Class 8 Science Lesson 1 Inside Question

Class 8 Science Lesson 1 Inside Question and Answer NCERT & CBSE Board Here in this post. NCERT Class 8 Science Textbook Lesson 1 Inside Questions.

  • Grade: VIII
  • Lesson 1 Crop Production and Management

Q.1 Fill in the blanks.

(1) The cutting of crop after it is mature is called ——–

Ans- Harvesting

(2) The supply of water to crops at regular intervals is called——-

Ans- Irrigation

(3) The crops which are sown in the rainy season are called—–

Ans- Kharif crops

(4) The crops which are sown in winter season are called——

Ans- Rabi crops.

2 very short answer

(1) What is crop? Give examples .

Ans- when plants of the same kind are cultivated at one place on a large scale it is called a crop. Example- crop of wheat, jawar, barli etc.

(2) What are the two types of crops?

Ans – there are two types of crops like kharif crops and Rabi crops.

(3) Give any two names of agricultural practices.

Ans- there are various agricultural practices like preparation of soil, sowing, irrigation and harvesting etc.

(4) What is ploughing?

Ans-  the process of loosening and turning of the soil is called tilling or ploughing.

(5) What is irrigation? Give names of sources of water for irrigation.

Ans-  the supply of water to crops at regular intervals is called irrigation. Sources of –irrrigation are wells, tubewells, ponds, lakes, rivers, dams and canals.


Updated: December 30, 2020 — 11:51 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two × five =