Chandni Class 7 Extra Questions English The Alian Hand Supplementry Chapter 7

Chandni Class 7 Extra Questions English The Alian Hand Supplementry Chapter 7 Solution

NCERT Class 7 English The Alian Hand Supplementry Chapter 7 Chandni Extra Questions and Answers.  CBSE Class 7 English The Alian Hand Supplementry Chapter 7 Extra Questions.

All Questions & Answers are very important because all are taken from Textbook.

  • Subject : English The Alian Hand Supplementry.
  • Level : Class – 7.
  • Chapter: 7
  • Topic : Chandni Extra Questions.

Very Short Type Extra Questions and Answers (01 Marks)

(1) Who was the old man?

Ans: – Abbu khan

(2) Where did Abbu khan live?

Ans: – Almora

(3) Who kept goats as pets?

Ans: – Abbu khan

(4) With whom did Abbu khan live?

Ans: – He lived all alone except for a few goats which he always kept as pils.

(5) What type of funny names did Abbu Khan give to his goats?

Ans: – Names such as Kalua, Moongia or Gujri.

(6) Where did he take the goats during the day?

Ans: – He would take them for grazing during the day.

(7) Whom did Abbu Khan talk with?

Ans: – He talked with his pets as one talks to one’s own children

(8) Where the goats were kept?

Ans: – They were kept in a little hut.

(9) In the matter of what, Abbu Khan was little unlucky?

Ans: – Poor Abbu Khan was a little unlucky in the matter of his goats.

(10) Why goats in hilly region hate being tied to tree and poles.

Ans: – Because they want to have their freedom.

(11) Who would kill the goats when they away to the kills?

Ans: – An old wolf

(12) Where did the old wolf live?

Ans: – He lived in the Hills

(13) What did freedom mean?

Ans: – Freedom meant struggle, hardship and even death.

(14) Why was Abbu Khan sad?

Ans: – Because his goats kept on disappearing from its little hut

(15) After all the goats left, who did he, buy as a pet?

Ans: – A young goat.

(16) How was the new young goat?

Ans:  – The new goat was very pretty.

(17) What name was given to the young goat?

Ans: – Chandni.

(18) Who gave the name Chadni to the young goat?

Ans: – Abbu Khan

(19) What is the meaning of her name ‘Chadni’?

Ans: – It means ‘moonlight’.

(20) What kind of stories did Abbu khan narrate to her?

Ans: – He would narrate to her the stories of all his friends who were dead and gone.

(21) What did Abbu Khan believe in Chadni? would never leave his compound for the free and fresh air of the hills beyond?

Ans: –  He believed that Chadni would never leave his compound for the free and fresh air of the hills beyond

(22) Who thought “How beautiful those hills are!”

Ans; – Chadni

(23) Why was Abbu Khan mistaken again?

Ans: – He was mistaken because Chadni too wanted to go to the hills for her freedom.

(24) What feel from Abbu Khan’s hand when he listened to Chadni’s problem?

Ans: – The earthen pot.

(25) What was in the earthen pot?

Ans: – It contained Chadni’s breakfast.

(26) What happened to the earthen pot?

Ans: – It was broken into a thousand piece.

(27) “Do you realise the risk you are running, you obstinate creature? There is a dangerous wolf in the hills, He’ll eat you up” – who said these to Chadni.

Ans: – Abbu Khan said these to Chadni.

(28) Whose story did Abbu Khan narrate to Chadni again?

Ans: – The story of her sister, Kalwa who was, the size of a big deer.

(29) For how many time did Abbu Khan narrate the story of Kalwa?

Ans: – Fiftieth time.

(30) Who was the size of a big deer?

Ans: – kalua.

(31) Later where was Chadni kept by Abbu Khan?

Ans: – She was kept in a small hut and ordered her not to move about freely in the compound.

(32) What did Abbu Kahn do to her, when he got very annoyed?

Ans: – He pushed her into a small hut and shut the door.

(33) What did Abbu Khan forget to?

Ans: – He forgot to close the small window at the back of a small hut.

(34) How did Chadni escape from Abbu Khan?

Ans: – She escaped from the small window at the back of the hut.

(35) How the hills seemed to Chadni?

Ans: – It seemed to her that the old hills were standing in a row t welcome her.

(36) Which was the happiest day in Chadni’s life?

Ans: – When she reached the hills.

(37) Who asked her to join their group?

Ans: – A herd of wild goats.

(38) Why did Chadnis refuse to join wild goats group?

Ans: – Because she wanted to enjoy her new freedom all by herself.

(39) What did Chadni do in the hills as the reached there?

Ans: – she plays for hours on the grassy scopes of the hills.

(40) From where was the strange sound coming?

Ans: – From the bushes.

(41) How was the sound like?

Ans: – The sound was like a grunt.

(42) Whose voice coming from the bushes?

Ans: – A dangerous old wolf.

(43) Who was staring greedily at Chadni?

Ans: – The wolf

(44) What did Chadni do when she saw the wolf?

Ans: – She stood firm on her legs, head slightly bent and harms jutting out.

(45) Did Chadni run away as she saw the wolf?

Ans: – No, she looked like a brave soldier ready to fight a treacherous enemy.

(46) What happened in the next morning?

Ans: – Next morning Chadni was lying on the ground and was soaked in blood.

(47) What happened to the wolf?

Ans: – He was tired and of sleepy and was getting ready to devour her.

(48) Who was debating the result of the fight between them?

Ans: – An assembly of birds purchased on top of a tree.

(49) What did a wise old bird declaimed with confidence?

Ans: – He declaimed with confidence that Chadni was the winners.

(50) Who is the author of this story?

Ans: – Zakir Husain.

Short Type Extra Questions and Answers (02 Marks)

(1) Who was Abbu Khan?

Ans: – Abbu Khan was an old man, who lived in Almora all alone except for a few goats which he always kept as a put. He loves his goats and feed them the juiciest grass and grains. But all the goats left his one by one, this made him very sad.

(2) How did Abbu Khan take care of his goats?

Ans: – He loves to put goats. During the day, he would take them out for grazing and talk to them as one talks to their own children. Later at night, he would bring them back to his little hut and put a string round the neck of each goat.

(3) Why was Abbu Khan a little unlucky?

Ans: – Abbu Khan was a little unlucky in the matter of his goats. Because goats in hilly region hate being tied to tree or poles. They love their freedom so whenever they got the chance, they would run away to the hills.

(4) Why did Abbu Khan buy a young goat?

Ans: – He thought that a young goat will stay with him much longer. She will soon begin to love him as well as the food he gives her every day. And she will never want to go to the hills like other goats. A young goat will never disappoint him.

(5) How was the new goat look like?

Ans: – The new goat was very pretty. She was white as snow, and had two little horns on her little head. And she also had a pair of gleaming red eyes.

(6) Who was Chadni?

Ans: – Chadni was Abbu Khan’s new young goat. She had a friendly temperature, and would listen to Abbu Khan’s tales with a lot of interest and affection. He called her Chadni because it means moonlight.

(7) Why did Chadni hate the rope sound on her neck?

Ans: – Chadni hated that rope round on her neck because when she ran towards the hills, she couldn’t go any further and had to stop with a jerk

(8) Why did Abbu Khan donot want to leave Chadni?

Ans: – Although he had a great love and affection towards his goats. But he did not want them to go to the hills because there was a dangerous old wolf lived in the hills. As the goats run away towards the hills, the wolf kills them and eat them up. Therefore, he did not want Chadni to go to the hills.

(9) How did Chadni feel when she reached the hills?

Ans: – Chadni felt like a child meeting her parents after many years of separation. She was very happy and went everywhere in the hills. The tall grass rose to embrace here, the flowers were blooming everywhere and the wind sand a song to welcome her.

(10) Describe the wolf.

Ans: – In the hills, there lived an old and dangerous wolf who used to kill animals and birds, and eat them up. He was big and ferocious type of animal and his eyes shines like burning coals in the darkness of night.

(11) How do Chadni react when she saw the wolf?

Ans: – Though she was small, but stood firm on her legs, her head slightly bent and horns jutting out. She also stood like a brow soldier ready to fight for a war with a treacherous enemy. She did not give up until the end.

(12) what happened in the next morning after the fight stop?

Ans: – In the next morning, as the first rays of the sun saw that Chadni was lying on the ground and she was completely soaked in blood. Whereas, the wolf was also very tired and sleepy. Eventually he devour Chadni completely.

Long Type Extra Questions and Answers

(1) Who was Abbu Khan?

Ans: – Abbu Khan was an old man who lived in Almora. He was very fond of goats, so he kept them as his pits. He used to talk to his goats as one talks to their own children. During the day, he takes the goats out for grazing in the field and later at night bring them back to their little hut, and tied a rope round their neck. But he was somehow unlucky because the goats leave him to go to the hills, as they want to get their freedom. Later, he brought a young goat, named her Chadni and thought she would never leave him and would love him till the end. But Abbu Khan was mistaken again. Chadni too left him and went to the hills, beyond and never came back.

(2) Why Abbu Khan was unlucky in the matter of goats?

Ans: – The goats who lived in the hilly areas love to have their freedom. They hate being tied with a rope round their neck to the trees or poles. Similarly, Abbu Khan’s goat to wanted to go to the hills. So, at night when they get chance, they would pull and pull the rope until looses. Then they run away to the hills to enjoy their lives.

(3) Why did Abbu Khans bought a new goat?

Ans: – Abbu Khan was very disappointed after the goats disappeared one by one. Later he decided that he wan’t put any goats. But this made him more upset and lonely. So he decided to buy a young goat. He thought that the young goat will stay with him forever and soon she will begin to love him as well as the grasses and grains he give her. The young goat will never thought of going to the hills. In this way Abbu Khan decided to buy a new young goat.

(4) Who was Chadni?

Ans: – Chadni was the new and young goat whom Abbu Khan bought after all the goats left him. She was very pretty and white as snow. SHw had two little horns on her head and also a pair of sparking eyes. She was avery friendly nature and listens to Abbu Khan’s stories with a lot of excitement and joy. He also narrated Chadni the sad stories of the other goats who had left him and were dead now. Abbu Khan named her Chadni, because it means ‘moonlight’.

(5) Why was Abbu Khan mistaken again?

Ans: – Abbu khan loved hi goat, Chadni a lot. He never imagined that Chadni too will leave him behind and wants to go to the hills beyond. Unfortuanatily, he was mistaken because Chadni started to ignore him, She don’t even eat the green grass that Abbu Khan brought for her. He was very confused in Chadni’s behaviours. Later she revealed that she don’t want to live with him anymore and let her go to the hills this mode Abbu Khan very upset.

(6) How did Chadni spend her time in the hills?

Ans: – As she reached the hills, she felt like the tall trees were standing there to welcomes her. She ran every where like and independent and saw the flowers blooming to amuse her. At the same day, She played for an hours on the grassy slopes of the hills. Chadni also met some a groupd of wild goats and asked her to join them. But she refused them as she wanted have her own freedom all alone.

(7) What happened at the end of the story?

Ans: – As the darkness fell, the wolf came out from the bushes. He had shining eyes that were like burning coals and started at Chandni greadily. Chadni showed her courage like a brave soldier and stood firm on her feet. Then the fight began and it went through the whole night. However in the next morning, Chadni was lying on the ground dead and was completely soaked in blood. And the wolf ready to eat her up even though the wolf himself was tired and sleepy.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 + 19 =