Agriculture Class 8 Quiz

Agriculture Class 8 Quiz Question with Answer. CBSE Class 8 Geography Lesson 4 Mock Test.

Question 1:

All these connected with extraction & production of natural resource.

(a) Secondary Activities

(b) Primary Activities

(c) Tertiary Activities

(d) None of these

Answer:

(b) Primary Activities.

Question 2:

Which of the following are example of a primary activities

(a) Transport

(b) Fishing

(c) Agriculture

(d) Both b & c

Answer:

(d) Both b & c.

Question 3:

Weaving of cloth is example of-

(a) Primary Activity

(b) Tertiary Activity

(c) Secondary Activity

(d) None of these

Answer:

(c) Secondary Activity.

Question 4:

(4) Identify the tertiary activities

(a) Advertising

(b) Insurance

(c) Transport

(d) All of these

Answer:

(d) All of these.

Question 5:

How much India’s population depend on agriculture.

(a) 4/5

(b) 1/4

(c) 2/3

(d) 2/4

Answer:

(c) 2/3.

Question 6:

Shifting cultivation is – also known as agriculture.

(a) Slash & burn

(b) Commercial farming

(c) Subsistence

(d) Intensive agriculture

Answer:

(a) Slash & burn.

Question 7:

In farming crops are grown for sale in market?

(a) Nomadic

(b) Subsistence

(c) Commercial

(d) None of these

Answer:

(c) Commercial.

 

In case you are missed :- NCERT MCQ Questions for Industries 

 

Question 8:

Which of the following are fiber crops?

(a) Oil Seeds

(b) Jute

(c) Cotton

(d) Both a & c

Answer:

(d) Both a & b.

Question 9:

Important beverage crops are

(a) Tea

(b) Jute

(c) Coffee

(d) Botha & c

Answer:

(d) Both a & c.

Question 10:

–are also know as coarse grains.

(a) Rice

(b) Millets

(c) Wheat

(d) Maize

Answer:

(b) Millets.

Question 11:

Which of the following is known as golden giber?

(a) Cotton

(b) Jute

(c) Coffee

(d) Maize

Answer:

(b) Jute.

Question 12:

Which of the following country is leading producer of coffee?

(a) USA

(b) China

(c) Cuba

(d) Brazil

Answer:

(d) Brazil.

Question 13:

Viticulture is related with

(a) Silk worms

(b) Bee

(c) Grapes

(d) Flowers

Answer:

(c) Grapes.

Question 14:

Commercial rearing of silk worms

(a) Horticulture

(b) Pisciculture

(c) Sericulture

Answer:

(c) Sericulture.

Question 15:

Pisciculture is related

(a) Grapes

(b) Silk worms

(c) Fish

(d) Earth worms

Answer:

(c) Fish.

In case you are missed :- NCERT MCQ Questions for Human Resources 

Updated: April 10, 2023 — 2:58 pm

1 Comment

Add a Comment
  1. Good question

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *