Kathmandu Extra Questions and Answers English Beehive Chapter 10

Are you looking for Kathmandu Extra Questions and Answers, if yes? then you the right place. Here we are providing Kathmandu Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive Chapter 10.

Kathmandu Extra Questions and Answers English Beehive Chapter 10

Kathmandu Extra Questions and Answers Very Short Type

Question 1.

Who is the writer of the story “Kathmandu”?

Answer:

Kathmandu was written by the famous Indian writer Vikram Seth

Question 2.

From where was the story taken?

Answer:

The story was taken from “Heaven Lake”, Written by Vikram Seth.

Question 3.

What kind of room was taken by the writer at Kathmandu?

Answer:

The writer Vikram Seth had taken a cheap, affordable hotel room on rent at Kathmandu.

Question 4.

Who were the companions of the writer to visit the temples?

Answer:

The writer visited the two famous temples in Kathmandu along with Mr. Shah’s son and nephew.

Question 5.

Were the two temples belonged to two separate religions?

Answer:

Yes, the temples were belonged to two separate religions, one of the temples was a pilgrimage for Hindus and the other one of the Buddhists.

Question 6.

What was written into the entry of Pashupathi Nath temples gate?

Answer:

Outside the Pashupati Nath temple’s gate, it is written that only Hindus can get entry into the temple.

Question 7.

Why there was a chaos outside the Pashupati Nath temple?

Answer:

There was chaos outside the temple as priest, hawker, devotees, tourists and various animals were moving around.

Question 8.

Which River flows next to the Pashupathi Nath temple?

Answer:

River Bagmati flows next to the Pashupati Nath temple.

Question 9.

Write the meaning of corpse?

Answer:

It means dead body.

Question 10.

What was common belief regarding the River?

Answer:

The common people of that area believes that once a small temple came out from the platform on the bank of the river. It is also said that when the temple would emerge out completely, the Goddess inside would escape and the time period of Kaliyug would be ended.

Question 11.

What were the things selling out in the shops of Tibetan market near Boudhanath temple?

Answer:

In that market felt bags, printed dresses, silver jewelleries were selling out.

Question 12.

What is Marzipan?

Answer:

It is a kind of sweet with almond.

Question 13.

What did the writer drink at the last?

Answer:

The writer had Coca- Cola and a nauseating orange drink at the last.

Question 14.

From where did he purchase the ticket?

Answer:

The author purchased the ticket from Nepal Airlines.

Question 15.

Write the name of the varieties of the flutes mentioned by the author?

Answer:

Flutes have different name in different region like the deep Bansuri in Hindustani classical music, Shakuhachi in Japan, the clear, beauty flutes in South America and high pitched flutes in china.

Kathmandu Extra Questions and Answers MCQ Type

Question 1.

Kathmandu is the capital of –

(A) Nepal

(B) Myanmar

(C) Bhutan

(D) Srilanka

Answer: (A) Nepal

Question 2.

“Heaven Lake” is written by –

(A) Rabindra Nath Thakur

(B) Mulk Raj Anand

(C) Bankim Chandra Chattapadhya

(D) Vikram Seth

Answer: (D) Vikram Seth

Question 3.

The writer and his friends offered a few __________ in the temple

(A) Fruits

(B) Flowers

(C) Clothes

(D) Sweets

Answer: (B) Flowers

Question 4.

Everyone got aside and bowed to the –

(A) Royal Priest

(B) Royal Princess

(C) Royal Prince

(D) The king of the Nepal

Answer: (B) Royal Princess

Question 5.

The Foreigners were wearing _____ colour clothes

(A) Yellow

(B) Red

(C) Green

(D) Saffron

Answer: (D) Saffron

Question 6.

Baudhnath temple is a holy place for –

(A) Buddhists

(B) Sikhs

(C) Jains

(D) Muslims

Answer: (A) Buddhists

Question 7.

Finally the author took ________ to reach home –

(A) Flight

(B) Train

(C) Car

(D) Bus

Answer: (A) Flight

Question 8.

The bamboo flutes pole was looking like –

(A) Giraffe

(B) Zebra

(C) Panda

(D) Porcupine

Answer: (D) Porcupine

Kathmandu Extra Questions and Answers Short Type

Question 1.

What were the things seen by the writer around the Pashupati Nath Temple?

Answer:

At the entry of Pashupati Nath Temple the writer came to know that it is only for Hindus, no other religion people is allowed inside the temple. Then he saw the chaos created because of Priest, hawkers, devotees, tourists, cows, monkeys, pigeons and dogs around the temple. There was a huge rush of pilgrims and Royal Princess also appeared at that moment. The writer saw that a group of foreigners were not getting permission to get enter into the temple. He also witnessed the fight of monkeys, cremation of a dead body beside the Bagmati River. Again, he noticed that the river was being polluted when the basket of dry flowers was thrown into it.

Question 2.

According to the poet, which is the actual heaven of quietness and why?

Answer:

On the contrary to the Pashupati Nath Temple, Baudhnath temple and its surroundings is the actual Heaven of quietness as instead of Tibetan market on the edge of the road that place can give an actual feel of calm an quietness. There one can actual feel a sense of stillness as there are no crowds around the temple.

Question 3.

What were the things the writer bought from Kathmandu?

Answer:

The writer bought a bar of marzipan, a corn on the cob roasted in a charcoal brazier on the pavement and  rubbed with salt, chilli powder and lemon, a couple of  love story, comics and a Reader’s Digest. At last he bought Coca- Cola and a nauseating orange drink.

Question 4.

Describe Kathmandu in the eyes of the writer?

Answer:

According to the writer Kathmandu is a vivid, mercenary and religious place with many shrines and deities decorated with flowers. There one can have busiest  streets with fruit sellers, flute sellers, hawkers of postcards, shops of western cosmetics, film rolls, chocolates, copper utensils and Nepalese antiques. There one can hear sounds of car horns, bicycle bullrings, sound of cow, and vendors shout.

Question 5.

What was the enthusiastic route taken by the writer while coming back to home?

Answer:

The writer thought to take a bus or train to Patna from there he would sail in a boat on the river Ganga and pass Benaras to reach Allahabad. From there he would cross Yamuna River and Agra to reach Delhi.


Updated: January 15, 2021 — 1:17 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − six =