and Respond –

 

R1. Read the railway time table given below. Frame as many questions as you can with your partner. Find the answers and discuss.

 

1.) When does Vijayapura Yeshwantpur Express depart ?

Answer: The VijayapuraYeshwantpur Express departs at 04.50 pm.

 

2.) Does VijayapuraYeshwantpur Express arrive at Yeshwantpur Junction/ YPR?

Answer: Yes, VijayapuraYeshwantpur Express arrives at Yeshwantpur Junction/ YPR

 

3.) What is number of Chalukya Express?

Answer: The number of Chalukya Express is 1018.

 

4.) Does Chakulya Express arrive at 05.50 am?

Answer: Yes, Chakulya Express arrives at 05.50 am.

 

5.) Does Hubbali Jn Shatabdi Express depart at 4.00 pm?

Answer: No, Hubbali Jn Shatabdi Express doesn’t depart at 4.00 pm.

 

Making suggestion                                                    Showing preference

 

1) I think we should go to____                                     1. I’d like to go to_____

2) Let’s go _____                                                           2. I’d rather go____

 

Answer the following questions in a sentence or two:

1.) What did the eagle see in the sky?

Answer: The eagle saw a magnificent bird above him in the sky.

 

2.) Why do you think the eagle died a chicken? Discuss.

Answer: The eagle was supposed to fly that was where he thought he was so the eagle died a chicken.

 

3.) What are your limitations your thoughts or your environment? Reflect and share with your partner.

Answer: The only limitations we have are our thoughts. If limit our thoughts, we limit ourselves.

 

4.) How do you see your real self and break the influence of your environment? Share your views.

Answer: The environment we live has much impact on us. I have control on my thoughts and I won’t let them take control on me.

 

2) You have to attend an important family function tomorrow. Therefore, you will not be able to attend classes. Write a note informing your friend/ classmate about this and asking him/her to help you with the lessons/class notes.

 

Dear Mith

I will not be able to attend classes tomorrow as I have an important family function to attend.

Please lend me your class notes of tomorrow.

Amir

Updated: February 26, 2022 — 3:17 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *