Computer Software MCQs with Answers

Computer Software MCQs

1) ……………………………….. is the set of instructions given to computer system /processor to perform a specific task.

a) Program b) Data   c) File   d) All of these

2) It is a set of programs that directs/instructs the computer what work to and  how to do.

a) Instructions b) Algorithms c) Software  d) Data

3) The software that has direct access and control over your computer hardware and memory locations.

a) Application software b) System Software

c) Utility software d) None of these

4)  Operating System are the examples of …………………………………………………

a) System software b)  Application Software

c) Utility software d) Processors

5)    …………………………….. runs under the System Software and are made to do a specific task.

a) Utility Software b) Application Software

c) System Software d) All of these

6)   The applications/programs like Microsoft Word (Word Processing), Microsoft Excel (Spreadsheet software), Database management software, VLC Media Player etc. are the examples of :

a) Utility Software b) Application Software

c) System Software       d) All of these

7)     …………………………. is a program that adds functionality to the computer system and ensures the smooth functioning of the computer system.

a) Application software b) System Software

c) Utility software     d) Both A and C

8)   ………………………….. works as an interface between a computer user and computer hardware.

a) Utility software b) Application Software

c) Virus d) Operating system

9)  It is a set of programs, procedures, algorithms, and its documentation.

a) Hardware b) Software  c) Processor  d)

10)   Windows, Linux, Android, Unix etc are the examples of :

a) Operating system b)  Hardware

c) Application Software d)  Utility software

11) The utility programs like Antivirus software, Backup, File management, Encryption/decryption etc. falls under …………………………………………………….

a) Application software b) System Software

c) Utility software d) None of these

12) General Purpose Application software (package) and Specific purpose application software are the two categories of :

a) Utility software b) Antivirus Software

c) Application software d) Typing software

13) Every computer must have at least one …………………………to run other programs.

a) Keyboard b) CPU c) Mouse  d) Operating system

14) The ……………………………………… includes the programs that do real work for users.

a) Operating system b) Hardware

c) Application Software d)  Utility software

15) In which category of the software does the payroll application fit?

a) Applications b) System c)  Control     d) All of these

Answer keys:-

1

A
2

C

3

B
4

A

5

B
6

B

7

C
8

D

9

B
10

A

11

C
12

C

13

D
14

C

15

A


Updated: July 24, 2021 — 1:25 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.