Chemical Reactions and Equations MCQ Questions Class 10 Science Chapter 1

Chemical Reactions and Equations MCQ Questions Class 10 Science Chapter 1

NCERT MCQ Questions for Class 10 Science Chapter 1 Chemical Reactions and Equations. Chemical Reactions and Equations MCQ Questions with Answers from Class 10 Science Chemistry.

Chemical Reactions and Equations MCQ Questions Class 10 Science Chapter 1

Chemical Reactions and Equations Multiple Choice Questions with Answers Class 10 Science Chapter 1 PDF is available.

(1) When Magnesium ribbon burns….Choose a more correct answer.

a) White powder is form

b) reaction was completed in the absence of oxygen

c) formation of magnesium oxide

d) ribbon burns with a dazzling white flame and changes into white powder

ANS: formation of magnesium oxide

(2) Action of dilute sulphuric acid on zinc.

a) formation of sulphuric zinc

b) zinc get more diluted

c) carbondioxide formed

formation of hydrogen gas

ANS- formation of hydrogen gas

(3) Chemical change cannot determined by…….

a) change in state

b) change in color

c) evolution of gas

d) bubbles comes out.

ANS- bubbles comes out

(4) Choose the following observation which shows the chemical change.

(a) Change in smell

(b) Vapors comes out

(c) Reaction color change

(d) Reactant state change before taking part in reaction

ANS- Reaction color change

(5) Dilute sulphuric acid + …………….. formation of hydrogen gas

(a) Zinc oxide

(b) Zinc granule

(c) Zinc chloride

(d) Zinc ribbon

ANS- Zinc granule

(6) Chemical change is determined by…..

(a) Checking temperature with hand or thermometer

(b) Observing reactants

(c) Bubbles comes out

(d) Checking smell

ANS -Checking temperature with hand or thermometer

(7) ……………….. + ………………. Magnesium oxide

(a) Magnesium , hydrogen

(b) Oxygen , magnesium solution

(c) Magnesium , H2O

(d) Magnesium , oxygen

ANS-Magnesium , oxygen

(8) Choose incorrect option

(a) Change in reactant state.

(b) Change in color

(c) Change in product state

(d) Change in temperature.

ANS- Change in reactant state

(9) Choose incorrect answer.

(a) Reactants react and form a product which shows by arrow placed between them.

(b) Product are written in right side ( RHS) and reactant ( LHS)

(c) Plus sign is always place between two reactants.

(d) Arrow is pointed towards reactants

ANS- Arrow is pointed towards reactants

(10) Formula of magnesium oxide.

(a) MnO2

(b) MgO

(c) Mg2O

(d) MnO

ANS- MgO

(11) Zinc + …………………. Zinc sulphate + …………..

(a) H2SO4, H

(b) H2SO4, H2

(c) O2,H2SO4,

(d) H2SO4, H2O

ANS- H2SO4, H2

(12) CO(g) + 2H2O(g) ……………….. 

(a) CH3OH(l)

(b) CH3CH2OH(l)

(c) Water

(d) CO2

ANS- CH3OH(l)

(13) Glucose cannot formed from …………

(a) CO2

(b) H2O

(c) Sunlight

(d) CO

ANS- CO

(14) For the reaction……., …….., ……. are not indicates above and below the arrow in the equation.

Temperature

Pressure

Catalyst

Reactant

ANS- Reactant

(15) Formula of slaked lime?

(a) Ca(OH)2

(b) Ca2CO3

(c) H2O

(d) CaO

ANS- Ca(OH)2

(16) The reaction in which a single product is formed from two or more reactants is known as…………….

(a) Decomposition reaction

(b) Combination reaction

(c) Redox reaction

(d) Photosynthesis reaction

ANS- Combination reaction

(17) Use of slaked lime…

(a) Used in medicines

(b) Used in washing soda

(c) Used in white washing walls

(d) Used in pickle

ANS- Used in white washing walls

(18) Burning of coal……give product of this reaction.

(a) CO2

(b) CO

(c) H2O

(d) C2H2

ANS -CO2

(19) Burning of natural gas is ……………. Reaction

(a) Endothermic

(b) Decomposition

(c) Photosynthesis

(d) Exothermic

ANS – Exothermic

(20) Burning of natural gas……….. choose a product.

a) CO2 , H2O

b) methane and water

c) ethane and carbondioxide

d) carbondioxide and oxygen

ANS –CO2 , H2O

(21) Carbohydrates broken down into ……………….

(a) Water

(b) Galactose

(c) Fats

(d) Glucose

 ANS- Glucose

(22) Respiration is ……………….. reaction.

(a) Exothermic

(b) Endothermic

(c) Combination

(d) None of the above

ANS- Exothermic

(23) Choose the odd multiple from the following…..

(a) Respiration reaction

(b) Burning of methane

(c) Decomposition of vegetables

(d) Formation of water from H2 and O2

ANS- Formation of water from H2 and O2

(24) Ferrous sulphate crystals has ………….in color.

(a) Yellow

(b) Blue

(c) Green

(d) Red

ANS- Green

(25) When ferrous sulphate heated.

(a) Formation of sulphuric acid

(b) Formation of ferric oxide

(c) Formation of sulphur

(d) Formation of sulphide

ANS-Formation of ferric oxide

(26) What is mean by quick lime?

(a) CaCO3

(b) CaO

(c) Ca

(d) CaOH2

ANS- CaO

(27) When calcium carbonate heated , we get ……………………. As a product.

(a) CaO

(b) Ca

(c) CaOH2

(d) CaCO3

ANS- CaO

(28) ………………….. is a use for manufacturing cement.

(a) quick lime

(b) limestone

(c) slaked lime

(d) washing soda

ANS- quick lime 

(29) Which color is shown after heating of lead nitrate.

(a) Yellow

(b) Brown

(c) Orange

(d) Green

ANS- Brown

(30) Emission of Brown fumes due to….

(a) Sulphur

(b) Nitrite

(c) Nitrogen dioxide

(d) Sulphur dioxide

ANS- Nitrogen dioxide

(31) Silver chloride turns ……………….in sunlight.

(a) Blue

(b) Green

(c) Yellow

(d) Grey

ANS-Grey

(34) Decomposition reaction required energy in the form of ……………………. For breaking down the reactant.

(a) Heat, light,pressure

(b) Heat, light, catalyst

(c) Temperature, light, pressure

(d) Heat, light, electricity

ANS- Heat, light, electricity 

(34) Pb(s) + CuCl2 –> PbCl2(aq) + Cu find the type of reaction.

(a) Displacement

(b) Decomposition

(c) Endothermic

(d) Exothermic

ANS-Displacement

(36) Choose the more correct answer.

Zinc reacts with copper sulphate gives zinc sulphate.

a) It is combination reaction

b) Is displacement reaction

c) Zinc is more reactive than copper hence it shows displacement reaction.

d) Copper is less reactive than zinc.

ANS- Zinc is more reactive than copper hence it shows displacement reaction.

(37) Any reaction that produces a precipitates can be called a………………………….. reaction.

(a) Displacement reaction

(b) Combination reaction

(c) Precipitates reaction

(d) Exothermic reaction

ANS- Precipitates reaction.

(38) Two ions present in the BaSO4.

Ba and O

Ba and SO4

Ba+2 and SO4-2

Ba+2 and O4-

ANS- Ba+2 and SO4-2

(39) MnO2 + 4HCl ………………….+ 2H2O +Cl2

(a) MnCl

(b) MnCl2

(c) MnO2

(d) Mn

ANS- MnCl2

(40) If a substance loses oxygen or gains hydrogen during a reaction.it is …………………..

(a) Oxidized

(b) Evolve heat

(c) Absorb heat

(d) Reduced

ANS- Reduced

(41) Copper oxide + hydrogen ………….+ H2O

(a) CuO

(b) Cu

(c) Copper Chloride

(d) O2

ANS- CuO

(42) Iron is coated by reddish brown color

(a) rancidity

(b) corrosion

(c) rusting

(d) exothermic

ANS-Rusting

(43) metals get tarnish due to

(a) rancidity

(b) corrosion

(c) rusting

(d) exothermic

ANS- Corrosion

(44) copper and silver get greenish due to

(a) corrosion

(b) rusting

(c) exothermic

(d) rancidity

ANS- Corrosion

(45) Metals attacks by substances around such as moisture, acid that we called metal get……..

corroded

rusting

moisturize

evaporated

ANS- corroded

(46) When oil and fats get oxidized

(a) corrosion

(b) rusting

(c) exothermic

(d) rancidity

ANS- Rancidity

(47) The substances which prevent oxidation.

(a) Preventers

(b) Antioxidants

(c) Vinegar

(d) Gases

ANS- Antioxidants

(48) Zinc oxide reacted with carbon forming

(a) Zn

(b) ZnO

(c) ZnCl2

(d) CaO

ANS-Zn

(49) Formula of Sodium Sulphate

Na2SO4

NaSO2

Na2SO3

NaS

ANS- Na2SO4

(50) What is limestone?

(a) calcium carbonate

(b) calcium oxide

(c) carbon dioxide

(d) water

ANS- Calcium Carbonate


Leave a Reply

Your email address will not be published.