**Case Study Questions Class 7 Maths – Unitary Method**

CBSE Class 7 Case Study Questions Maths Unitary Method. Here we have arranged some Important Case Base Questions for students who are searching for Paragraph Based Questions Unitary Method.

**Directions (Questions 1 to 4): Examine the following case study carefully and answer the questions that follow.**

Prabhat runs a typing company that processes the manuscripts obtained from publishing companies. There are two processes in the work – typing and typesetting. He own ones team for each of the processes. He received a manuscript of 3960 pages from a publishing company ABD. He knows that his team of 24 typists can type 264 pages in a day and his team of 6 typesetters can typeset 360 pages in 4 days.

**(1) How many days will Prabhat’s team take to type the manuscript?**

(a) 14 days

(b) 15 days

(c) 16 days

(d) 18 days

Ans: Time needed to type 264 pages = 1 day.

Time needed to type 1 Page = 1/264 days. [less pages, less days]

∴ time needed to type 3960 pages = 3960/264 = 15 days. [more pages, more days]

So, Prabhat’s team will type the manuscript in 15 days.

**(2) If Prabhat employs 6 more typists in his team, in how many days will he be able to finish the typing work?**

(a) 18 ¾ days

(b) 15 days

(c) 12 days

(d) 10 days

Ans: (c) After employing 6 more typists, Prabhat’s typing team = (24 + 6) = 30 typists.

Time needed by 24 typists to type the manuscript = 15 days.

Time needed by 1 typist to type the manuscript = (15 × 24) days. [less men, more days]

∴ time needed by 30 typists to type the manuscript = 15 × 24/30 = 12 days.

**(3) In how many days will Prabhat’s team of typesetters finish typesetting the work?**

(a) 48 days

(b) 44 days

(c) 66 days

(d) 64 days

Ans: (b) Time needed to typeset 360 pages = 4 days.

Time needed to typeset 1 page = 4/360 days. [less pages, less days]

∴ Time needed to typeset 3960 pages = 4/360 × 3960 = 44 days. [more pages, more days]

**(4) If typesetting work beings only after the typing work is finished, what is the least number of days Prabhat needs to get the work done with his team of 30 typists and 6 typesetters?**

(a) 56 days

(b) 78 days

(c) 81 days

(d) 59 days

Ans: (a) Total number of days required = 12 + 44 = 56 days.