Class 8 Science Lesson 7 Inside Question

Class 8 Science Lesson 7 Inside Question and Answer NCERT & CBSE Board Here in this post. NCERT Class 8 Science Textbook Lesson 7 Inside Questions.

  • Grade: VIII
  • Lesson 7 Conservation of Plants and Animals

Que.1) fill in the blanks.

(1) —- is a group of population which are capable of interbreeding.

Ans- species.

(2) The plants and animals found in a particular area are termed—- and —- respectively.

Ans- flora and fauna

(3) —— also leads to decreases in the water holding capacity of the soil.

Ans- Deforestation

Que.2) answers the following questions.

(1) What is deforestation?

Ans- The deforestation means clearing of forests and using that land for other purpose.

(2) What are endemic species?

Ans- Endemic species are those species of plants and animals which are found exclusively in a particular area. They are not naturally found anywhere else.

(3) What are endangered animals?

Ans- The animals whose numbers are diminishing to a level that they might face extinction are known as the Endangered animals.

(4) Give two examples of endemic species of flora and fauna.

Ans-  Sal and wild mango as two examples of endemic flora.

Indian giant squirrel and Flying squirrel are examples of endemic fauna.

(5) Give any two examples of endangered animals.

Ans- tiger and wild buffalo .

Que. 3) write short note the followings.

Reforestation-reforestation is the restocking of the destroyed forests by planting new trees. The planted trees should generally be of the same species which were found in that forest. Plant as many trees as we cut. Reforestation can take place naturally also. For preservation and cultivation of plants in India has Act . this Act has to aimed to save our forests plants and tells important of plants to people and incourge to people for tree plantation.

Project tigerIt is a project which launched by government to the tigers in our country. The objective of this project was to ensure the survival and maintenance of the tiger population in the country. Tiger is one of the many species which are slowly disappearing from our forests. But, the Satpura Tiger  Reserve is unique in the sense that a significant increases in the population of tigers has been seen there.

Wildlife sanctuary-wild life sanctuary are the areas where animals are protected from any disturbance to them and their habitat. They are like reserve forests provide protection and suitable  living conditions to wild animals. Some wild animals like black buck, white eyed busk, elephant, golden cat, pink headed duck, marsh, crocodile etc are protects and preserved in Indian wild life sanctuaries.

National parkThe areas reserved for wild life where they can freely use the habitats and natural resources are known as national parks. The nation park preserves flora, fauna, landscape and historic objects of an area. Satprua National Park is the first Reserve Forest of India. The finest Indian teak is found in this forest. There are more than 100 national parks in India.


Updated: December 19, 2020 — 12:48 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − 1 =