Fibre to Fabric MCQ Questions Class 7 Science Chapter 3

Fibre to Fabric MCQ Questions Class 7 Science Chapter 3

NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 3 Fibre to Fabric. Synthetic Fibres and Plastics MCQ Questions with Answers from Class 7 Science.

Fibre to Fabric MCQ Questions Class 7 Science Chapter 3

Synthetic Fibres and Plastics Multiple Choice Questions with Answers Class 7 Science Chapter 3 PDF is available.

1.) ___ is obtained from the fleece of sheep or yak ?

a) Thread

b) Wool

Ans. b) Wool

2.) ___ come from cocoons of the silk moth ?

a) Silk fibres

b) Wool

Ans. a) Silk fibres

3.) Carpet wool is obtained from the fleece of ____ breed of sheep ?

a) Lohi

b) Patanwadi

c) Nali

Ans. c) Nali

4.) Coarse wool is obtained from the fleece of ____ breed of sheep ?

a) Marwari

b) Patanwadi

c) Nali

Ans. a) Marwari

5.) The fleece of ___ breed of sheep is used for woollen shawls ?

a) Marwari

b) Patanwadi

c) Bakharwal

Ans. c) Bakharwal

6.) ___ breed of sheeps have brown fleece ?

a) Marwari

b) Rampur bushair

c) Bakharwal

Ans. b) Rampur bushair

7.) Silk fibres are made of a ___ ?

a) Protein

b) Carbohydrate

Ans. a) Protein

8.) The silkworm is a ___ of silk moth ?

a) Larva

b) Caterpillar

Ans. b) Caterpillar

9.) The cleaning of sheared skin of the sheep is called ___ ?

a) Scouring

b) Sorting

Ans. a) Scouring

10.) The small fluffy fibres , are called ___ ?

a) Burrs

b) Silk

Ans. a) Burrs

11.) The rearing of silkworms for obtaining silk is called ____ ?

a) Sericulture

b) Reeling

Ans. a) Sericulture

12.) The process of taking out threads from the cocoonfor use as silk is called ____ ?

a) Sericulture

b) Reeling

Ans. b) Reeling

13.) The ___ fibres are made into wool for sweaters ?

a) Shorter

b) Longer

Ans. b) Longer

14.) The ___ fibres are spun and wovwn into woollen cloth ?

a) Shorter

b) Longer

Ans. a) Shorter


Updated: September 27, 2021 — 4:32 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

seventeen − 1 =