Computer Storage Device MCQs with Answers

Computer Storage Device MCQ

Topic :-  Types of storage Devices (Primary and Secondary)

Multiple Choice Questions (MCQs)

1) RAM and ROM are the examples of :

a) Sequential b) Secondary c) Primary  d)  First

2)  The contents written in ………….. requires continuous  power supply to retain it into the memory.

a) RAM  b) ROM c) hard disk  d)  Pen drive

3) RAM stands for :

a) Random Access Memory b) Release After Modification

c) Readable and Accessable Memory d)  Both B and C

4) RAM is a ………………………. in nature.

a) Volatile b) Non- Volatile c)  Permanent   d) Temporary

5) ……………………… RAM needs to be refreshed thousands of times per second.

a) Dynamic b)  Static     c)  Custom   d) Ultimate

6)  ………………….. means they lose their contents when the power is turned off.

a) Non- Volatile b) Volatile c) Temporary d) Permanent

7)  SRAM stands for :

a) Simple Read After Memory b) Standard Real At Management

c) Static Random Access Memory d) All of these

8) DRAM stands for :

a) Drum Read AccessMemory b) Dynamic Random Access Memory

c) Disable and Accurate Memory d) None of these

9) The contents (data and instructions) of ……………… can only be read and used.

a) ROM b) RAM     c)  CPU  d) None of these

10) The abbreviation of ROM is :

a) Read Only Memory b) Read On Memory

c) Real Of Memory d) Retrieve Of Memory

11)  …………………. are manufactured as blank chips which data/program can be written on a special device called a PROM programmer.

a) PROM b) EPROM      c) ROM                    d)  EEPROM

12)  …………………… special type of PROM that allows the contents of PROM erased by exposing it to ultraviolet light.

a) EEPROM b) PROM c) ROM      d) EPROM

13) …………………… special type of PROM that allows the contents of PROM erased by making use of electric signals instead of ultraviolet light.

a) EEPROM b) PROM c) ROM      d) EPROM

14) ……………………… is to be stored on non- volatile memory devices such as ROM, EPROM, or flash memory.

a) Freeware b) Hardware c) Software    d)  Firmware

15) …………………… memory is small and high speed memory within the computer central processing unit for frequent access.

a) Sequential b) volatile c) Cache  d) Non-volatile

Answer Keys :-

1

C
2

A

3

A
4

A

5

A
6

B

7

C
8

B

9

A
10

A

11

A
12

D

13

A
14

D

15

C


Updated: July 24, 2021 — 2:19 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

2 × 2 =