Haryana SCERT Class 4 English Chapter 6 Living in a Beautiful world Solution

Haryana SCERT Class 4 English Chapter 6 Solution – Living in a Beautiful world. Here in this post we provides Class 4 English Living in a Beautiful world Haryana State Board Solution.  Haryana State Board English Class IV Medium Students can download this Solution to Solve out Exercise Questions and Answers.

Haryana State Board Class 4 English Chapter 6 Living in a Beautiful world Solution:

 Comprehension

I) Write T for true and F for false in the boxes given in

front of each statements.

1) People throw even useful things outside.(F)

2)  The heaps of garbage look ugly and unpleasant. (T)

3) Puddles of dirty water are the favourite place of mosquitoes.  (T)

4) Trash from local areas is loaded into garbage trucks.  (T)

5) A clean and beautiful place gives pleasure to everyone.  (T)

II) Answer the following questions.

1) List some of the things people should throw into dustbins.

Ans: – People should through the things into dustbin is waste papers, napkins, plastic bottles, slippers, aluminium foils, wrappers, empty packets, cartons etc.

2) How do the drains get choked?

Ans: – wrappers and plastic waste materials choke

The drains and dirty.

3) Where do the workers put the trash from the dustbins?

Ans: – The trash from local areas is carried in large containers and dumped in open places outside the city.

4) How will our cities and villages become beautiful?

Ans: –Use less of plastic materials and throw our waste materials into the dustbinsmakes the village and cities beautiful.

5) How do we keep animals away from the garbage?

Ans: – When the landfill is full, a layer of dirt is spread over the garbage from blowing around andthis  keeps animals away from it.

Vocabulary

Look at the pairs of words given in boxes. Each pair consists of a noun and an adjective.

brave, bravery;white, whitish ; beautiful, beauty;

deep, depth;cool, coolness ; dark, darkness;

sweet, sweetness; soft, softness;

Now complete the following sentences by using correct words given in boxes above.

1) The weather is ____beautiful___________ today.

2)  These mangoes are very __sweet_____________.

3)  The milk is __b white_______________.

4) Our soldiers are very ____brave___________.

5) The night is very __dark_____________.

6) This river is ___deep____________.

7) These kittens are ____cool___________.

8) My pillow is very ______soft_________.

Pick out the describing words (Adjectives) from the text and write them in the spaces given below.

Ans: – The Adjective we found from text is-

Longer, bits, heaps, unpleasant, dirty and filthy, stagnate, spreading, overflowing.

 GRAMMAR

Change the following sentences into interrogative sentence.

1) He is a postman.

Ans: – Is he a postman?

2) Paritosh is my cousin.

Ans: – Is Paritosh my cousin?

3) Children are making a noise.

Ans: – Are the children making noise?

4) She was not angry.

Ans: – Was not she angry?

5) They were playing football.

Ans: – Were they playing football?

6) Sarita is eight years old.

Ans: – Is Sarita eight years of old?

7) The peacock was dancing in the forest.

Ans: – Was the peacock dancing in the forest?

8) The cat was not under the table.

Ans: – Was not the can under the table?

9) The books are in the bag.

Ans: – Are the books in the bag?

10) His pen is in the pocket.

Ans: – Is his pen in the pocket?

II) Now write in the space given below whether each of the following sentences is Statement, Question or Instruction.

1) Please set the table for lunch. __Instruction___________

2)  The Prime Minister will visit England next week. ___statement__________

3) Don’t you ever get tired of watching television? ___Question__________

4) We bought a car in April. __Statement___________

5) Have you ever seen a rainbow? __Question___________

6)  Stop at the Red Light. ____Instruction_________

7) One day Abu Ali went to the fair. _Statement____________

8) Delhi is the capital of India. __Statement___________

9) Raise your hands. _Statement____________

10)  My uncle has written many short stories. ____Statement_________

11) Have you ever read The Panchtantra? ___Question__________

12) The stranger was a kind man. ___Statement__________

13)  Why are you so worried about the exam? ____Question_________

14) Poonam wants to be a doctor. ___Statement__________

15) Always use your own shopping bag.__Instruction___.

Writing

Prepare a poster for your school on Dos and Don’ts about Waste Management. You may use the following sentences.

1) Use both sides of paper to write.

2) Throw torn papers here and there.

3) Always use your own shopping bag made of cloth.

4) Use cartons and empty boxes as dustbin.

5) Throw the waste everywhere.

6) Throw used chips packets, wrappers and fruit peels into dustbin.

7)  Throw empty water bottles anywhere.

8) Donate your old toys and clothes instead of throwing them out.

9) Leave the tap open after use.

10) Avoid use of polythene bags.

Ans: –

Dos Don’t
Use both sides of paper to write.

 

Throw torn papers here and there.

 

Always use your own shopping bag made of cloth.

 

Throw the waste everywhere.

 

Use cartons and empty boxes as dustbin.

 

Throw empty water bottles anywhere.

 

Throw used chips packets, wrappers and fruit peels into dustbin.

 

Leave the tap open after use.
Donate your old toys and clothes instead of throwing them out.

 

 
Avoid use of polythene bags.

 

 

 

Updated: May 11, 2022 — 1:30 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.