Chhattisgarh Class 6 English The Hare On The Moon Chapter Solution

Chhattisgarh Board Class 6 English The Hare On The Moon Chapter Solution

CG Board Class 6 English Solution for Lesson 8 The Hare On The Moon all Questions Answer. The Hare On The Moon  Class 6 English Solution Chhattisgarh Board.

 

Lesson 8 The Hare On The Moon

 

Reading Comprehension

A.) Answer the following questions:

 

1.) Who were the hare’s friends?

Answer: A monkey and an otter were the hare’s friends.

 

2.) What was the otter doing?

Answer: The otter was catching fish.

 

3.) What did the hermit say when the monkey offered to give him nuts?

Answer: When the monkey offered to give the hermit nuts, he said that he wanted a lot of nuts as he was very hungry.

 

4.) How did the hare make the fire?

Answer: The hare struck two stones together and made the fire.

 

5.) What did the hare do after lighting the fire?

Answer: After the lighting the fire, the hare jumped in it and asked the hermit to eat it.

 

6.) Why was the angel pleased with the hare?

Answer: The angel was pleased with the hare’s self- sacrifice for the hermit.

 

B.) Write True or False in the brackets:

1.) The hermit was not hungry.False

 

2.) The monkey offered him nuts. True

 

3.) The hare was a kind animal. True

 

4.) The otter offered nothing to the hermit. False

 

5.) The hermit enjoyed eating fish. False

 

6.) The hermit ate the grass. False

 

7.) The hermit was an angel. True

 

Vocabulary

Separate the animals given in the box according to the food they eat. Put them in the columns given below. You can add more animals:

Eats only Plants

(Herbivores)

Eats only Flesh

(Carnivores)

Eats both flesh and plants

(Omnivores)

Horse Tiger Cat
Elephant Lion Dog
Hare Wolf
Deer
Cow
Goat
Camel

 

We now follow Shalini at school and home. She hears Geeta and Mohan talking at school. She then reports their conversation to her mother. One example is done for you. Do the rest of the exercise.

 

1.) “I want a pen”

Answer: He said that he wanted a pen.

 

2.) “I have a new pen”

Answer: She said that she had a new pen.

 

3.) “I have an umbrella”

Answer: He said that he had an umbrella.

 

4.) “I have a new frock”

Answer: She said that she had a new frock.

 

5.) “I am a student”

Answer: He said that he was a student.

 

6.) “I have a purse”

Answer: She said that she had a purse.

 

Writing

With the help of this example write a message for your mother giving the following information:

.

Going out to play for an hour.

The key is on the table.

Mittu

 

B.) Put the punctuation marks: ( “ ”/?/capital letters/./,)

“Write your name”, the teacher said. I lifted the pink chalk to the blackboard and stood there. “Don’t you know your name?” I did not answer. “What is your name, Ravi?” I said.

 

B1. Here is a list of the things your mother gave you to check. Tell your mother how much/how many things are left at home. Examples are given.

 

1.) There is a little rice left.

2.) There are a few pens left.

3.) There is a little oil left.

4.) There is a little butter left.

5.) There are a few biscuits left.

6.) There is a little salt left.

7.) There are a few candles left.

8.) There are a few pencils left.

9.) There are a few flowers left.

10.) There are a few apples left.

11.) There are a few match boxes left.

12.) There is a little sugar left.


Updated: January 21, 2022 — 11:11 am

Leave a Reply

Your email address will not be published.