Haryana SCERT Class 4 English Chapter 2 Abu Ali Counts his Donkeys Solution

Haryana SCERT Class 4 English Chapter 1 Solution – Abu Ali Counts his Donkeys. Here in this post we provides Class 4 English Abu Ali Counts his Donkeys Haryana State Board Solution.  Haryana State Board English Class IV Medium Students can download this Solution to Solve out Exercise Questions and Answers.

Haryana State Board Class 4 English Chapter 2 Abu Ali Counts his Donkeys Solution:

Comprehension

I) Put in the box a tick (√) for true and a cross (×) for false statements.

1) Abu Ali bought ten donkeys. (×)

2) Abu rode one of the donkeys. (√)

3) He counted one donkey less. (√)

4)  He saw his friend Musa walking along the river. (×)

5) He asked his friend Musa to help him. (√)

6) Musa thought that Abu was clever.(×)

II) Answer the following questions.

1) How many donkeys did Abu Ali buy and from where?

Ans: – Abu Ali buy nine donkey from a fair.

2) What did Abu Ali think on the way to home?

Ans: – Abu Ali think on the way to home that he has lost one of his donkey which brought from fair.

3) Why did Abu Ali call Musa?

Ans: – Abu Ali called Musa for the counting of the donkey.

4) How many donkeys did Musa count?

Ans: – Musa count ten donkey.

Vocabulary

II) Now read the numbers and write them in words. One has been done for you.

10 Ten
20 Twenty
30 Thirty
40 forty
50 fifty
60 sixty
70 seventy
80 Eighty
90 Ninety
100 One hundred

 

Now fill in the blanks.

133 ………………..One hundred…………….. thirty three

142 ……..One hundred………………………… forty two

157 …………one hundred………………….. fifty seven

169 one hundred …….sixty nine……………………….

174 one hundred ………..seventy four…………………

188 one hundred ……..eighty eight……………………..

195 ……..one hundred ninety………………….. five

200 two…….. hundred…………………………………

III.) Match the words with their opposites. One has been done for you.

Ans: –

words Opposite
Buy sell
after Before
Near far
Behind In front of
stop start
Laugh weep
silly Clever

 

Rewrite the given sentences using appropriate pronouns in place of underlined nouns.

1)  Abu Ali went to the fair. AbuAli bought nine donkeys.

Ans: – Abu Ali went to the fair. He bought nine donkeys.

2)  Abu saw his friend Musa. He asked Musa to count the donkeys.

Ans: – Abu saw his friends Musa. He asked him to count the donkeys.

3) Abu Ali wore a beautiful dress. The dress was yellow in colour.

Ans: – Abu Ali wore a beautiful drees. Which was yellow in colour.

4)  Abu Ali and Musa saw the donkeys. Abu Ali and Musa counted them ten.

Ans: – Abu Ali and Musa saw the donkeys. He and his friend counted them ten.

II) Fill in the blanks with a, an and the.

1) This is __a_____ pencil.

2) You should take __an_____ umbrella.

3) Ashutosh is ___an____ intelligent boy.

4) His father is __an_____ honest man.

5) English is not ___a____ difficult language.

6)  ___The____ Gita is a holy book.

7)  Aladdin had __a_____ wonderful lamp.

8) I saw ___an____ elephant in the zoo.

III) Look at the picture of the classroom and fill in the blanks using prepositions given in the box. One has been done.

(In, on, under,near, behind, between)

1) The blackboard is__ behind __the teacher.

2)  The books are ___on________ the table.

3) The water bottle is ____under_______ the table.

4) The teacher is standing ___between________ the table and the black-board.

5)  There is a book ___in_______ the teacher’s hand.

6) There is a little boy standing ____near_______ the teacher.

Writing

I) rewrite the paragraph given below by using the punctuation marks and capital letters.

Start each sentence with a capital letter and end it with a full stop. All proper nouns also begin with capital letters.

(abu ali bought nine donkeys he rode on a donkey the other donkeys followed behind after a while he stopped to count the donkeys he could find only eight of them his friend musa helped him to find the missing donkey abu was sitting on it)

Ans: –

Abu ali bought nine donkeys.He rode on a donkey. The other donkeys followed behind.After a while he stopped to count the donkeys. He could find only eight of them. His friend musa helped him to find the missing donkey Abu was sitting on it.

Write the numbers in words. One has been done for you.

51 …….Fifty One………………………………..

 166 ………..One hundred sixty six…………………………….

63 ………sixty three………………………………

 172 ……..one hundred seventy two……………………..

69 ………sixty nine……………………………..

 177 ………one hundred seventy seven………………….

84 ………Eighty four………………………………

179 ………One hundred seventy nine…………………….

95 ………….Ninety five…………………………..

189 ……..one hundred eighty nine……………………

99…………. Ninety nine…………………………..

192 ………..one hundred ninety two………………….

107 one hundred seven

175 ……one hundred seventy five………………………

109 …………one hundred nine……………………………

198 ……….one hundred ninety eight…………………….

129 ……………one hundred twenty nine…………………

169 ………..one hundred sixty nine……………………..

160 ………..one hundred sixty…………………………….

153 ……….one hundred fifty three……………………….

 

III. Look at the picture and complete the story given below with the sentences given in the box.

  • He thought that he could eat some grapes.
  • He was angry.
  • But again he could not reach it.
  • He jumped to pick a bunch.
  • One day he felt hungry.

A fox lived near a grape farm.___One day he felt hungry. So he walked into the farm ___He thought that he could eat somegrapes________. He saw bunches of grapes hanging from the grape vines. ______He jumped to pick a bunch___. But he could not reach it. He jumped to pick another bunch. _____But again he could not reach it_________. He tried again and again. But the grapes were very high. He could not reach them. _____He was angry___________. As he walked away he said, “The grapes are sour. I don’t want them.”


Updated: May 11, 2022 — 11:50 am

Leave a Reply

Your email address will not be published.